logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

T-Mobile 5G Home Office ODU/IDU – rozlacza w grach, VPN WARP+ rozłącza, jak skonfigurowac?

shaarypl 19 Wrz 2025 11:46 480 0
REKLAMA
  • #1 21694453
    shaarypl
    Poziom 1  
    Witam. Posiadam nieszczęsną ofertę od T-Mobile 5G Home Office ODU/IDU, dla klientów indywidualnych, czyli z prywatnym IP.
    Oczywiście nie mogę grać w niektóre gry na PC, a VPN mi się rozłącza.
    Czytałem wiele wątków na temat tego ustrojstwa, ale w każdym z nich było trochę namieszane i konfiguracja wyglądała trochę inaczej.
    Mój sprzęt jest wykastrowany i nie mam możliwości wyłączyć NAT-owania oraz zrobienia mostu, po prostu tego nie ma w opcjach.
    VPN, z którego próbowałem korzystać, to Cloudflare WARP 1.1.1.1. Niestety, tak jak wyżej pisałem, resetuje połączenie — połączy się i za chwilę rozłączy.
    Da radę to ogarnąć bez dalszych kroków?

Czy muszę wykupić publiczne IP u dostawcy (czy to w ogóle możliwe), by w ogóle myśleć o grzebaniu w ustawieniach routera ODU i IDU?
    Z racji, że korzystam z Wi‑Fi, nie mogę pominąć IDU ;/

Mam jeszcze stary router (też od T-Mobile) ZTE MF286D, czy mogę zrobić z niego użytek? Próbowałem go podłączyć i bawić się w ustawieniach, ale internetu brak...

Dobra, trochę pokombinowałem i chyba namieszałem, otóż postanowiłem przerobić swój router IDU, by działał jako AP,
    wyłączyłem DHCP, zmieniłem adres IP na 192.168.1.3 (był 1.1, a 1.2 nie mogłem, bo był zarezerwowany)
    oraz przewód z WAN (ten, co idzie od zasilacza PoE) podłączyłem pod LAN.
    Po zapisaniu i zrestartowaniu urządzenia internet po kablu jak i Wi‑Fi działało (czyli operacja się udała), przez chwilę,
    aby po chwili znikło połączenie po kablu Ethernet (sieć niezweryfikowana), Wi‑Fi dalej działało. Spróbowałem załadować stronę routera, tj. 192.168.1.3, lecz nie dało rady — nie było takiej strony,
    więc zresetowałem router, podłączyłem tak jak wcześniej: z PoE do WAN i wszystko wróciło do normy.

Dodano po 2 [godziny] 2 [minuty]:

Dobra, kolejna aktualizacja, po której można zamknąć temat, okazuje się, że w aplikacji ODU na telefonie jest mniej funkcji niż w aplikacji na komputerze...
    W komputerze można wyłączyć NAT oraz włączyć tryb mostu, a w aplikacji na telefonie tego w ogóle nie ma wgl,
    więc już mi wszystko działa do zamknięcia :)
  • REKLAMA
REKLAMA