logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows 10 nie aktywuje się po reinstalacji – klucz nie działa

rimanov 17 Wrz 2025 10:41 2250 12
REKLAMA
  • #1 21692530
    rimanov
    Poziom 23  
    Ocena: 193
    Witam wszystkich.
    Mam problem z aktywacją systemu Windows 10.
    Kilka lat temu w ramach darmowej aktualizacji przeszedłem z Win7 na Win10.
    Parę dni temu - jako że system od jakiegoś czasu zaczął mulić - przeinstalowałem sobie Win10 z pendrive'a za pomocą obrazu pobranego z Microsoft.
    No i mam komunikat, że nie można aktywować systemu.
    Nie da się oczywiście skontaktować z pomocą techniczną Microsoft, bo wyskakuje błąd strony www. Próbowałem także skontaktować się telefonicznie z pomocą techniczną wg poradników, ale nie wyświetla mi się żaden numer telefonu.
    Dodam, że naklejkę z kluczem Win7 Home Premium mam na obudowie.
    Przed czystą instalacją z bootowalnego pendrive'a spróbowałem zainstalować Win7 żeby zobaczyć, czy przyjmie klucz, i oczywiście bez problemu system się aktywował. Wtedy włączyłem instalację Win10 z pendrive'a, ale spod systemu - nie przez boot menu - no i Windows zaczął się aktualizować, były pytania co zostawić (pliki, aplikacje) - system się zaktualizował, ale już z komunikatem, że system nie może zostać aktywowany.

I jeszcze jedno - nie było żadnych zmian sprzętowych - ani dysku, ani pamięci. Jako że to laptop, nic innego zmienić i tak się nie da.

Poniżej screeny:

Windows 10 nie aktywuje się po reinstalacji – klucz nie działa

Przy próbie zmiany klucza:

Przy kliknięciu "Rozwiąż problemy":

• REKLAMA
  • #2 21692572
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 868
    Nie było zmian sprzętowych w komputerze?
    Może jakieś narzędzie jest? Podobno można było przenosić licencje Win10 z kompa na kompa.

Tutaj masz linki do pomocnych stron.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21692574
    pl_chris
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Przy ponownej instalacji nie wpisujesz już klucza ponieważ posiadasz licencje cyfrową zapisaną na serwerach Microsoft. Została ona wygenerowana w momencie aktualizacji z win7. To jest inny klucz niż ten co masz na naklejce z win7. Wybierasz tylko odpowiednią edycję (home, pro itp) i klikasz dalej. Jeśli nie wymieniałeś podzespołów w komputerze to aktywacja powinna sama "zaskoczyć".
  • #4 21692605
    rimanov
    Poziom 23  
    Żadnych zmian sprzętowych - nadal pracuje na fabrycznym dysku talerzowym i pamięciach.
    Próbowałem różnych linków - i nic nie pomogło.
    Rozumiem, że nie powinienem wpisywać ponownie klucza. To była próba, skoro nie chciał się w inny sposób aktywować. Z żadnym komputerem do tej pory nie miałem problemu przy reinstalacji systemu. System sam się aktywował - bez względu czy był to aktualizacja z poziomu systemu, czy z bootowalnego pendrive'a. A teraz, w tym jednym przypadku jest problem.
    Chętnie bym się skontaktował z pomocą techniczną, ale nie mogę znaleźć numeru. Próbowałem wpisywać w konsoli "slui 4", ale nie działa.
  • REKLAMA
  • #5 21692623
    pl_chris
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Licencja jest też zapisywana na koncie Microsoft, choć zakładam że go nie miałeś. W takim przypadku to chyba tylko kontakt z pomocą techniczną.
  • Pomocny post
    #6 21692642
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    Microsoft uniemożliwia w większości przypadków aktywowanie Windows 10 jeśli system był aktualizowany z Windows 7. Została wyłączona możliwość aktywacji z kluczem Windows 7.
  • #8 21692708
    rimanov
    Poziom 23  
    Nie, konta Microsoft nie posiadałem. Założyłem go obecnie, aby próbować kontaktować się z pomocą techniczną.
  • Pomocny post
    #10 21692721
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    Wiele razy pisano, że nawet reinstalacja systemu, którego licencja pochodzi z przekształcenia licencji Windows 7/8, może spowodować konieczność kupna licencji Windows 10/11.
    Kwestia szczęścia, którego w tym przypadku widać zabrakło.

Link w poście powyżej opisuje genezę problemu.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #11 21692796
    rimanov
    Poziom 23  
    W podanym linku także jest mowa o problemach z aktywacją w związku ze zmianą sprzętu. Rzecz w tym, że zmian w moim laptopie nie było. Żadnych. No ale trudno. Może zostanę na razie przy Win 7. Jeśli już nic nowego nie będzie, temat zamknę.
  • Pomocny post
    #12 21692827
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    rimanov napisał:
    W podanym linku także jest mowa o problemach z aktywacją w związku ze zmianą sprzętu.

Kluczowym słowem jest tu "także", bo np. w poście, którego autor stał się anonimowy pada stwierdzenie
    Cytat:
    Znane są i poruszane nawet na tym forum przypadki, gdzie ludzie nawet po przeinstalowaniu systemu też mieli problem z jego aktywacją.

Utrata aktywacji dotyczyła praktycznie wszelkich możliwych "kombinacji" związanych z komunikacją między zestawem a serwerami walidacyjnymi. Od reinstalacji przez zmianę komponentów nie będących kluczowymi czy aktualizację BIOS-u do zmian podstawowych elementów (płyta, CPU itp.). Jeśli więc ani "rozwiązywanie problemów" po zmianie sprzętu (proszę się nie sugerować wskazaną przyczyną, bo tylko taka daje się tu zastosować), ani "zmiana klucza" i podanie tego z - tu - Windows 7, ani odbudowa tokens.dat nie zmieniają sytuacji i system pozostaje nieaktywowany, to - by nie narażać się na wydatek związany z nową licencją - zostaje tylko powrót do Windows 7.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #13 21692909
    rimanov
    Poziom 23  
    No trudno. Bardzo dziękuję za pomoc i wyczerpujące odpowiedzi :) Temat zamykam, no bo cóż - chyba wszystko zostało wyjaśnione powyżej.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku aktywacji systemu Windows 10 po reinstalacji z pendrive’a, mimo posiadania oryginalnego klucza Windows 7 Home Premium z naklejki na obudowie. Użytkownik wcześniej dokonał darmowej aktualizacji z Windows 7 do Windows 10. Po czystej instalacji Windows 7 klucz aktywował system bez problemu, jednak próba instalacji Windows 10 z pendrive’a (uruchomionej z poziomu działającego systemu, a nie przez boot menu) zakończyła się niepowodzeniem aktywacji. Próby kontaktu z pomocą techniczną Microsoft nie powiodły się z powodu błędów strony i braku dostępnych numerów telefonów. Sytuacja wskazuje na problem z rozpoznaniem licencji Windows 10 po aktualizacji i reinstalacji, prawdopodobnie związany z metodą instalacji lub przypisaniem klucza do sprzętu w systemie Microsoft.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA