logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 508 2.2 HDI szarpniecie przy wrzuceniu D i nierówna praca silnika.

phoe 02 Paź 2025 11:09 741 10
REKLAMA
  • #1 21707551
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Witam,

Mam od jakiegoś roku czasu Peugeota 508 I(2011) w wersji GT, czyli z silnikiem 2.2HDI i skrzynią automatyczną.

Samochód kupiony z przebiegiem 190k km, obecnie ma z 215k km, pewne auto, bezwypadkowe, serwisowane w ASO do końca.

Samochód ma obecnie wymienione wszystkie filtry, olej + olej w skrzyni biegów wraz ze zrobią adaptacją. Zawieszenie niby itp bez luz, błędów jakichkolwiek brak, skrzynia pracuje idealnie podczas jazdy, ale no właśnie...

1) Od jakiegoś czasu, samochod potrafi szarpnąć "całą budą" przy zmiennie na skrzyni z pozycji N na D(przy R to nie występuje), potrafi nie szarpać przy np takcih przełączeniach z 10 razy z rzędu, a czasami potrafi za każdym razem szarpać w dany dzień. Nie ma tutaj znaczenia czy skrzynia/silnik są rozgrzane czy nie. To jest jedno szarpnięcie słabsze jakby w manualu strzelił ze sprzęgła i widać na kole takie jakby szarpniecie stojąc obok samochodu. Szarpie zdecydowanie słabiej nie trzymając hamulca.

2) Kolejny problem, to samochod potrafi czasami jakby minimalnie falować silnikiem w zakresie obrotów 1500-2000 przy delikatnej jeździe i widać to nawet po obrotomierzu - taki minimalny przeskok wskazówki, są to minimalnie takie jakby "mrowienia", ale no nie jest to normalne. W DB oczywiście błędów brak, dla świętego spokoju kazałem wymienić podkładki pod wtryskiwaczami, ale nic to nie zmieniło. Wtryskiwacze raczej ok, a jakby nie były ok, to by filtr zaraz zatkało, bo samochod ma sprawny filtr cząstek stałych zapełniony w 87% wg DB.
    Spadku mocy nie ma, dzieje sie to tylko czasami i nie ma znaczenia czy silnik zimny czy rozgrzany.

Jedyne co zauważyłem odkąd go kupiłem to wg komputera spalanie jest większe jak rzeczywiste, przy tankowaniu wchodzi 1,5l mniej jak to co pokazuje komputer, jakieś 0,2l na 100km podaje za dużo.

Samochód był u naprawde dobrego mechanika od zawierzeń + kolejnego od silnika i oboje rozkładają ręce, bo nie chcą w ciemno nic wymieniać.

Myślałem żeby pojechać do ASO i nawet im zapłacić te 1000zł czy ile tam za diagnozę, ale czy ma to sens?

Mam starego 407 2.0HDI w automacie, przebiegu prawie 500k km i w takim trupie takiego czegoś nawet nie ma, gdzie leją wtryski, IC mokry z oleju itd.
  • REKLAMA
  • #2 21707707
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Przepływomierz sprawdź, albo odłącz na próbę choć. Będziesz miał błąd i tempomat pewnie nie zadziała bez przepływki, ale jak podłączysz ją to wróci wszystko do normy. Jakkolwiek się to głupie może wydawać, to ja już byłem na etapie szukania innego auta, a to tylko przepływka była.
  • REKLAMA
  • #3 21707969
    phoe
    Poziom 29  
    Sprawny jest, przepustnica i pedal gazu też, była kalibracja nawet robiona.
  • REKLAMA
  • #4 21707985
    user64
    Poziom 36  
    Odłączyć na test, serio.
  • #5 21708758
    phoe
    Poziom 29  
    user64 napisał:
    Odłączyć na test, serio.

Przejechałem z 50km bez, nawet "check" się nie zapalił, ale co dziwne spalanie nie wzrosło raczej, a chyba powinno?

Ogólnie czy jest on wpięty czy wypięty to nic nie zmienia. Ma on wtyczkę 4 pinową, coś więcej on mierzyć może jak przepływ? Temperaturę?
  • #6 21708773
    user64
    Poziom 36  
    Przepływ i temperatura tylko.
    Czyli zmian w zachowaniu auta nie było? Nadal było tak jak napisałeś w 1 poście?
  • #7 21708793
    phoe
    Poziom 29  
    Ja pojechałem do miasta innego i wróciłem, skrzynia na D była może 2 razy ustawiana i nie szarpnęła akurat, ale te wibracje od strony silnika były, one są naprawdę minimalne i 1 na 10 osób nawet ich nie wyłapie.

Ale patrząc na dane techniczne 407 2.0 HDI ma średnie spalanie 7,5, 508 2.2 HDI ma wg producenta 5.7 a.oba mi pala tyle samo czyli 7-8l średnio. Niby on tak mało.palić nie będzie, bo trochę czytałem o tym, ale sam już nie wiem.
  • #8 21708846
    user64
    Poziom 36  
    Przepływomierz w tych autach ma duże znaczenie dla pracy skrzyni i ja o tym. Silnik to zupełnie inny temat jest.
    A spalanie masz dobre, nie wiem czego oczekujesz innego. 7-8 palą 2.2l diesle jadąc normalnie bez szaleństw, weź pod uwagę jeszcze rodzaj skrzyni, w manualu pewnie byłoby mniej. A na dane producenta nie patrz w ogole, oni te dane podają zupełnie z czapy, co się komuś przyśni to tyle podają.
    Także wracając do skrzyni, jeżeli możesz potestuj kilka dni bez przeplywki, bo jak dla mnie to możesz mieć podobny przypadek jak ja miałem. Walczyłem z tym stosunkowo długo, bo u mnie przepływa tylko okazjonalnie dawała odczyty z czapy i akurat jak kompem sprawdzałem to było dobrze. I nie czepiałem się jej z tego powodu. Miałem już skrzynie rozbierać i remontować, byłem na etapie gromadzenia gratów do niej, a w akcie desperacji odłączyłem przepływomierz i jak ręką odjął, zupełnie inne auto było.
  • #9 21716259
    phoe
    Poziom 29  
    Przepływomierz raczej dziala, jeździłem trochę z i trochę bez, ogólnie różnica mało odczuwalna, ale raczej troche zamulony jest bez. Co dziwne po odpięciu trzeba trochę pojeździć, żeby się "check" zapalił, ale na zapalonym "check'u" też jezdzi w miare normalnie. Bo w 407 jak wypiąłem, to ma problem, żeby do 100km/h się rozpędzić.

Czytałem trochę o tym GT i 2.2 HDI i dużo osob ma ten sam problem.

Ale właśnie najdziwniejsze jest to, że ta skrzynia potrafi pracować perfekcyjnie, a czasami szarpać za każdym razem jak na "D" przełączam, o ile to w ogóle jest problem ze skrzynią, bo czasami jak najadę na dziure czy na próg zwalniający jakiś niepokojący dźwięk z zawieszenia da się wyłapać, ale ja akurat jestem przewrażliwiony na tym punkcie i czepiam sie wszystkiego co mi nie pasuje. Bo wlasnie w 407 miałme podobne objawy i 2 razy to było cos z zawieszeniem, raz tuleje zwrotnicy, a 2-gi raz nie pamiętam już co i ten sam mechanik od zawierzeń co robił 407 rozkłada ręce, bo juz 2 razy u niego byłem.

Robiłem juz testy nawet że z "N" na "D" przełączam z puszczonym hamulcem i bez ręcznego zaciągniętego(bo on ma automat, który zwalania po dodaniu gazu) i te szarpnięcia są ewidentnie słabsze, lub np na hamulcu szarpnie lekko, a bez hamulca wciśniętego jest idealnie.

Maglownice sprawdzał i stwierdził że możliwe, że ma bardzo minimalny luz, niby nie powinno to mieć na nic wpływu.

Mialme ostatnio błędy 2 z tego całego aktywnego tłumika drgań(P15AD i P15AE), ale po skasowaniu nie wróciły, a niby ten system za te drgania odpowiada, jakaś aktywna poduszka pomiędzy silnikiem a skrzynią.
  • REKLAMA
  • #10 21716311
    user64
    Poziom 36  
    O i to ostatnie bym teraz weryfikował będąc na twoim miejscu.
    W podobnych przypadkach warto również wymienić olej w skrzyni, chyba że to już zrobiłeś.
  • #11 21716318
    phoe
    Poziom 29  
    Ale nie ma juz tych błędów po skasowaniu.
    Możliwe że ta poduszka raz dziala raz nie, ale w ciemno ją wymieniać to też tak trochę...

Olej w skrzyni wymieniony + adaptacja zrobiona.

Podsumowanie tematu

✨ Peugeot 508 I (2011) z silnikiem 2.2 HDI i automatyczną skrzynią biegów doświadcza szarpnięć przy przełączaniu z pozycji N na D, natomiast przy R problem nie występuje. Szarpnięcia są nieregularne i niezależne od rozgrzania silnika czy skrzyni. Samochód ma wymienione filtry, olej w silniku i skrzyni oraz przeprowadzoną adaptację skrzyni. W trakcie dyskusji sugerowano sprawdzenie i odłączenie przepływomierza powietrza, który może wpływać na pracę skrzyni, choć testy wykazały minimalne różnice w zachowaniu auta i spalaniu. Wskazano, że przepływomierz mierzy przepływ i temperaturę powietrza, a jego awaria może powodować nieregularności w pracy skrzyni. Problem może mieć także podłoże w zawieszeniu, gdzie pojawiają się niepokojące dźwięki przy przejazdach przez nierówności, co wymaga dalszej diagnostyki. Olej w skrzyni został wymieniony, a adaptacja wykonana, jednak problem szarpnięć nadal występuje. Producent podaje niskie spalanie, ale w praktyce jest ono wyższe, co jest typowe dla tego modelu. Wskazano, że dane producenta często nie odzwierciedlają rzeczywistego zużycia paliwa.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA