Klawiatura jest w praktyce częścią nienaprawialną. Jest bardzo niskie prawdopodobieństwo (praktycznie zerowe), że uda się ją tylko rozebrać i złożyć z powrotem, a jeszcze mniejsze, że uda się zlokalizować usterkę i ją naprawić. Zazwyczaj uszkodzoną klawiaturę się wymienia.
Niestety producenci w swojej wspaniałomyślności dla dobra użytkownika stosują w nowszych laptopach montaż klawiatury na stałe do palmrestu. Klawiatura jest przymocowana do obudowy laptopa plastikowymi wypustkami przechodzącymi przez tę klawiaturę i zagrzanymi (stopionymi) tak, żeby ta klawiatura się trzymała. Wymiana takiej klawiatury jest trudna, ale bardziej możliwa niż naprawa. Producent nie oferuje wymiany samej klawiatury. Dla dobra użytkownika proponuje wymianę całego palmrestu wraz z klawiaturą i często też z touchpadem. Palmrest i klawiatura (opcjonalnie jeszcze touchpad) są traktowane jako pojedynczy wymienny element, sama klawiatura nie jest osobną częścią zamienną w większości przypadków.
Jak wspomniałem klawiaturę można próbować wymienić samodzielnie, bo są sprzedawane pasujące klawiatury (zamienniki). Niestety zrobiłem kiedyś ten błąd, że taki zamiennik kupiłem i go nie sprawdziłem przed montażem. Namęczyłem się z wymianą, a klawiatura działała słabo (klawisze nie reagowały na lekki dotyk, trzeba było pisać prawie jak na mechanicznej maszynie do pisania). Więc przed wymianą warto sprawdzić, czy się kupiło coś przyzwoitego, czy też nie. Bo po ponownym zanitowaniu i uzupełnieniu pękniętych mocowań klejem kolejna wymiana jest jeszcze trudniejsza, o ile możliwa.
Reasumując
- naprawa pojedynczego klawisza jest praktycznie niemożliwa
- serwis wymieni całą klawiaturę i albo zrobi to na zamienniku, albo na oryginale pozyskanym z jakiegoś połamanego palmrestu, jeśli będzie im się chciało kombinować i raczej jest sporo zabawy, więc cena może być średnio atrakcyjna.
- albo wymieni cały palmrest z resztą, co będzie też drogie, bo sam palmrest w dobrym stanie jest drogi, jeśli w ogóle dostępny. Całość może być zamiennikiem, używanym oryginałem, mniejsze szanse na dostanie poza serwisem nowego oryginału. Roboty też całkiem dużo, bo palmreset jest bazą laptopa i do niego jest przymocowana płyta i wszystkie pozostałe komponenty.
Tak wygląda z uszkodzeniami klawiatury w nowych laptopach niestety.