logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Yaris 1.3 2006 – wyciek paliwa i zapach benzyny przy tylnym lewym kole po

daro8385 19 Wrz 2025 18:34 624 3
REKLAMA
  • #1 21694825
    daro8385
    Poziom 2  
    Witam,
    Toyota Yaris, 2006, 1,3, przebieg 145 tys. km
    Około 22.08.25 (temperatura powietrza około 25°C) po zatankowaniu paliwa do pełna (tankowanie pod sam korek aż do odbicia pistoletu kilkukrotnego — robiłem już tak kilka razy na przestrzeni roku) zauważyłem wyciek paliwa pod tylnym lewym kołem. Wyciek był z górnej części wlewu paliwa. Patrząc od dołu, wlew paliwa był zawilgocony, co powodowało kapiące na szosę paliwo. Wyleciało około 150 ml paliwa na szosę przez około 10 godz. Zauważyłem też, że wskaźnik paliwa szybciej spadał niż zwykle. Mechanik wymienił cały wlew paliwa od korka aż po bak, twierdząc, że to przyczyna. Po dwóch dniach od naprawy pojawił się zapach benzyny przy tylnym lewym kole i znów kapiące paliwo z górnych części wlewu paliwa aż na szosę. Przez kolejne dwa tygodnie (temperatura powietrza około 20°C) nic się nie działo. Gdy temperatura na zewnątrz wzrosła, znów pojawił się zapach paliwa, a patrząc od dołu (od strony koła) wlew paliwa był wilgotny, jakby znów wydostawało się paliwo. Zauważyłem, że po odkręceniu korka paliwa (około 1/2 baku) jest duże podciśnienie — syczenie głośne.
    Poza tym w tym czasie (przed wizytą u mechanika), jadąc autem, zaczęło słabnąć — przerwało pracę silnika kilka razy, jadąc dalej. Stało się to tylko raz, akurat w tym okresie, gdy był problem z wyciekiem. Na dzień dzisiejszy auto nie ma innych objawów. Gdzie może tkwić przyczyna? Na myśl przychodzą problemy z ciśnieniem paliwa: filtr oparów paliwa (który jest widoczny, nachylając się pod tylnym zderzakiem z lewej strony) lub zawór oparów paliwa. Proszę o pomoc w celnym zdiagnozowaniu przyczyny, gdyż wymiana wlewu paliwa była zbędna.
    AI: Czy był sprawdzany lub wymieniany filtr oparów paliwa (tzw. canister) oraz zawór odpowietrzający bak (EVAP)? Jeśli tak, to z jakim rezultatem?
    Nie był wymieniany filtr oparów paliwa ani zawór odpowietrzający bak.
    AI: Czy wyciek paliwa i zapach benzyny pojawiają się wyłącznie po zatankowaniu do pełna, czy także przy niższym poziomie paliwa w baku?
    Przy niższym
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21695208
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6570
    Toż wystarczy właściwie zlokalizować miejsce wycieku i naprawić/wymienić. Taki sam wyciek w Toyocie Yaris syna było. Wyciek między wlewem a zbiornikiem. Położyłem się pod nią i wszystko było jasne. Wymiana rury-kolanka i jest OK. Podobno standard w tych Toyotkach.
    daro8385 napisał:
    Mechanik wymienił cały wlew paliwa od korka aż po bak, twierdząc, że to przyczyna. Po dwóch dniach od naprawy pojawił się zapach benzyny przy tylnym lewym kole i znów kapiące paliwo z górnych części wlewu paliwa aż na szosę.

staś pytalski napisał:
    Trochę przekornie odpowiem - zapłaciłeś za usługę mechanikowi - niech poprawi.

daro8385 napisał:
    wlew paliwa był wilgotny

Nie może być wilgotny.
    Nie przekornie tylko zupełnie poważnie spartolona robota mechanika lub wadliwa część.
    daro8385 napisał:
    wymiana wlewu paliwa była zbędna.

Niekoniecznie zbędna.
  • #4 21710726
    daro8385
    Poziom 2  
    Problem zniknął, gdy temperatura powietrza spadła. Przypuszczam, że podczas tankowania dok pełna pod korek (paliwo dolewałem dosłownie aż pod korek) musiało dojść do przelania się paliwa do filtra oparów paliwa i gdy temperatura powietrza podnosiła się, wtedy wzrastało ciśnienie i resztki paliwa, które były zatrzymane w filtrze oparów, przemieszczały się na zewnątrz poprzez wlew paliwa.. Zobaczymy, co będzie, gdy temperatura lat wzrośnie na 30 stopni, być może to jest powód..
REKLAMA