logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

T-Mobile 5G Home Office - Rozłączanie z serwerami online w grach.

Fejzzu 06 Gru 2024 21:14 11748 85
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak naprawić rozłączanie z niektórymi serwerami gier online na T-Mobile 5G Home Office, mimo że internet działa i ping jest stały?

Najpierw spróbuj wyłączyć NAT w ODU i włączyć tryb mostu (bridge), bo u kilku osób to usunęło rozłączanie z gier online; po zmianie zrób restart całego zestawu [#21406552][#21407534] Wejście do ustawień odbywa się przez 192.168.0.1, a jeśli po samym wyłączeniu NAT znika internet, trzeba dodatkowo włączyć bridge mode, bo samo NAT off może odciąć połączenie [#21406552][#21410745] W jednym przypadku po takiej konfiguracji działały m.in. World of Tanks i GTA V, choć ktoś zauważył też spadek prędkości z ok. 270 Mb/s do 30 Mb/s [#21407534][#21508124] Jeśli problem nadal zostaje, warto jeszcze sprawdzić DNS na karcie sieciowej — wpisanie 8.8.8.8 i 8.8.4.4 pomogło w jednym zgłoszeniu z grą [#21762678]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21336336
    Fejzzu
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam, potrzebuję pomocy z dosyć niecodziennym problemem, mianowicie niecały tydzień temu kupiłem pakiet internetowy od T-Mobile 5G Home Office, w którego skład wchodzi również antena, z której korzystam. I wszystko działa jak należy, oprócz tego, że jak próbuję dołączyć na serwer online, to w niektórych przypadkach łączy mnie dosłownie na chwilę, a po minucie mnie rozłącza, pomimo tego, że mam stały ping 30 ms, a sam dostęp do internetu dalej jest. Pragnę również nadmienić, że problem występuje tylko kiedy chcę się połączyć z niektórymi serwerami, przykładowo jak chcę się połączyć z serwerami, to jestem w stanie się połączyć, jednakże jak chcę się połączyć na serwery w grze Roblox i Farming Simulator 22 w trybie wieloosobowym, to wyskakuje mi błąd. W grze CS:GO wszystko ładnie działa i nie wyrzuca żadnego błędu ani nie rozłącza. Pragnę również nadmienić, że wcześniej również korzystałem z usług T-Mobile.
    Komunikat o utracie połączenia z serwerem Komunikat o błędzie połączenia internetowego z napisem Rozłączono.
  • REKLAMA
  • #2 21336376
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5808
    Nie jesteś jedyny, takie problemy ma wielu uzytkowników. Na Forum tutaj jest wiele podobnych tematów z tym sprzętem w T-mobile podobnych do twojego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21336420
    Fejzzu
    Poziom 3  
    >>21336376 A jest jakiś sposób, jak to naprawić?
  • #4 21342295
    maciejpara137
    Poziom 3  
    Podpinam się pod pytanie, jak można to naprawić? Ja mam tak samo jak kolega wyżej. Gdy próbuję dołączyć na serwer społeczności, to dołączę, ale po chwili mnie wyrzuca z komunikatem, że nie można nawiązać połączenia z serwerem gry. Tak samo mam problem z GTA ONLINE oraz Fivem (na Online wbiję, ale tylko na sesje jednoosobową), a na Fivem połączy, ale od razu wywala. Byłbym mega wdzięczny za pomoc! Pozdrawiam
  • #5 21342303
    matek451
    Poziom 43  
    Zobacz jak dzialaja gry gdy pominiesz ten router wewnętrzny i wepniesz kabel LAN od injectora POE bezpośrednio do komputera/konsoli
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21342306
    maciejpara137
    Poziom 3  
    No właśnie o to chodzi, że ja mam bezpośrednio podpięty kabel Ethernet z routera do komputera. I dodam, że jak udostępnię sobie internet z telefonu, to wtedy wszystko działa, ale nie wiem czemu od tego dostawcy już nie.

Dodano po 48 [sekundy]:

Później sprawdzę tę taktykę, ale wątpię, że zadziała.
  • REKLAMA
  • #7 21342349
    matek451
    Poziom 43  
    W tym zestawie są 2 routery bo ODU WNC 5G to tez router z modemem 5G zintegrowany z antena zew. a drugi to ten śmieciowy wewnętrzny router IDU i to niego pomiń w testach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21342353
    maciejpara137
    Poziom 3  
    Dobrze Matek przetestuje. Dziękuje za Pomoc! Miłego wieczorku. Gdy by nie działało albo działało dam znać :D

Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:

Niestety nic to nie dało :(

Dodano po 52 [sekundy]:

może jedynie jak bym spróbował bezpośrednio omijając router podpiął do anteny hmm...
  • REKLAMA
  • #9 21342980
    Fejzzu
    Poziom 3  
    >>21342349 robiłem już parę testów, podłączałem nawet tę antenę 5G bezpośrednio do komputera, omijając router, ale występuje ten sam błąd. Więc to nic nie pomaga.
  • #10 21343271
    szamot83
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    @Fejzzu Czy możesz przesłać zdjęcie lub parametry zasilacza POE?

Trafił mi się taki router bez tego elementu i nie wiem, co podłączyć.
  • #11 21344060
    maciejpara137
    Poziom 3  
    Z tego co rozmawiałem z znajomym co siedzi i naprawia komputery i zajmuje sie IT to prawdopodobnie dlatego nie działa bo korzystamy z 5g i ponoć dlatego nie działa.
  • #12 21344251
    matek451
    Poziom 43  
    To wymuś na WNC 5G ODU samo LTE i zobacz czy to coś zmieni.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21344254
    maciejpara137
    Poziom 3  
    ale jak to zrobić? ja się nie znam na tym, co kliknąć, co zrobić
  • #14 21344256
    Fejzzu
    Poziom 3  
    >>21344251 to nie, nie daje, sprawdzałem to, zmieniałem w antenie, by odbierała LTE i to samo się dzieje.
  • #15 21406552
    mateuszkardaszmk
    Poziom 9  
    Odgrzeję kotleta. Dzwoniłem właśnie na infolinię i połączyli mnie z działem technicznym.
    Trzeba wejść do Anteny 192.168.0.1.
    Login hasło na routerku.
    W opcjach wyłączyć NAT.
    Mi przestał działać internet, więc przepłączyłem dodatkowo w tryb mostu.
    Restart i wszystkie gry działają, pozdro
  • REKLAMA
  • #16 21407501
    Fejzzu
    Poziom 3  
    >>21406552 Powiem ci tak, ja mam tę antenę na dachu, też próbowałem coś zmieniać w tej antenie, ale za każdym razem, gdy zmieniłem rzecz, antena się zawieszała i nie odbierała Internetu. Trzeba było wchodzić na dach i przywracać ją do ustawień fabrycznych, dlatego nie wiem, czy chcę to wyłączać, bo zaraz się zawiesi i Internet przestanie działać.
  • #17 21407509
    mateuszkardaszmk
    Poziom 9  
    No zawsze można spróbować przywrócić ustawienia z poziomu przeglądarki. Ja akurat mam w pokoju, gdzie jest siłownia, więc może być zamontowana w oknie dachowym i nikomu nie przeszkadza. Więc nie wrzucam na dach. Ja wczoraj odpaliłem i działa. Bez większego problemu. Pozdrawiam.
  • #18 21407515
    Fejzzu
    Poziom 3  
    >>21407509 Czyli gry ci teraz działają po wyłączeniu tego NAT w antenie?
  • #19 21407534
    mateuszkardaszmk
    Poziom 9  
    Tak, ja miałem problem z World of Tanks, GTA V też wywalało. Teraz śmiga wszystko git.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21407515
    Ekran zarządzania ustawieniami sieciowymi na routerze z włączonym trybem mostu.
    Ekran ustawień NAT na urządzeniu mobilnym z adresem IP 192.168.0.1
  • #20 21407540
    Fejzzu
    Poziom 3  
    >>21407534 A co daje ten tryb mostu?
  • #21 21407557
    mateuszkardaszmk
    Poziom 9  
    Sprawa wygląda mniej więcej tak:
    Antena jest jakby już routerem i dodatkowo mamy drugi router. Dlatego niby jest jakiś podwójny NAT. Teoretycznie mógłbyś podłączyć samą antenę do innego routera i prawdopodobnie nie byłoby problemu. Ten routerek, który otrzymujemy od dostawcy, nie ma możliwości wyłączenia tego NAT. Tak zrozumiałem osobę z pomocy technicznej T-Mobile. Więc równie teoretycznie wystarczy podłączyć antenę bezpośrednio pod komputer i problem by znikł, ale nie testowałem tego. Mam w domu inny router, może spróbuję przy chwili wolnego czasu.
    Wychodzi na to, że ta antena to po prostu router z wejściem na kartę SIM. A router, który dodatkowo otrzymujemy, jest zwykłym routerem, który daje Wi-Fi, do którego możemy podłączyć WLAN. Ale on ma mocno obcięte funkcje. Praktycznie niewiele można w nim ustawić, patrząc na inne routery.
  • #22 21407576
    Fejzzu
    Poziom 3  
    >>21407557 Jak podłączyłem antenę bezpośrednio do komputera, cały czas ten błąd w grach występował, więc nie ma różnicy, czy idzie przez router, czy idzie przez antenę bezpośrednio. Muszę zrobić to, co ty, i zobaczyć, czy błąd z grami zniknie.
  • #23 21407639
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 99
    A miałeś włączony tryb bridge czy nie ?
    Chłopskim tłumaczeniem , w bridge mode to kolejne urządzenie ( w tym wypadku komputer , ale może i być router jak się kabel do WANu podepnie) dostaje adres IP od operatora ( najczęściej zaczynający się na 10.x.x.x , modem "mostkuje swoje wejście z wyjściem" i adres IP i poźniej cały ruch jest przekazywany dalej ) , a bez trybu bridge modem NATuje (zachowuje się jak router) i to on dostaje to IP operatora , a następnemu urządzeniu przydziela swoje IP z zakresu 192.168.x.x ( I po adresie IP jaki dostał komputer/router można poznać , czy modem ma ustawiony bridge mode ,czy nie).

( Wiem , że modem można ustawić ,żeby też przydzielał adres zaczynający się na 10 ,wiem ,że można mieć zewnętrzne IP , i wtedy nie będzie się zaczynał od 10 , ale pomińmy na razie to).
  • #24 21408464
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    MiG25 napisał:
    A miałeś włączony tryb bridge czy nie ?
    Chłopskim tłumaczeniem , w bridge mode to kolejne urządzenie ( w tym wypadku komputer , ale może i być router jak się kabel do WANu podepnie) dostaje adres IP od operatora ( najczęściej zaczynający się na 10.x.x.x , modem "mostkuje swoje wejście z wyjściem" i adres IP i poźniej cały ruch jest przekazywany dalej ) , a bez trybu bridge modem NATuje (zachowuje się jak router) i to on dostaje to IP operatora , a następnemu urządzeniu przydziela swoje IP z zakresu 192.168.x.x ( I po adresie IP jaki dostał komputer/router można poznać , czy modem ma ustawiony bridge mode ,czy nie).

( Wiem , że modem można ustawić ,żeby też przydzielał adres zaczynający się na 10 ,wiem ,że można mieć zewnętrzne IP , i wtedy nie będzie się zaczynał od 10 , ale pomińmy na razie to).
    I tak powinno być to ustawione-w trybie bridge/mostu, bo może być też taki problem że zewnętrzne urządzenie nie daje sobie rady wydajnościowo- z obsługą połączenia operatora i NAT-owaniem ruchu, a w przypadku 5G na N78 są to już prędkości ponad 500Mbps, które przy włączonym NAT wyciskają poty. Ja mam inny router (TP-Link NX220 i 5G tylko na N41 w Plusie, ale jak już przebija 200Mbps, to przy NAT-owaniu ruchu obciążenie CPU skacze od kilkunastu do 30%).
  • #25 21410737
    Fejzzu
    Poziom 3  
    @mateuszkardaszmk A co zrobić, jak po wyłączeniu Nat antena nie łapie sygnału i nie ma wifi w żadnych urządzeniach.
  • #26 21410745
    mateuszkardaszmk
    Poziom 9  
    No to trzeba w tryb mostu przełączyć, bo ja wyłączyłem na początku tylko nat, to było tak samo, a po przełączeniu było już ok i odłączyłem na 10 min, żeby się wylogowała z tych nadajników, od tego czasu nie mam żadnych problemów.
  • #27 21410763
    Fejzzu
    Poziom 3  
    >>21410745 Czyli jak dobrze rozumiem, po wyłączeniu NAT i przejściu na tryb mostu nie wywala cię z gier online?
  • #28 21410773
    mateuszkardaszmk
    Poziom 9  
    Dokładnie tsk
  • #29 21430406
    dawidsliwa1111
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    >>21410763 >>21410745 Co mam zrobić, jak wyłączyłem NAT i nie ma połączenia z internetem i po zresetowaniu anteny nadal nie ma połączenia z internetem.
  • #30 21430407
    mateuszkardaszmk
    Poziom 9  
    Musisz włączyć tryb mostu
    Ekran zarządzania siecią z opcją wyboru trybu działania.
    Interfejs użytkownika do ustawień NAT w aplikacji internetowej, z instrukcją dotyczącą trybu mostu..

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy korzystający z zestawu T-Mobile 5G Home Office, składającego się z anteny ODU WNC 5G oraz wewnętrznego routera IDU, zgłaszają problemy z rozłączaniem się podczas gry na niektórych serwerach online (np. Roblox, Farming Simulator 22, Minecraft, GTA Online, FiveM), mimo stabilnego pingu i dostępu do internetu. Problem nie występuje we wszystkich grach (np. CS:GO działa poprawnie). Przyczyną jest najczęściej podwójny NAT wynikający z działania dwóch routerów (anteny i IDU), co powoduje konflikty sieciowe i utratę połączenia.

Zalecanym rozwiązaniem jest wyłączenie NAT w antenie ODU i włączenie trybu mostu (bridge mode), co przekazuje publiczne IP bezpośrednio do urządzenia końcowego lub routera domowego, eliminując podwójny NAT. Jednakże w trybie mostu często obserwowany jest spadek prędkości internetu (z około 270 Mb/s do 30 Mb/s), co może wynikać z przeciążenia BTS, przełączenia na LTE lub ograniczeń sprzętowych. Niektórzy użytkownicy radzą wyłączenie DHCP w routerze domowym i podłączenie anteny do portu LAN zamiast WAN, co może poprawić stabilność.

W przypadku problemów z dostępem do ustawień anteny bez internetu, wystarczy połączenie Wi-Fi lub kabel Ethernet, nie jest wymagany dostęp do internetu. Częste resetowanie anteny i routera pomaga w odzyskaniu stabilności po zawieszeniach urządzeń. Operator T-Mobile często nie reaguje skutecznie na zgłoszenia, a niektórzy użytkownicy rozważają zmianę operatora na Orange z lepszym sprzętem i ofertą.

Dodatkowo, stosowanie VPN może pomóc w stabilizacji połączeń z serwerami gier i wideorozmowami, zwłaszcza przy konfiguracji 2x NAT. W niektórych przypadkach zmiana APN na "data" wymaga wykupienia zewnętrznego IP i włączenia trybu mostu, inaczej internet nie działa. Propozycje wymiany sprzętu na zestaw ZTE MC889+T5400 od T-Mobile pojawiły się jako potencjalne rozwiązanie problemów.

Podsumowując, główne problemy to podwójny NAT, ograniczenia sprzętowe anteny i routera, niestabilność połączeń 5G, a skuteczne rozwiązania to wyłączenie NAT i włączenie trybu mostu w antenie, ewentualne zmiany konfiguracji routera domowego, stosowanie VPN oraz rozważenie zmiany operatora lub sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA