logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja i instrukcja do starej centralki Elbe – zamiennik Beninca DU30?

crisstan1 19 Wrz 2025 08:02 207 0
REKLAMA
  • #1 21694266
    crisstan1
    Poziom 1  
    Dzień dobry, potrzebuję pomocy w znalezieniu instrukcji do centralki na zdjęciach, to jakiś zamiennik Beninca? Na odwrocie jest logo Elbe, działała bardzo długo, jest stara. Teraz chciałem wymienić radio z pilotami i prawy siłownik - mam z innej takiej centralki. Instalator, który je montował, jest niedostępny. Centrala pracowała z siłownikami Beninca DU30, też bardzo starymi. I chyba była jako zamiennik dla Beninca. Beninca.pl się do niej nie przyznaje.
    Silniki wydają się sprawne. Centralka po kilkukrotnym użyciu po wymianie silnika (było ok) działała kilka dni sprawnie, a teraz przepala bezpiecznik 4 A, zaczęła szwankować. Po wymianie kondensatorów, sprawdzeniu połączeń — czy nie ma zwarcia — sprawdzeniu sygn. świetlnego, zaczęła tylko otwierać (też z położenia pół) i przestaje reagować na włącznik ścienny, najczęściej przepala 4 A. Jestem laikiem w temacie, ale chcę ją uruchomić. Działała z napędem garażowym Bernal. Dokupiłem do nich nowe radia z pilotami (bo nie działały).
    Tytuł posta może być mylący, bo nie wiem, czy w ogóle jest jakaś Elbe? Po prostu nie ma żadnych tabliczek lub sygnatur oprócz tej 3290 i tej z tyłu (Elbe)
    Proszę kolegów elektromagów :)) o pomoc
    Krzysztof

AI: Czy możesz wrzucić zdjęcia tej centralki (z przodu, z tyłu, wnętrza, jeśli to możliwe) oraz tabliczki znamionowej lub jakichkolwiek oznaczeń? To bardzo ułatwi identyfikację.
    Niestety brak, prócz nr 3290
    AI: Czy na płytce drukowanej lub w środku obudowy są jakieś dodatkowe oznaczenia, numery seryjne, symbole lub nazwy modelu? Jeśli tak, napisz proszę dokładnie, co tam jest.
    Nie
    Załączniki:
    • Identyfikacja i instrukcja do starej centralki Elbe – zamiennik Beninca DU30? IMG20250918084422.jpg (2.5 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Identyfikacja i instrukcja do starej centralki Elbe – zamiennik Beninca DU30? beninca centr..jpg (151.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Identyfikacja i instrukcja do starej centralki Elbe – zamiennik Beninca DU30? beninca centr.1.jpg (167.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Identyfikacja i instrukcja do starej centralki Elbe – zamiennik Beninca DU30? IMG20250918084755.jpg (3.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
REKLAMA