logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kompresor dwutłokowy 50/100 l do 1500 zł do prac przydomowych?

Zenek1988 19 Wrz 2025 20:02 1077 8
REKLAMA
  • #1 21694912
    Zenek1988
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Witam, stoję przed wyborem nowego kompresora do sporadycznych prac. Obecny jednotłokowiec 1,5 kW z butlą 24 l już powoli kończy żywot a i jego wydajność jest dość słaba, więc myślę nad czymś mocniejszym.
    Głównie będzie używany do pompowania kół, zabezpieczania od czasu do czasu podwozi woskiem i drobnych prac przy domu i samochodach. Miło jakby dał radę zasilić klucz pneumatyczny. Raczej do malowanie nie będzie służył, a jak już, to raczej do malowania drewna.
    Kwota to maksymalnie 1500 zł. W tej kwocie głównie widziałem dwutłokowce w układzie V z butlami 50 lub 100 litrów. Większość ma raczej parametry wyssane z palca, bo raczej na wydajność rzędu 300-400 l/min to w takim sprzęcie nie ma co liczyć. Większość tych bardziej markowych ma w okolicach 220-250 l/min.
    Widziałem też, że są 2 rodzaje tych V, jeden ma zabudowany silnik plastikową obudową wentylatora, a drugi z metalową obudową z ożebrowaniem. Czy ten drugi typ jest lepszy, bo częściej widuje go w droższych kompresorach?
  • REKLAMA
  • #2 21694942
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3668
    Zawsze metal lepiej i szybciej odprowadzi ciepło. Z drugiej strony - jak sam zauważyłeś, to wszystko chińszczyzna. W tej cenie tylko chińszczyzna.
  • REKLAMA
  • #3 21694969
    Zenek1988
    Poziom 28  
    Wiem, że to chińszczyzna, ale nawet przy chińskim sprzęcie są lepsze i gorsze. Wolałbym kupić tą lepszą chińszczyznę, która może dłużej posłuży a i będzie mieć mniej oszukane parametry.
    Znalazłem takie:
    - Kowal k7 z ciśnieniem roboczym 10 barów i butlą 100 l. Wydajność przy dobijaniu do 8 barów niby 260 l/min, ale ten silnik obudowany plastikiem.
    - Kowal GROM 100L podobny do tego pierwszego, ale silnik z metalową obudową, parametry niby identyczne.
    - Fini SUPERTIGER VKM 4020-50 10BAR 50L 230V wydajność niby 242 l/min wydaje się dość dobrze wykonany.
    - NUAIR TYP V 50L 10BAR 8119500NUA podobny do Fini niby 249 l/min.
    - Tagred TA365ZSO z butlą 50 l, ale parametry ma wzięte z sufitu. W 460 l/min raczej nie uwierzę plus też ten silnik obudowany plastikiem.
    - AIRPRESS HL 425-100 V wydajność niby 260 l/min.
  • REKLAMA
  • #4 21695002
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3668
    No i kto i w jaki sposób miałby to porównać?
  • REKLAMA
  • #5 21695011
    Zenek1988
    Poziom 28  
    Porównać tego się raczej nie da bez posiadania wszystkich. Ale może ktoś miał styczność z nimi albo ogólnie z tymi firmami. Każda opinia się przyda.
  • #6 21696439
    Zenek1988
    Poziom 28  
    Sprawdziłem swój stary kompresor by mieć jakieś porównanie i doszedłem, że jest to kompresor wyprodukowany przez Nuair. Ma już 15 lat, a przeglądając ofertę Nuair natknąłem się na niemal identyczny model kosztujący ponad 700 zł i ma niby 112 l/min.
    Tu parametry tego obecnie produkowanego, które w zasadzie pokrywają się z tabliczką znamionową na moim:

Chyba ostatecznie skusze się na tego dwutłokowego Nuaira.

Tak przy okazji spytam czy 24 A przy rozruchu takiego kompresora będzie problemem przy zabezpieczeniu instalacji bezpiecznikami B16?
  • #7 21699428
    Zenek1988
    Poziom 28  
    Kompresor już jest u mnie. Produkcja jak wszystkiego obecnie w Chinach ale na oko wydaje się dość dobrze wykonany. Butla nie ma 50 l, z moich obliczeń wychodzi raczej coś w okolicach 47 l. Od 0 do 10 barów nabija dość szybko, w okolicach 2 minut ale pewnie jak będę miał trochę wolnego czasu to sprawdzę ze stoperem.
    Co ciekawe różni się nieco od zdjęć producenta. Nie ma tabliczki znamionowej na silniku a naklejkę na podstawie i ma inny zawór bezpieczeństwa. Do zaworu bezpieczeństwa mam jakieś osobne papiery z wszystkimi danymi technicznymi, instrukcją obsługi i schematem budowy. Regulator ciśnienia działa skokowo co 0,5 bara z słyszalnym kliknięciem. Mam nadzieję że posłuży tyle co poprzedni choć na pewno będzie częściej używany.
  • #8 21726999
    balwan1
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Szkoda, że tak późno zajrzałem w Twój temat.

Przy lakierowaniu pistoletem LVMP, jeżeli oczywiście będziesz takim operował, nie ciśnienie będzie najważniejsze, a wydatek w L/min. Ja mam Airpressa, o którego pytałeś też w trzecim poście-> https://airpress.pl/kompresor-hl-425-100v-zestaw-akcesoriow-pneumatycznych-36834-45893
    Mam go już 8 lat i no działa. A przy lakierowaniu części do moto- błotniki, przy pomocy pistoletu LVMP Italco FLG-G włączył się z 3x, ciśnienie, z jakim lakierowałem, było ustawione na 2-2,5 bara. Poza tym próbowałem go użyć do piaskowania korundem przy pomocy piaskarki syfonowej i też dał radę, choć nie trwała ta próba długo, gdyż element nie był za duży.

Im większa butla, tym większy zapas powietrza, ale też pamiętaj o wężach, które są zapomniane, a potrafią stanowić bardzo wąskie gardło, i nawet na kluczu pneumatycznym się ludzie wściekają, że powinien odkręcić koła, a nie daje rady, wystarczy cienkie przewody wymienić na wewnętrzne fi 8, 10, czy 12 i problem znika :) .
  • #9 21727042
    Zenek1988
    Poziom 28  
    Do nuaira zrobiłem sobie prosty system odwadniania z naoliwiczem dla klucza pneumatycznego. Z wyjścia przed reduktorem idzie krótki przewód 13 mm do zespołu odwadniacza z regulatorem i naoliwiaczem a dalej już przewodem 10mm do klucza. Ciśnienie ustawione na 8,5 bara co po wciśnięciu spustu daje 6,5 bara. Klucz na takim ustawieniu bez problemu daję radę z odkręcaniem nakrętek przy felgach. Jedno dobicie kompresora wystarcza na odkręcenie i ponowne przykręcenie 5 nakrętek. Przy wymianie kół kompresor nawet nie zdąży się nagrzać. Przy lepszym kluczu było by pewnie lepiej bo mój ma raczej spore zapotrzebowanie na powietrze przy raczej słabej mocy.
    Co do malowania to nawet jak będę go wykorzystywał w takim celu to nie będzie to ciągłe malowanie więc na spokojnie wystarczy. 100 l butla byłaby dla mnie jednak trochę za duża. 50 l jest w sam raz dla mnie i nie zajmuje dużo więcej miejsca od poprzedniego kompresora.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano dwutłokowego kompresora o pojemności 50-100 l i mocy około 1,5 kW do 1500 zł, przeznaczonego do prac przydomowych, takich jak pompowanie kół, zabezpieczanie podwozi woskiem, drobne prace samochodowe oraz sporadyczne malowanie drewna. W dyskusji zwrócono uwagę na różnice w konstrukcji silników – z plastikową obudową wentylatora oraz metalową z ożebrowaniem, przy czym metalowa obudowa lepiej odprowadza ciepło i jest częściej stosowana w droższych modelach. Wymieniono kilka modeli dostępnych na rynku, m.in. Kowal K7 i Kowal GROM 100L (różniące się obudową silnika), Fini SUPERTIGER VKM 4020-50, NUAIR TYP V 50L, Tagred TA365ZSO oraz Airpress HL 425-100 V. Podkreślono, że parametry wydajności (około 220-260 l/min) często są zawyżone, a realna wydajność jest niższa niż deklarowana. Wybrano ostatecznie kompresor Nuair 50 l, który okazał się solidnie wykonany, choć produkowany w Chinach, z szybkim czasem napełniania do 10 barów (około 2 minuty). Zastosowano system odwadniania i naoliwiania powietrza dla klucza pneumatycznego, który działa efektywnie przy ciśnieniu roboczym 8,5 bara (6,5 bara pod obciążeniem). Kompresor sprawdza się do odkręcania kół i sporadycznego malowania, a butla 50 l jest optymalna pod względem rozmiaru i pojemności dla użytkownika. Zwrócono uwagę na znaczenie odpowiedniej średnicy przewodów powietrznych, które mogą ograniczać wydajność narzędzi pneumatycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA