logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Meriva A – brak działania szyb elektrycznych, lokalizacja modułu sterującego

Salmantopman 18 Wrz 2025 02:09 786 14
REKLAMA
  • #1 21693257
    Salmantopman
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam, mam pytanko odnośnie Merivy A: który moduł steruje szybami, czy w ogóle tam jest jakiś moduł? Problem jest taki, że przestały działać dwie szyby na raz, nie działa ani panel kierowcy i się nie podświetla, ani panel pasażera. Przelotki w drzwiach są w stanie idealnym, dochodzi stałe napięcie do modułu w drzwiach na dwóch przewodach: na grubym czerwonym i na brązowo-czarnym. Obydwa są stałymi napięciami. Po zapłonie nic się nie zmienia. Wydaje mi się, że powinno być jakieś sterowanie po zapłonie, natomiast nie jestem w stanie zlokalizować modułu, który steruje szybami. Myślę, że to nie jest moduł komfortu, ponieważ nie pokazuje żadnego błędu, zresztą w opcjach testów elementów wykonawczych nie ma w ogóle czegoś takiego jak szyby elektryczne. Czy tam jest jakiś moduł widmo, czy może szyby sterowane są zwykłym przekaźnikiem? Jeżeli tylko przekaźnikiem, gdzie znajduje się przekaźnik szyb, bo nie mogę nigdzie znaleźć żadnego opisu. Jedyne, co znalazłem, to jakieś bzdury, że sterowanie szyb wychodzi z modułu REC, tylko że Meriva nie ma żadnego modułu REC, jest tylko skrzynka przekaźnikami, do której, żeby się dobrać, musiałem rozebrać ścianę grodziową, wyjąć mechanizm wycieraczek. Tam też jest moduł komfortu, który, pomijając fakt, że nie wygląda, jakby sterował szybami, to nie jest w żaden sposób uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #2 21693278
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 432
    Salmantopman napisał:
    odnośnie Merivy A: który moduł steruje szybam

W Oplu Meriva A moduł sterowania szybami znajduje się wewnątrz samochodu, pod deską rozdzielczą, w obrębie modułu BCM (Body Control Module). Jest to zazwyczaj wspólny moduł odpowiedzialny za sterowanie różnymi funkcjami elektrycznymi pojazdu.
    Szczegółowa lokalizacja:

Odkręć osłonę:
    Aby uzyskać dostęp do modułu, konieczne jest odkręcenie jednej z osłon znajdujących się pod deską rozdzielczą.
    Zlokalizuj moduł BCM:
    Po zdjęciu osłony zlokalizuj moduł BCM, który jest zazwyczaj większym, metalowym lub plastikowym pudełkiem z wieloma przewodami.
    Sprawdź oznaczenia:
    Na module powinny być oznaczenia lub etykiety, które pozwolą zidentyfikować, czy jest to właściwy moduł do sterowania szybami.
    Salmantopman napisał:
    nie pokazuje żadnego błędu

Jeżeli będzie przerwa na okablowaniu - nie pokaże błędu.
  • REKLAMA
  • #3 21693280
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3373
    Adam Walko napisał:
    Salmantopman napisał:
    odnośnie Merivy A: który moduł steruje szybam

W Oplu Meriva A moduł sterowania szybami znajduje się wewnątrz samochodu, pod deską rozdzielczą, w obrębie modułu BCM (Body Control Module). Jest to zazwyczaj wspólny moduł odpowiedzialny za sterowanie różnymi funkcjami elektrycznymi pojazdu.
    Szczegółowa lokalizacja:

Odkręć osłonę:
    Aby uzyskać dostęp do modułu, konieczne jest odkręcenie jednej z osłon znajdujących się pod deską rozdzielczą.
    Zlokalizuj moduł BCM:
    Po zdjęciu osłony zlokalizuj moduł BCM, który jest zazwyczaj większym, metalowym lub plastikowym pudełkiem z wieloma przewodami.
    Sprawdź oznaczenia:
    Na module powinny być oznaczenia lub etykiety, które pozwolą zidentyfikować, czy jest to właściwy moduł do sterowania szybami.
    Salmantopman napisał:
    nie pokazuje żadnego błędu

Jeżeli będzie przerwa na okablowaniu - nie pokaże błędu.

Czy mógłbyś pisać to co wiesz a nie używać ChatGPT do udzielania odpowiedzi? Nie wiesz nie pisz. A nie wklejasz to co on Ci podpowie.
    Nie szukaj usterki w BCM bo tam jej nie będzie bo szyby nie są sterowanie przez niego. Sprawdź czy do panelu sterowania szybami kierowcy dochodzi Ci napięcie, jest po bezpieczniku więc od tego zacznij. Podaj dokładne dane auta.
  • #4 21694192
    Salmantopman
    Poziom 11  
    Widzę że lekko nie będzie uzyskać jakąś sensowną odpowiedź 😂. Po pierwsze moduł komfortu nie jest wewnątrz auta. Tylko pod maską w skrzynce z przekaźnikami dosyć głęboko w podszybiu. Po drugie pisałem że w żadnym komputerze diagnostycznym nie wykrywa mi żadnego sterownika szyb dlatego pytam co o nimi steruje. No i po trzecie nie znalazłem żadnych przerwanych przewodów w przelotkach w drzwiach, ani jednego spalonego bezpiecznika, i dochodzą mi dwa przewody plusowe do modułów w drzwiach na obydwu mam 12 v za to nie mam żadnego napięcia po zapłonie A wydaje mi się że powinno być. To jest Meriva A silnik 1,7 co tu więcej mówić

Dodano po 3 [minuty]:

Proszę o pomoc bo normalnie rozkładam ręce może ktoś miał taki przypadek żebym miał wszystkie bezpieczniki dobre wszędzie żeby plusy dochodziły i żeby szyby nie chodziły. Padły dwie na raz więc wykluczam uszkodzenie modułów chyba że padły dwa na raz, czy czasem panel sterowania szybami nie powinien się podświetlać?
  • #5 21694207
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 798
    Nie wiem, czy to wszystko należy do Merivy A (przynajmniej tytuł tak sugeruje).
    Link
  • REKLAMA
  • #6 21694643
    inot
    Poziom 38  
    Oczekujesz pomocy, ale nie udzielasz odpowiedzi, czy ten schemat pasuje do Twojego modelu.
  • REKLAMA
  • #7 21694651
    Salmantopman
    Poziom 11  
    Opel Meriva A 1.7 CDTI 2006 rok, szyby sterowane tylko z przodu, nie działają obydwie
  • #8 21694655
    inot
    Poziom 38  
    Najprawdopodobniej brak GND na panelu kierowcy (brązowy przewód).
  • #9 21694794
    Salmantopman
    Poziom 11  
    No to kiepsko 😕, w takim wypadku dalej nic nie wiem. Masa jest na brązowym przewodzie. Dwa plusy dochodzą do modułu, czy sterowanie na przyciski wychodzi z modułu? Może brak plusa
  • Pomocny post
    #10 21694802
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Skup się do włącznika szyb tego u kierowcy na pin 9 powinno dochodzić zasilanie po zapłonie jest ?
  • #11 21694846
    Salmantopman
    Poziom 11  
    Zaraz sprawdzę
  • #12 21695039
    inot
    Poziom 38  
    piotrekwoj1 napisał:
    na pin 9 powinno dochodzić zasilanie po zapłonie jest

W pierwszym poście autor już napisał, że zmierzył tam napięcie i było prawidłowe, czyli 12 V.
    Ale pomimo tego coś się nie zgadza. Skoro na czerwonym przewodzie (9) jest napięcie 12 V i na brązowym (10) masa, to przynajmniej podświetlenie powinno funkcjonować.
  • #13 21695113
    Salmantopman
    Poziom 11  
    Miałem na myśli że zmierzyłem napięcie we wtyczce dochodzącej do modułu i tam mam dwa plusy brak jakiegokolwiek sygnału po zapłonie natomiast w przełączniku szyb w ogóle brak napięcia we wtyczce

Dodano po 1 [minuty]:

Jeśli ktoś ma poproszę o dokładny przejrzysty schemat zasilania drzwi
  • #14 21695126
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    inot napisał:
    W pierwszym poście autor już napisał, że zmierzył tam napięcie i było prawidłowe, czyli 12 V.

Czytaj posty ze zrozumieniem.

Salmantopman napisał:
    natomiast w przełączniku szyb w ogóle brak napięcia we wtyczce

To jest problemem bo tu powinno być zasilanie po zapłonie dochodzące z bezpiecznika nr 53 5A. Jeżeli go nie ma to albo bezpiecznik które teoretycznie były sprawdzane, albo wiązka gdzieś zniła.
    To zasilanie jest od sterowania szybami ale też od podświetlenia przełączników szyb.

P.S piszę o tym zasilaniu już drugi raz (zobacz mój pierwszy post) ale jak autor się nie skupi to auta nie naprawi.
  • #15 21695266
    inot
    Poziom 38  
    Napisałeś:
    Salmantopman napisał:
    dochodzi stałe napięcie do modułu w drzwiach na dwóch przewodach: na grubym czerwonym i na brązowo-czarnym

Dlatego byłem przekonany, że chodzi o przełącznik szyb od strony kierowcy, a nie moduł silnika. Kolory przewodów są w obu przypadkach identyczne.
    Na schemacie zaznaczyłem strzałkami przewód, który należy zmierzyć, czy nie jest uszkodzony. Bezpiecznik zaznaczony ramką.
    Moduł 122 to przełącznik szyb strony kierowcy, natomiast 2 to skrzynka bezpieczników.
    Na tym schemacie zobrazowany jest przełącznik sterowania wersji na cztery szyby. Jednak oznakowanie wyprowadzeń Twojej wersji (załącznik wersja2) jest takie samo.
    Załączniki:
    • Opel Meriva A – brak działania szyb elektrycznych, lokalizacja modułu sterującego wersja2.png (32.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Opel Meriva A – brak działania szyb elektrycznych, lokalizacja modułu sterującego Screenshot 2025-09-20 104453.png (999.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Opel Meriva A – brak działania szyb elektrycznych, lokalizacja modułu sterującego Screenshot 2025-09-20 102038.png (534.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Meriva A problem z niedziałającymi szybami elektrycznymi objawia się brakiem reakcji paneli sterujących oraz brakiem podświetlenia. W drzwiach dochodzi stałe napięcie na przewodach zasilających, jednak po zapłonie nie pojawia się sygnał sterujący. W modelu tym szyby elektryczne nie są kontrolowane przez dedykowany moduł komfortu ani osobny moduł sterujący szybami, ponieważ w systemie diagnostycznym nie występuje taka pozycja testowa. Sterowanie szybami odbywa się za pomocą przekaźników, które należy zlokalizować w skrzynce bezpieczników lub panelu przekaźników. Przekaźniki szyb elektrycznych są odpowiedzialne za dostarczanie napięcia do silników szyb po włączeniu zapłonu i aktywacji paneli sterujących. Lokalizacja przekaźników może być różna, ale zwykle znajdują się one w komorze silnika lub pod deską rozdzielczą. Warto sprawdzić stan przekaźników oraz połączenia elektryczne w obwodzie szyb, gdyż brak sygnału sterującego po zapłonie wskazuje na uszkodzenie przekaźnika lub problem z okablowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA