logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] BMW X5 E53 2003 – radio chińskie trzeszczy w głośnikach po włączeniu świateł

lewandowskim90 19 Wrz 2025 20:27 534 15
REKLAMA
  • #1 21694937
    lewandowskim90
    Poziom 3  
    Witam, jestem tu nowy i zwracam się z prośbą o pomoc. Zabrakło mi już pomysłów 🤦‍♂️. Posiadam BMW X5 przedlift z 2003 roku. Zakupiłem dedykowane radio od Chińczyka. Podłączyłem i wszystko gra idealnie, dopóki nie włączę świateł mijania lub postojowych. Wtedy głośniki przestają grać, a zamiast muzyki słychać dźwięk, który mógłbym określić jako dźwięk zwarcia dwóch przewodów pod napięciem. Dzieje się tak zarówno na włączonym zapłonie, jak i odpalonym silniku. Nie ma znaczenia, czy muzyka jest z radia FM, czy z telefonu za pośrednictwem Bluetooth. To samo dotyczy rozmów telefonicznych. Wszystko działa idealnie, dopóki nie włączę świateł.

Wrzucę kilka zdjęć, jak to wygląda, i film, jak muzyka zostaje przerwana przez trzaski w głośnikach. Nie specjalnie się na tym znam. Wszystkie kostki pasują wyłącznie w jedno miejsce. Z wszystkich informacji wynikało, iż jest to sprzęt plug and play. I tak faktycznie jest, póki nie włączę świateł.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc lub wszelkie podpowiedzi. Dodam, że dołożyłem na próbę masę obudowy radia do karoserii i nic to nie pomogło.

Pozdrawiam
    Tylna część radia samochodowego z wieloma kolorowymi przewodami i złączami.
    Zbliżenie na kostkę ISO z kolorowymi przewodami w radiu samochodowym BMW
    Zdemontowana deska rozdzielcza BMW X5 z widocznymi czerwonymi mocowaniami i wnęką po radiu
    Zbliżenie na instalację radia w BMW z widocznymi przewodami i modułem CAN BUS
    Zbliżenie na wiązkę kabli i złącze ISO radia samochodowego BMW X5 E53.
    Zbliżenie na wiązkę przewodów radia samochodowego z oznaczeniami AMP i IR OUT
    Zbliżenie na wiązkę przewodów z opisanymi etykietami do radia samochodowego.

• REKLAMA
  • #2 21695034
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 518
    Musisz z tym żyć, taka jest jakość wykonania chińczyka. Jedynie to co możesz spróbować to odseparować zasilanie, czyli jakaś przetwornica dc/dc 12/12V z separacją galwaniczną.
  • #3 21695044
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    Ocena: 97
    >>21694937 Hallo,
    hmm... wszelkie podpowiedzi... nie mam BMW i nigdy nie miałem, ale kojarzę, że dla zasilania świateł to ma on specjalny moduł, to nie jest zwykłe połączenie 12 V na żarówki. Wiec zapewne przenosi Ci się na radio częstotliwość tego modułu, a więc brak w radiu na zasilaniu pasującej kostki antyzakłóceniowej. Kiedyś, kiedyś takie się montowało, gdy iskra świec zakłócała radio. Myślałem, że to już dawno opanowano, ale możliwe, że w chińskim radiu jeszcze nie.
  • REKLAMA
  • #4 21695174
    rybeh
    Poziom 27  
    Ocena: 282
    Witam. Trzeba zacząć od tego, czy zakłócenia do radia dostają się poprzez zasilanie czy antenę.
  • #5 21695181
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3668
    Jakie masz tam światła? Żarówki, xenon, LED? Czy są one oryginalne?
  • #6 21695257
    lewandowskim90
    Poziom 3  
    W odpowiedzi na Wasze pytania: z LED-ów mam dołożone kierunkowskazy boczne, ale odłączyłem je i głośniki dalej trzeszczą, jak na filmie. Mam zwykłe H7, a nie ksenony.

Odpięcie anteny od radia też nic nie daje. Odpiąłem antenę, puściłem muzykę z telefonu i efekt jest taki, jak na filmie.
  • REKLAMA
  • #7 21695453
    rybeh
    Poziom 27  
    Czyli szum jest po włączeniu świateł.
    Może pomóc wpięcie filtra w zasilanie +12 radia.
    Kiedyś stosowano dławik ze stalowym rdzeniem.
  • REKLAMA
  • #8 21695458
    lewandowskim90
    Poziom 3  
    Zasięgam opinii, gdzie mogę, i ktoś mi podpowiedział, że na 90 proc. to coś z masą. Czy puszczenie masy bezpośrednio z aku może pomóc w takim przypadku? Nie wiem, gdzie jest masa do org. radia BMW Business CD, bo takie miałem. Pewnie idzie w wiązce fabrycznej. Chińczyk nie ma nigdzie miejsca na przykręcenie masy.
  • #9 21695459
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 518
    lewandowskim90 napisał:
    Mam zwykłe H7, a nie ksenony.

A to nie ma znaczenia, w BMW jest LCM i światła są sterowane PWM.

LCM- moduł komfortu świateł.
  • #10 21695462
    rybeh
    Poziom 27  
    Zgodnie ze sztuka masa radia powinna być podłączona jak najbliżej do karoserii.
  • #11 21695471
    balonika3
    Poziom 43  
    lewandowskim90 napisał:
    Chińczyk nie ma nigdzie miejsca na przykręcenie masy.

Masa jest podłączona przewodem.
  • #12 21695474
    lewandowskim90
    Poziom 3  
    rybeh napisał:
    Zgodnie ze sztuka masa radia powinna być podłączona jak najbliżej do karoserii.

Radio fabryczne działa poprawnie. Czy po założeniu chińczyka też nie powinno działać bez problemu, jeśli chodzi o kwestię masy? Podejrzewam, że ona idzie w fabrycznej wiązce do kostki wpinanej w radio. Czy chińczyk może potrzebować jakichś przeróbek w tym zakresie albo dodatkowej masy? Nie ma na obudowie nowego radia żadnego miejsca, gdzie mógłbym ją przykręcić.
  • #13 21695477
    balonika3
    Poziom 43  
    Widocznie to radio jest miernej jakości. Można spróbować dać filtr na zasilaniu.
  • #14 21695485
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    Ocena: 97
    >>21695474 Hallo,
    to mało prawdopodobne, że jest problem z masą, bo jednak bez włączenia świateł działa poprawnie. Po uruchomieniu świateł dźwięk jest taki, jakby uruchamiała się przetwornica i zapewne oryginalne radio ma już wbudowany filtr przeciwzakłóceniowy, a w Chińczyku tego nie ma. Najlepiej sprawdzić oscyloskopem co tam niesie się na zasilaniu i z dostępnych filtrów dobrać coś pasującego.
  • #15 21695503
    lewandowskim90
    Poziom 3  
    Dobra, widzę, że to przerasta moje możliwości 🫣. Zwrócę się z tym do kogoś, kto się na tym zna, bo ja mogę coś ewentualnie bardziej zepsuć. Dziękuję wszystkim za pomoc 👍
  • #16 21696356
    lewandowskim90
    Poziom 3  
    Problem rozwiązany. Gdyby ktoś miał podobny, to wystarczyło odpiąć jedną kostkę. Tę, która w fabrycznym radiu jako jedyna szła do dolnego panelu z wyświetlaczem. Widocznie nie jest potrzebna. Wszystko działa jak należy. Wszystkie funkcje nowego radia działają. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W BMW X5 E53 z 2003 roku pojawia się problem z chińskim radiem dedykowanym do tego modelu, które działa poprawnie do momentu włączenia świateł mijania lub postojowych. Po załączeniu świateł głośniki przestają odtwarzać muzykę, a zamiast tego słychać trzaski przypominające zwarcie przewodów pod napięciem. Problem występuje niezależnie od źródła dźwięku (radio FM, Bluetooth) oraz stanu silnika (zapłon włączony lub silnik pracujący). Radio jest typu plug and play, a wszystkie kostki pasują tylko w jedno miejsce. Przyczyną zakłóceń mogą być problemy z masą, uziemieniem lub zakłóceniami elektromagnetycznymi powstającymi przy włączaniu świateł, co wpływa na układ audio. Konieczne jest sprawdzenie poprawności połączeń masy, ewentualne zastosowanie filtrów przeciwzakłóceniowych lub poprawa uziemienia instalacji radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA