logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston VLS EVO 50 EU – bojler grzeje wodę tylko raz po podłączeniu

anetka_gdansk1982 20 Wrz 2025 09:35 561 11
REKLAMA
  • #1 21695217
    anetka_gdansk1982
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Cześć wszystkim, mam takie pytanie, może dla Was banalne, ale ja borykam się od kilku dni. Z góry proszę o wyrozumiałość. Postaram się precyzyjnie opisać problem, ale gdyby jakichś informacji brakowało, będę wdzięczna za pytania. Jestem szczęśliwą posiadaczką podgrzewacza wody (bojler) firmy Ariston, model VLS EVO 50 EU, przez około 7-8 lat i wstyd się przyznać, ale ponieważ nic się z nim nie działo, nie zaglądaliśmy do środka. Kilka dni temu bojler przestał z dnia na dzień grzać wodę (reset nie pomógł). Wcześniej było tak, że bojler dawał ciepłą wodę, a po odkręceniu kranu (kiedy zużyje się trochę więcej ciepłej wody) on ją dogrzewał do odpowiedniej temperatury, więc ciepła woda była dostępna cały czas. Teraz zużywamy ciepłą wodę, która jest w urządzeniu, ale „nowa” już nie jest nagrzewana.
    Otworzyliśmy go, w środku znajdują się dwie komory i grzałki. Rzeczywiście zebrało się dużo kamienia. Oczyściliśmy grzałki i wymieniliśmy anody magnezowe. Po włączeniu urządzenie działa, niestety nadal niepoprawnie, tzn. nagrzewa wodę – później, kiedy ta woda zostaje zużyta, nowej już nie grzeje. Nie trzyma też temperatury (nie wiem, jak to bardziej precyzyjnie opisać). Czy naprawa takiego urządzenia jest rentowna, czy należy liczyć się z zakupem nowego?
    Może mieliście taką sytuację i wiecie, co należy kupić i wymienić?
  • REKLAMA
  • #2 21695220
    pmazur10
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    8 lat to i tak długo wytrzymał. Ja bym go już nie reanimował, tylko kupił nowy i miał spokój na kilka kolejnych lat.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21695222
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    anetka_gdansk1982 napisał:
    nagrzewa wodę – później, kiedy ta woda zostaje zużyta, to nowej już nie grzeje.

Cały czas jest już tylko zimna woda z niego? Czy jest sposób aby przynajmniej raz nagrzał wodę?
    Wg mnie termostat do wymiany.
  • #4 21695238
    anetka_gdansk1982
    Poziom 3  
    Po włączeniu nagrzewa wodę, po zużyciu już tylko zimna. Jak nagrzana po włączeniu woda wystygnie, to też leci już tylko zimna.
  • #5 21695242
    DiZMar
    Poziom 43  
    Po włączeniu nagrzewa wodę, po zużyciu już tylko zimna. Jak nagrana po włączeniu woda wystygnie to też leci już tylko zimna.

Pytałem
    DiZMar napisał:
    Czy jest sposób aby przynajmniej raz nagrzał wodę?

Odpowiedzi konkretnej nie otrzymałem. Zapytam inaczej. Co trzeba zrobić aby raz nagrzał wodę po zużyciu ciepłej lub jej wystygnięciu?
  • #6 21695244
    anetka_gdansk1982
    Poziom 3  
    Rozumiem, przepraszam za nieprecyzyjną wypowiedź. Żeby nagrzał wodę 1 raz, należy odłączyć go od prądu, odczekać dłuższy czas i podłączyć.

Dodano po 8 [minuty]:

>>21695242
    Całkowicie odłączyć urządzenie od prądu, odczekać dłuższą chwilę i uruchomić ponownie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21695256
    DiZMar
    Poziom 43  
    Kilka dni temu bojler przestał z dnia na dzień grzać wodę

Czyli w temacie wprowadzasz w błąd, że jakby początkiem usterki było czyszczenie i wymiana anody. Z powyższego cytatu widać, że usterka wystąpiła przed tymi czynnościami. Czyszczenie i wymiana anody nie ma nic wspólnego z usterką. Jednak było to wskazane. Jednak ja mam bojler 1997 roku i działa właściwie do dziś nie otwierany Co prawda mniej więcej od środka jesieni do wczesnej wiosny odpoczywa, bo c.w.u. mam ogrzewaną gazem. Bojler elektryczny działa w czasie aktywnej PV.
    Żeby nagrzał wodę 1 raz należy wyłączyć go z prądu, odczekać dłuższy czas i podłączyć.

Teraz jasno. Potwierdzam, że
    DiZMar napisał:
    Wg mnie termostat do wymiany.

Lub układ sterowania/elektronika do naprawy.
    Bimetal lub inny układ "trudno" (niewłaściwie) przechodzi ze stanu rozwartego na zwarty.
  • #8 21695274
    anetka_gdansk1982
    Poziom 3  
    >>21695256 Tak, to prawda. Taki temat podpowiedział system, a ja tego nie przeanalizowałam. To mój pierwszy wpis. Dziękuję serdecznie za przeczytanie i podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 21695282
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3664
    Sterowanie jest elektroniczne i jest jakiś problem w tej elektronice.
  • #10 21695316
    anetka_gdansk1982
    Poziom 3  
    balonika3 napisał:
    Sterowanie jest elektroniczne i jest jakiś problem w tej elektronice.

Dziękuję. Czy dobrze rozumiem, że wymiana termostatu (a tak naprawdę chyba dwóch, skoro są dwie komory i dwie grzałki) nic nie da? Szukać problemu w tej płytce sterującej?
  • #11 21695317
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3664
    Jeżeli jest sterowanie elektroniczne, to nie ma termostatu. Jest czujnik temperatury, ale to nie on jest przyczyną usterki. Problem jest w samej elektronice.
  • #12 21735683
    anetka_gdansk1982
    Poziom 3  
    Witam, po przeczytaniu sugestii (za które bardzo dziękuję) zmieniliśmy moduł sterujący. Niestety po włączeniu urządzenia woda nie grzeje się. Panel sterujący pokazuje podgrzewanie, ale już około 2 h od włączenia woda jest cały czas zimna. Przed wymianą modułu woda podgrzewała się po włączeniu urządzenia do prądu. Czy macie może jakieś propozycje rozwiązania? Co mogliśmy zrobić nie tak?

Podsumowanie tematu

✨ Bojler Ariston VLS EVO 50 EU po około 7-8 latach użytkowania przestał nagrzewać wodę po pierwszym podgrzaniu. Urządzenie po włączeniu podgrzewa wodę, ale po jej zużyciu lub wystygnięciu nie nagrzewa ponownie, dostarczając tylko zimną wodę. Wewnątrz bojlera stwierdzono nagromadzenie kamienia, wyczyszczono grzałki i wymieniono anody magnezowe, co jednak nie rozwiązało problemu. Dyskusja wskazuje, że usterka nie jest związana z termostatem (którego w modelu z elektronicznym sterowaniem nie ma), ani z czyszczeniem czy wymianą anody, lecz najprawdopodobniej z uszkodzeniem modułu sterującego lub elektroniki. Wymiana modułu sterującego nie przyniosła poprawy – panel wskazuje podgrzewanie, ale woda pozostaje zimna. Sugerowane jest dalsze diagnozowanie układu elektronicznego, gdyż problem leży w sterowaniu, a nie w elementach grzewczych czy termostacie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA