logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wimest ZCS3006 – jak dopompować powietrze do zbiornika, gdzie podłączyć sprężarkę?

Wojubu81wb 28 Wrz 2025 09:01 390 11
REKLAMA
  • #1 21702854
    Wojubu81wb
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Zbiornik Wimest ZCS/300/6 - jak dopompować powietrze? Cześć, moja wiedza zerowa... W rurach była dyskoteka... Ciśnienie mniejsze, większe powietrze - czytając internet, wyłączyłem pompę, wylałem całą wodę i załączyłem pompę - udało się. Szaleństwo z powietrzem prychającym ustało. Ale z opowiadań kuzynki wody leciało z kranu do włączenia pompy jakieś 50 l, a teraz jakoś 20 l i pompa się załącza. Wyczytałem, że manewr z wypuszczeniem wody należy powtórzyć i dopompować powietrze... Ok. Za nic nie mogę zlokalizować, gdzie podłączyć sprężarkę... I czy ja dobrze wnioskuję? Proszę o pomoc i wyrozumiałość Wimest ZCS3006 – jak dopompować powietrze do zbiornika, gdzie podłączyć sprężarkę?
  • REKLAMA
  • #2 21702857
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Nie za wiele można zrozumieć z tego postu. Proszę poprawić składnię, bo naprawdę ciężko się to czyta.
    Odnośnie zbiornika to zobacz czy na górze nie ma wentyla.

Dodano po 3 [minuty]:

Może to rozjaśni nieco instalację

Wimest ZCS3006 – jak dopompować powietrze do zbiornika, gdzie podłączyć sprężarkę?
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #3 21703016
    Wojubu81wb
    Poziom 2  
    Hej. Jeszcze raz :) Kuzynka posiada zbiornik Wimest ZCS/300/6 - 300 l. Podczas używania prysznica woda pryskała powietrzem. Podobnie było w kranach. Po rozmowie okazało się, że od ponad roku nic z tym zbiornikiem nie było robione. Zgodnie z instrukcjami z forum: 1. Wyłączyłem pompę. 2. Odkręciłem najbliższy kran i spuściłem wodę. 3. Zakręciłem kran i włączyłem pompę - woda się nabrała, a pompa wyłączyła się przy odczycie na manometrze 4,6 bar. Załącza się przy stanie ok. 2,5 bar. Ciśnienie się unormowało, jest spoko - krany nie pryskają powietrzem. Tylko że pompa załącza się bardzo często, przy zużyciu ok. 20 litrów. Z tego, co mi przekazano, powinno zlecieć ok. 50–60 litrów do załączenia pompy. Wyczytałem z forum, że należy dopompować powietrza, no i nie mogę zlokalizować wentyla, kraniku i ile tego powietrza ma być... stąd post i wrzucone zdjęcie z prośbą o wskazanie i pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 21703426
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    OK. Już wiadomo. Ale w mojej poprzedniej odpowiedzi dołączyłem Ci plik z instrukcją montażu. Nie przeczytałeś tego! A na stronie masz opisane jak wytworzyć poduszkę oraz jakie mają być warunki.
  • #5 21703577
    Wojubu81wb
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za schemat. Jak możesz jednak, po zdjęciu, które dodałem, napisać, gdzie mam wepchnąć wentyl i dopompować powietrze — byłoby bardzo miło. Bo z tego schematu nie wiem, a plik do pobrania wyświetla się na komputerze i na komórce jako pusty. Pomocy potrzebuję w likwidacji problemu, a nie przeprowadzaniu śledztwa. Proszę o pomoc, co i gdzie dopiąć i ile ma ciśnienia. A to, co widzę z instrukcji, podają... Jest pusto. Ale nie o to chodzi...Pusty ekran dokumentu bez widocznej treści lub schematu
  • REKLAMA
  • #6 21703643
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    Tabela parametrów technicznych i instrukcja użytkowania zbiornika hydroforowego

Schemat zbiornika hydroforowego z elementami hydraulicznymi i opisem montażu

Pewnie nie masz programu do otwierania plików PDF. Dlatego wkleję CI to jako zdjęcie. Myślę że teraz już nie powinno być problemów. Niestety produkt ZCS3006 był sprzedawany w różnych wersjach i różnie też montowany, więc ciężko stwierdzić co Ty masz u siebie.
  • REKLAMA
  • #7 21703699
    Wojubu81wb
    Poziom 2  
    Dlatego dałem zdjęcie — czy nie można wskazać na zdjęciu, gdzie się podpiąć?
  • #8 21703870
    jamiro1
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    >>21703699 Wentyl powinien być u góry, chyba, że jest tam manometr to powinien wentyl być przy górnym-bocznym wyjściu. W każdym bądź razie, brakuje wskaźnika poziomu wody.
    Jak prawidłowo dobić poduszkę, to jest bardzo fajnych filmików na YT.
  • #9 21703892
    Wojubu81wb
    Poziom 2  
    Zbiornik ciśnieniowy z zaworem i etykietą ZCS/300/6, widok z bokuNa górze mam manometr — mój zbiornik różni się od tego ze schematu — ok. 2/3 wysokości. Z boku, prawa strona, mam coś takiego — czy to będzie to złącze? Jeśli tak, to ile mam dobić powietrza, by nie przedobrzyć :)
    Metalowe złącze kątowe z gwintem i nyplem na tle ściany
  • Pomocny post
    #10 21704566
    jamiro1
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    >>21703892 Możliwe, że jest to zawór do uzupełniania poduszki powietrznej, ale nie jestem do końca pewien. Ja bym na twoim miejscu dokupił wskaźnik poziomu wody oraz normalny zawór z wentylem dedykowany do hydroforów.

Jak uzupełnić ? Polecam tutoriale tego Pana. Świetnie i łopatologicznie wyjaśnia problemy związane z hydroforami i pompami wody.

https://www.youtube.com/watch?v=k4YEdff80-c
  • #11 21704613
    Wojubu81wb
    Poziom 2  
    Dzięki, już je oglądałem w nocy :) bo przez ten hydrofor spać nie mogę :) aż chyba hydraulika zawołam - niech raz zrobi pokaże bo nie mam pojęcia - ktoś że najomycb mi pisał że trzeba manometr odkręcić i tam pompować. 😁
  • #12 21706282
    Wojubu81wb
    Poziom 2  
    Cześć. Powietrze nabite — ten dziwny kranik służył do nabicia powietrza — należało się pogimnastykować, by znaleźć gumowy wężyk, zadrutować i nabić — sprawa była nieoczywista. Na następny raz kupię prawidłowy zawór i wymienię na sensowny wentyl.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu dopompowania powietrza do zbiornika ciśnieniowego Wimest ZCS3006. Użytkownik zauważył niestabilne ciśnienie w instalacji oraz konieczność spuszczenia wody z zbiornika, aby pompa mogła się załączyć prawidłowo. Pojawiła się potrzeba uzupełnienia powietrza w zbiorniku, jednak użytkownik nie potrafi zlokalizować miejsca do podłączenia sprężarki. W odpowiedzi zasugerowano sprawdzenie obecności wentyla na górze zbiornika, który służy do dopompowywania powietrza. Dołączono również zdjęcie instalacji, które może pomóc w identyfikacji elementów zbiornika i punktu podłączenia sprężarki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA