logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falujące ciśnienie przy pompie głębinowej to zbiorniku.

SATAn_ 23 Sie 2020 19:18 4041 10
REKLAMA
  • #1 18885293
    SATAn_
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Otóż mam pompę głębinowa ibo 3/15 na głębokości 15m, studnia 30m. Na wyjściu sterownik ibo pc39 z suchobiegiem i w garażu zbiornik przeponowy 50l z czujnikiem ciśnienia. Całość podpięta pod zraszacze i o ile to działa to po odkręceniu samego kranu ciśnienie skacze, czujnik włącza i wyłącza się co 1-2 s. Chcę podpiąć także dom i zbiornik 100l. Ale w obecnej sytuacji ma zagwostke, gdzie jest blad. Dziś odpialem sterownik pc39, ale problem nie ustąpił.
  • REKLAMA
  • #2 18885350
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    SATAn_ napisał:
    iśnienie skacze, czujnik włącza i wyłącza się co 1-2 s.
    Wygląda na to, że w zbiorniku jest za mała poduszka powietrza. Należy uzupełnić i prawdopodobnie problem zniknie.
  • #3 18885583
    SATAn_
    Poziom 14  
    Kurcze, nowy jest. Ile dopompowac ?
  • REKLAMA
  • #4 18885595
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 714
    Ciut mniej niż masz ustawiony wyłącznik ciśnieniowy.
  • #5 18885631
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    Zbiornik 50 l to daj ciśnienie na pustym 1,5 do 1,7 atm. Oczywiście chodzi o ciśnienie na przeponę w pustym zbiorniku.
  • #6 18885645
    bambus94
    Poziom 34  
    wiesiekmisiek napisał:
    daj ciśnienie na pustym 1,5 do 1,7 atm.

A co jak presostat ma ustawiony poniżej 1,5 bara?
    Trzeba wiedzieć jak jest ustawiony teraz i napompować troszkę mniej, lub napompować wg uznania i ustawić presostat na wyższe ciśnienie.

Pojemność zbiornika w tym przypadku według mnie nie ma znaczenia, bo czy to będzie 30l czy 300l to zakresy ciśnień będą takie same więc i ciśnienie w poduszce powinno być takie samo.
  • REKLAMA
  • #7 18885751
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    bambus94 napisał:
    A co jak presostat ma ustawiony poniżej 1,5 bara?

To podkręcasz śrubkę ciśnienia załączania.
    bambus94 napisał:
    Pojemność zbiornika w tym przypadku według mnie nie ma znaczenia, bo czy to będzie 30l czy 300l to zakresy ciśnień będą takie same więc i ciśnienie w poduszce powinno być takie samo.

Widzisz to w/g ciebie ale producenci mają inne zdanie i go odzwierciedlają w instrukcji sprzedawanego zbiornika,
    Pozdrawiam i miłej lektury.
  • REKLAMA
  • #8 18885980
    SATAn_
    Poziom 14  
    To jeszcze pytanie, jeśli w piwnicy dołożę kolejny ciśnieniowy, nie będzie problemów, jeśli będą 2-3 w układzie ?
  • #9 18885994
    bambus94
    Poziom 34  
    Ale piszesz o zbiorniku czy wyłączniku?
    Drugi zbiornik da ci większą pojemność użytkową wody, więc żaden problem.
    A drugi wyłącznik to nie widzę sensu.

Przy jakim ciśnieniu ci się załącza pompa i przy jakim wyłącza? Jakie ciśnienie się utrzymuje jak pracuje nawodnienie?
  • #10 18886757
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 548
    Masz zbyt blisko wyłącznik ciśnieniowy i dochodzi do udaru przy starcie pompy. Gwałtowny wzrost ciśnienia powoduje wyłączenie. Musisz bezwzględnie przenieść wyłącznik (sterownik ) jak najdalej od pompy, a najlepiej zamontuj go przy samym zbiorniku. Wówczas odległość od pompy jak i sam zbiornik złagodzą gwałtowny wzrost ciśnienia.
  • #11 18887203
    SATAn_
    Poziom 14  
    Pierwszy sterownik, ten ibo pc59 mam zaraz na wylocie studni (ale wczoraj go odłączyłem testowo). Zaraz obok studni jest też kran, ale ten nie jest używany bo
    to i z całkiem świruje pompa/czujnik.Następniee ok
    40m mam zbiornik 50l i czujnik ciśnieniowy z regulacją, jest chyba nastawiony na 4 max i 2 min. Do zraszaczy jest pięknie, jest ciągle 4 ,jednak po włączeniu samego kranu ogrodowego dostaje świra i co 1-2s odpala pompę i wyłącza. Teraz pociągiem rurę do domu od studni, ok 55m, gdzie kupiłem 100l zbiornik. Moje pytanie czy dawać kolejny czujnik ciśnieniowy ? Problem będzie zimą gdy odetnie garaż a zostanie dom. Wtedy już muszę mieć czujnik.

Całość robił znajomy elektryk, który bawi się w inne rzeczy, i mam wrażenie że chyba u nas poległ.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z falującym ciśnieniem przy pompie głębinowej IBO 3/15, która jest podłączona do zbiornika przeponowego 50l z czujnikiem ciśnienia. Po odkręceniu kranu ciśnienie skacze, co powoduje częste włączanie i wyłączanie pompy. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z niewłaściwego ciśnienia poduszki powietrznej w zbiorniku, które powinno wynosić 1,5-1,7 atm na pustym zbiorniku. Rekomendacje obejmują dopompowanie powietrza do zbiornika oraz przeniesienie wyłącznika ciśnieniowego bliżej zbiornika, aby zminimalizować udary ciśnienia. Użytkownik planuje również podłączenie dodatkowego zbiornika 100l i zastanawia się nad koniecznością instalacji kolejnego czujnika ciśnieniowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA