logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dekoder Play do sygnału antenowego w skrzynce?

iamemwu 06 Paź 2024 16:07 1656 4
REKLAMA
  • #1 21252818
    iamemwu
    Poziom 9  
    Mam problem z połączeniem swojego dekodera z Play bezpośrednio do sygnału antenowego. W skrzynce połączenie wszystkich kabli nie zostało dokończone, więc jak podłączam telewizor w salonie do złącza antenowego, to nie ma sygnału. Podczas wykańczania mieszkania elektryk mi wspomniał, że coś powinno tu jeszcze zostać połączone, żebym miał telewizor bezpośrednio ze źródła antenowego, ale nie wspomniał co.

Jak pewnie widać po moim opisie, to jest on być może mocno nieprecyzyjny - po prostu nie znam się i jest to dla mnie temat całkowicie obcy. Wiem tylko od elektryka, że żeby mi w salonie działała telewizja, to muszę coś połączyć z czymś w skrzynce :)

W załączeniu zdjęcie skrzynki (widzę tam wejścia podobne do tych antenowych). Czy ktoś na podstawie tego zdjęcia jest mi w stanie powiedzieć, co powinienem zrobić? Jeśli trzeba jakieś zdjęcia / cokolwiek innego to oczywiście chętnie podeślę.

Skrzynka z kablami i gniazdami antenowymi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21252823
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15488
    Co to za "dekoder"?
    Masz opisane kable antenowe jako Salon więc jeden z nich podłącz wpierw do jednego gniazda a jeśli nie przyniesie efektu to do drugiego(chociaż w obu powinien być zsumowany sygnał R-TV-SAT). Pytanie jeszcze jakie gniazdo masz zamontowane w salonie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21253927
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1715
    Witam,
    iamemwu napisał:
    co powinienem zrobić?

wtyczkę kabla oznaczonego "salon S" wkręcić w lewe złącze, wtyczkę kabla oznaczonego "salon K" wkręcić w złącze prawe.
    Potem w pokoju, gdzie stoi TV podłączyć dekoder takim samym kablem najpierw do lewego, a potem do prawego złącza w gniazdku na ścianie.
    Jeśli nadal nie będzie sygnału - wezwać zarządcę budynku do usunięcia usterki (brak sygnału w gniazdku, to usterka), bo mieszkanie i instalacje wewnętrzne w budynku są jeszcze na gwarancji.

Poza tym, pokaż ten "dekoder" i to, co ma z tyłu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 21253982
    iamemwu
    Poziom 9  
    Dekoder jest z Play.

Zrobiłem zgodnie z poradą @clubber84, ale dalej dekoder nie widzi połączenia z anteną.

Poniżej więcej zdjęć, jak wszystko powpinałem:

Zbliżenie na panel połączeń z kilkoma podłączonymi kablami w dekoderze. Osoba trzymająca antenę satelitarną podłączoną do dekodera. Widok podłączeń kablowych do gniazdka ściennego, z widocznymi przewodami antenowymi i zasilającymi. Tylne złącza dekodera z kablami HDMI i antenowym
  • #5 21253986
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15488
    Podłącz go gniazda S i sprawdź.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA