logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć sygnał antenowy i internet (światłowód Play) do jednego gniazdka?

Siumkaj96 26 Wrz 2025 18:19 585 7
REKLAMA
  • #1 21701494
    Siumkaj96
    Poziom 2  
    Witam.
    Na początku zaznaczę, że nie jestem najostrtrzejszym ołówkiem w piórniku, jeżeli chodzi o te wszystkie kable i połączenia. Wiedzy mam praktycznie zero, ale próbowałem podłączyć antenę do telewizora w tej skrzynce multimedialnej i niestety coś mi nie wychodzi, dlatego piszę tutaj z prośbą o pomoc.

Poniżej załączam zdjęcia, jak to u mnie wygląda — gniazdko w salonie, skrzynka multimedialna.
    Trochę się bawiłem tymi przewodami w skrzyni i doszedłem do pewnych wniosków, a mianowicie kabel oznaczony "internet" — jeżeli jest podpięty do splittera, to daje mi internet z gniazdek w salonie, pok. 1 i pok. 2. Jeżeli podłączę antenę pod splittera, to mam normalnie kanały w telewizorze i wszystko jest super, ale nie mam internetu. Mój dostawca to Play (światłowód — jeżeli ma to jakieś znaczenie). Moje pytanie jest takie: czy jest jakiś splitter lub coś innego, co pozwoli mi połączyć dwa sygnały wejściowe (IN — antena i internet) do jednego gniazdka wyjściowego (OUT — SALON), tak aby gniazdko w salonie dawało internet do routera i sygnał antenowy do TV? Wszystkie splittery, jakie widziałem na internecie, mają jedno wejście IN i najczęściej dwa lub trzy wyjścia OUT. A jak się nie mylę, ja potrzebuję 2 wejść IN, by połączyć internet i sygnał anteny do jednego gniazdka w salonie.

Prośba o pomoc!
    Pozdrawiam.
    Zestaw gniazdek w ścianie z kablami Ethernet, antenowym i zasilaniem
    Splitter antenowy z kilkoma podłączonymi kablami w skrzynce multimedialnej
    AI: Możesz napisać, jakie dokładnie masz gniazdko w salonie (np. czy to jest zwykłe gniazdo antenowe, czy może takie z kilkoma wejściami – np. na internet i antenę)? Jeśli możesz, opisz też, jak wygląda to gniazdko albo podaj model, jeśli jest gdzieś napisany.
    Gniazdko na internet i antenę — załączyłem zdjęcia.
  • REKLAMA
  • #2 21701548
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5431
    @Siumkaj96
    Oczywiście, że się da.
    Problem taki, że to niedopuszczalne, by mieszać obcy sygnał antenowy z kablówką.
    Kablówka, ma też programy w swoim sygnale - wyszukac na TV DVBC i zadziała pakiet Start.
  • REKLAMA
  • #3 21701598
    Siumkaj96
    Poziom 2  
    @KOCUREK1970
    Czy chodzi o takie ustawienia wyszukiwania? Przerobiłem wszystkie możliwe, jakie oferuje mój TV, i póki ten przewód od anteny w skrzynce multimedialnej jest odłączony, to w każdej z opcji wyszukiwania/skanowania kanałów nie znajduje żadnych kanałów. Nie znalazłem nic o nazwie zbliżonej do DVB-C.

• #4 21701740
    KOCUREK1970
    @Siumkaj96
    By wyszukać kanały TV DVB-C, do samego TV w gniazdo antenowe musi być podłączony przewód z sygnałem kablówki.
    Pytanie, jakie masz gniazdka antenowe, bo jako takie zwykłe się NIE nadają.
  • REKLAMA
  • #5 21701988
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 239
    Nie wiem jak wy, ale ja tu światłowodu nie widzę...
  • #6 21704498
    Siumkaj96
    Poziom 2  
    Wracam po weekendzie. Dzwoniłem do administracji i powiedzieli mi, że na dachu bloku jest antena zbiorowa, do której każdy mieszkaniec może się podłączyć.
    U mnie wygląda na to, że jest to internet — światłowód hybrydowy w technologii HFC, stąd prawdopodobnie brak typowego przewodu od światłowodu i internet idzie po kablu koncentrycznym.
  • Pomocny post
    #7 21704533
    KOCUREK1970
    Siumkaj96 napisał:
    Dzwoniłem do administracji i powiedzieli mi, że na dachu bloku jest antena zbiorowa, do której każdy mieszkaniec może się podłączyć.

Administracja ma pojęcie o DOCSIS jak ja o chińskim balecie.

NIE WOLNO mieszać sygnału antenowego z DOCSIS w jednym przewodzie – grozi to regresem w sygnale operatora, a co za tym idzie, konsekwencjami finansowymi za zakłócenie sygnału dla innych użytkowników.

Gniazda w ścianie winny mieć wyjścia DATA/DATA.

Play oferuje darmowy pakiet bez dekodera – pakiet Start.

Siumkaj96 napisał:
    U mnie wygląda na to, że jest to internet światłowód hybrydowy w technologii HFC stąd prawdopodobnie brak typowego przewodu od światłowodu i Internet idzie po kablu koncentrycznym.

Jest to światłowód FTTB – Fiber To The Building.
  • REKLAMA
  • #8 21704711
    Siumkaj96
    Poziom 2  
    @KOCUREK1970
    Próbowałem ustawić po częstotliwościach dostępnych na stronie Play dla mojego regionu — wszystkie opcje wypróbowane i nic nie wychodziło.
    Wpadłem na inne rozwiązanie — mam nadzieję, że jest OK, bo w końcu mam internet i TV jednocześnie.
    Przeniosłem router Play Box Net do pokoju nr 1 i dodałem dodatkowy splitter, którym połączyłem antenę w skrzynce technicznej z gniazdkiem w salonie.
    A pokój 1 zostawiłem tak jak jest, tylko tam postawiłem router i wszystko działa.

Dajcie proszę znać, czy tak jest prawidłowo i nie będę zakłócał żadnego sygnału.

Mi to w sumie i lepiej, bo mam podłączony bezpośrednio komputer stacjonarny kablem z routerem w pokoju nr 1, a żonka i tak operuje laptopem poprzez Wi-Fi.

Poniżej zdjęcie jak to teraz wygląda:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada internet światłowodowy Play w technologii HFC (światłowód FTTB) dostarczany kablem koncentrycznym oraz antenę zbiorczą w bloku. Próbuje połączyć sygnał antenowy i internet do jednego gniazdka w salonie za pomocą splittera, jednak mieszanie sygnałów antenowych z sygnałem DOCSIS (internet Play) w jednym przewodzie jest niedozwolone i może powodować zakłócenia oraz konsekwencje finansowe. Do odbioru kanałów DVB-C konieczne jest podłączenie sygnału kablówki bezpośrednio do telewizora przez odpowiednie gniazdo antenowe, które musi mieć wyjścia DATA/DATA. Rozwiązaniem okazało się przeniesienie routera Play Box Net do innego pokoju i zastosowanie dodatkowego splittera do rozdzielenia sygnału antenowego i internetowego, co pozwoliło na jednoczesne korzystanie z internetu i telewizji bez zakłóceń. Play oferuje pakiet Start bez dekodera, a do poprawnego działania telewizji kablowej konieczne jest wyszukiwanie kanałów DVB-C w telewizorze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA