logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie potrójnego gniazdka w kuchni – czy rozdzielanie przewodów WAGO w puszce jest OK?

mrbisi 26 Wrz 2025 00:16 456 7
REKLAMA
  • #1 21700833
    mrbisi
    Poziom 9  
    Jak nie ta kategoria, to sorka, dawno tu nie byłem, a potrzebuję porady...

Zakładam gniazdka u znajomego w mieszkaniu i elektryk mu zrobił takie dziwne połączenie w potrójnym gniazdku nadblatowym w kuchni...

3 puszki, w których będą podpinane urządzenia stojące na blacie.
    Zasilanie tych gniazd wchodzi do prawej puszki.
    Do lewej puszki dochodzą połączenia do dodatkowych gniazdek: do okapu i do lodówki...

Postarałem się rozrysować
    Schemat połączeń elektrycznych trzech gniazdek z zasilaniem i odbiornikami

Wiem, że to idiotyzm, bo na jednym obwodzie może być czajnik, mikrofala, lodówka, okap... i jeszcze dodatkowe coś, co stoi na blacie...

Ale potrzebuję to jakoś wszystko ze sobą spiąć i zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, gdzie w środkowej puszce użyję złączek VAGO do rozdzielenia kabli...
    Schemat elektryczny trzech gniazdek z rozgałęzieniami do lodówki i okapu

Ma to sens, czy są jakieś lepsze rozwiązania?

Bardzo dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21700840
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 533
    Jak najbardziej można w ten sposób połaczyć na Wago.
  • REKLAMA
  • #3 21701046
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1721
    Witam,
    mrbisi napisał:
    elektryk mu zrobił takie dziwne połączenie w potrójnym gniazdku nadblatowym w kuchni...

A skąd wynalazł tego "elektryka"?
    I dlaczego w kuchni zrobił tylko jeden obwód z trzema gniazdami, z których zasilane będzie wszystko?
    Ja bym takiego elektryka pogonił psami, gdyby u mnie takie coś odwalił.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 21703291
    mrbisi
    Poziom 9  
    >>21701046

Wiem, że to idiotyzm, bo na jednym obwodzie może być czajnik, mikrofalówka, lodówka, okap... i jeszcze coś dodatkowego, co stoi na blacie...

Ale nie mnie oceniać, czy będzie wybijać lodówkę...
  • #5 21703396
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1721
    mrbisi napisał:

...nie mnie oceniać, czy będzie wybijać lodówkę...

Są lepsze rozwiązania, ale jeśli się tak twój kolega upiera, żeby nie kuć w już zrobionych ścianach, to ma to sens.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 21703399
    mrbisi
    Poziom 9  
    >>21703396
    Na kucie ścian już nie ma czasu, we wtorek się wprowadzają...
  • #7 21704286
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 613
    mrbisi napisał:

IMHO lepiej dać złączkę 6 krotną niż łączyć na zaciskach gniazd przelotowo.
  • #8 21704866
    pmazur10
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Będzie mu to wywalać co chwilę, ale jak już nie ma opcji kuć to złączki są chyba najsensowniejszym rozwiązaniem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia potrójnego gniazdka kuchennego, gdzie zasilanie wchodzi do jednej puszki, a przewody rozdzielane są za pomocą złączek WAGO w kolejnych puszkach. Poruszono kwestię niewłaściwego zaprojektowania instalacji, gdyż jeden obwód zasila wiele urządzeń o dużym poborze mocy (czajnik, mikrofalówka, lodówka, okap), co może prowadzić do przeciążeń i wyłączania zabezpieczeń. Mimo to, ze względu na brak możliwości ingerencji w ściany (brak czasu na kucie), zastosowanie złączek WAGO do rozdzielenia przewodów w puszce jest uznawane za dopuszczalne i praktyczne rozwiązanie. Zalecane jest stosowanie złączek wielokrotnych (np. 6-krotnych) zamiast łączenia przewodów na zaciskach gniazd przelotowych, co poprawia bezpieczeństwo i trwałość połączeń. Podsumowując, choć instalacja nie jest optymalna, użycie złączek WAGO w puszce jest sensownym kompromisem w istniejących warunkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA