logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BCS rejestrator POE 8 kanałów – brak zdalnego podglądu po wymianie kamery na Hikvision

grzech35 24 Wrz 2025 18:11 273 13
  • #1 21699430
    grzech35
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam, posiadam rejestrator BCS z PoE na 8 kamer. Zmieniłem jedną kamerę na Hikvision Smart Hybrid Light i jak chcę zdalny podgląd z kamer z innej sieci niż domowa, to kamery mielą, a nie ładują się. P2P mam online. Tylko ładują się w sieci domowej. Co bym musiał zmienić? Dziękuję a podpowiedzi
  • #2 21699462
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2103
    grzech35 napisał:
    i jak chcę zdalny podgląd

Łączysz się przez Hik Connect ?
    grzech35 napisał:
    i jak chcę zdalny podgląd z kamer z innej sieci niż domowa, to kamery mielą

Pokaż ustawienia strumienia głównego i dodatkowego jaki masz ustawiony w kamerze.

Dodano po 6 [minuty]:

grzech35 napisał:
    Tylko ładują się w sieci domowej

grzech35 napisał:
    kamery mielą,

Dodałeś je jako połączenie Lokalne dodaj kamerę teraz jako P2P skanując QR code albo wpisując ręcznie numer seryjny i podając Hasło i login do kamery.
    Nazwij połączenie Wi-FI ( lokalne) nazwa kamery Wi-Fi a połączenie Online jako nazwa kamery P2P. Poza domem wchodzisz w P2P w domu w Wi-Fi opis. Przydatne gdy padnie internet ale wi-fi działa wtedy masz podgląd w domu.
  • #3 21699534
    grzech35
    Poziom 7  
    Mam 7 kamer. Są to kamery IP i rejestrator z PoE, nie są to kamery na Wi‑Fi.
    Nie mogę połączyć się z Hik‑Connect

Dodano po 1 [godziny] 37 [minuty]:

To muszę sprawdzić to w każdej z kamer ten strumień główny, tak będzie to w opcji wideo?
  • #4 21699850
    gradek83
    Poziom 43  
    grzech35 napisał:
    nie są to kamery na wifi

Mam na myśli połączenie wi-fi telefon ruter.
    grzech35 napisał:
    Nie mogę połączyć z Hik Connect

Instalujesz aplikację na smartfona i po zalogowaniu do aplikacji dodaj tylko rejestrator po P2P wtedy wchodząc w niego będziesz miał podgąd z wszystkich kamer.

grzech35 napisał:
    To muszę sprawdzić to w każdej z kamer ten strumień głowny tak będzie to w opcji video?

Na razie tym się nie przejmuj dodaj rejestrator do aplikacji.
  • #5 21699936
    grzech35
    Poziom 7  
    Miałem dodany wczoraj do aplikacji. Dziś wchodzę i go nie ma, jest znowu „Dodaj”
  • #6 21700062
    gradek83
    Poziom 43  
    Włączasz aplikację logujesz się do niej dodajesz swój rejestrator i w tym momencie jest przypisany do twojego konta i tylko tam. Tak więc ilekroć się logujesz do aplikacji swoim kontem on tam będzie. Oby tylko miał dostęp do internetu i status P2P był Online.
  • #7 21700192
    grzech35
    Poziom 7  
    OK, będę to ustawiał. A wiecie może, jak powinienem ustawić wykrywanie samochodów i ludzi w rejestratorze, bo mam kamerkę jedną z tą opcją i żeby dostawać powiadomienia na aplikacji BCS Lite?

Dodano po 6 [godziny] 4 [minuty]:

W aplikacji na telefon widzi rejestrator normalnie bardzo szybko ładuje tą kamerę dołożoną Hikvision a reszta 6 kamer stoi nie ładują się.Jak nie miałem tej kamery Hikvision wszystkie ładowały się bez problemu tak jakby ta kamera zjadała cały przesył danych że tak to nazwę
  • #8 21700617
    gradek83
    Poziom 43  
    Sory do obsługi kamery Hikvision używaj Hik‑Connect a do kamer i rejestratora BCS aplikacji BCSLine
    grzech35 napisał:
    W aplikacji na telefon widzi rejestrator normalnie bardzo szybko ładuje tą kamerę dołożoną Hikvision a reszta 6 kamer stoi nie ładują się

Wyłącz na chwilę odepnij kamerę hikvision i sprawdź czy reszta ruszy. Ja bym kamery hikvision nie podpinał pod rejestrator jeśli ma wejście na kartę pamięci kupił bym kartę i kamerę podpiął bezpośrednio pod switcha w ruterze a samą kamerę zasilił po pasywnym POE. Oddzielił bym te dwa systemy od siebie.
  • #9 21700637
    grzech35
    Poziom 7  
    Mam 3 kamery BCS i 3 kamery Dahua. Chodziły idealnie; jak dołożyłem tę zamiast jednej BCS, to zaczęło mulić. Ale odepnę ją na chwilę i sprawdzę

Dodano po 1 [minuty]:

I zauważyłem, jak zainstalowałem aplikację na telefon DMSS i daje z jakości SD na HD, to się uruchamiają, więc nie wiem, o co kaman w tym wszystkim
  • #10 21700648
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1035
    Zaczerpnięte z sieci:

"BCS i Dahua to dwie oddzielne firmy, choć ich produkty są ze sobą powiązane. Dahua to duży chiński producent urządzeń do monitoringu, natomiast BCS (z którą mamy do czynienia tutaj) jest dystrybutorem i często dostawcą rozwiązań opartych na produktach Dahua"

Wygląda na to że te produkty potrafią współpracować ze sobą w przeciwieństwie do Hikvision, ale tak to jest jak się miesza w jednym systemie różne technologie.
  • #11 21700664
    grzech35
    Poziom 7  
    Napiszę do producenta BCS, czy może to kolidować, ale wątpię.
  • #12 21700790
    gradek83
    Poziom 43  
    grzech35 napisał:
    Mam 3 kamery BCS i 3 kamery Dahua. Chodziły idealnie

To praktycznie to samo jeśli BCS Line kamery dla tego dogadują się przeważnie te dwa sytemy.
    grzech35 napisał:
    jak dołożyłem tę zamiast jednej BCS, to zaczęło mulić

A tą Hikvision skonfigurowałeś odpowiednio rejestrator BCS bez problemu ją zaakceptował ?
    Dodając kamery inicjalizujesz je przypisując im login i hasło przy pierwszym uruchomieniu i te dane logowania mogą byś takie same dla wszystkich kamer ale musisz je podczas dodawania do rejestratora podać aby mógł nimi zarządzać.

grzech35 napisał:
    to się uruchamiają, więc nie wiem, o co kaman w tym wszystkim

Spróbuj wszystkim kamerą ustawić w ustawieniach Video kodowanie na H.264 i wyłącz jak masz tam włączone Inteligentne Kodowanie. FPS ustaw na 15 max 25 klatek na sekundę a dla strumienia głównego bitrate ustaw na 4096Kbps a dla strumienia dodatkowego 512Kbps Interwał dla obu 50.

Kamery mają statyczne adresy IP czy dynamicznie przydzielane ?
  • #13 21700878
    grzech35
    Poziom 7  
    Witam, wszystkie kamery resetowałem na nowo, nowy login, hasło i adresy mają statycznie nadane. Wcześniej chodziło to, jakoś nie ukrywam, że mam internet na kartę SIM z T-Mobile. Ale jak wcześniej chodziło, to teraz też powinno. Sprawdzę te ustawienia wideo jeszcze

Dodano po 5 [godziny] 28 [minuty]:

Od producenta BCS dostałem odpowiedź na odpowiedź gradek83 że kamery mogą zesobą nie współpracować
    BCS rejestrator POE 8 kanałów – brak zdalnego podglądu po wymianie kamery na Hikvision
  • #14 21701198
    gradek83
    Poziom 43  
    grzech35 napisał:
    że kamery mogą zesobą nie współpracować

No tak jak pisałem XD
    Jeśli Rejestrator BCS widzi kamerę HIKVISION i gdy masz ją podpiętą reszta kamer BCS przestaje ci działać to niech ci wyjaśnią eksperci od BCS dlaczego ci nie działa.

Podaj dokładny model kamery HIKVISION i kamer i rejestratora BCS.
    To że kamera działa z rejestratorem BCS to mnie nie dziwi ale już fakt że wpływa jej podłączenie negatywnie na resztę kamer to trzeba dojść dlaczego.

Dodano po 8 [minuty]:

grzech35 napisał:
    jak zainstalowałem aplikację na telefon DMSS i daje z jakości SD na HD, to się uruchamiają, więc nie wiem, o co kaman w tym wszystkim

Do aplikacji dodałeś rejestrator czy każdą kamerę z osobna ? skanując QR code z zakładki P2P lub po S/N czy lokalnie wyszukałeś i dodałeś lokalnie ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada rejestrator BCS z funkcją POE na 8 kanałów i wymienił jedną kamerę na model Hikvision Smart Hybrid Light. Po tej zmianie pojawił się problem z zdalnym podglądem kamer spoza sieci domowej – obraz się nie ładuje mimo aktywnego połączenia P2P, natomiast podgląd działa poprawnie w sieci lokalnej. Problem dotyczy prawdopodobnie konfiguracji sieciowej lub kompatybilności protokołów między rejestratorem BCS a kamerą Hikvision. Wskazane jest sprawdzenie ustawień sieciowych, w tym przekierowań portów, konfiguracji P2P oraz zgodności protokołów ONVIF lub innych używanych standardów transmisji obrazu. Możliwe, że konieczna jest aktualizacja firmware rejestratora lub dostosowanie ustawień kamery Hikvision, aby zapewnić poprawny zdalny dostęp do obrazu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA