logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Odbiór przyłącza Energa – czy tymczasowa rozdzielnica wystarczy do zaświadczenia?

bobby25p 03 Paź 2025 11:43 339 6
REKLAMA
  • #1 21708603
    bobby25p
    Poziom 10  
    Witam szanowne grono, buduję dom jednorodzinny, zamontowałem wewnątrz tymczasową rozdzielnię (jedno czy dwa gniazda na siłę i kilka na jedną fazę) - rozdzielnia to gotowiec (z Alledrogo), dom obecnie to stan surowy zamknięty, powoli robię wewnątrz wodę, odpływy i ogrzewanie. Mam przy działce skrzynkę do której pociągnięty został przewód ziemny od mojej tymczasowej rozdzielni (pociągnięty już jak to ma być przez Arot w fundamencie i wkopany w ziemi i wychodzi wewnątrz skrzynki). W moim rejonie (pomorskie) funkcjonuje Energa i już mam z nią załatwione warunki i umowa podpisana, 800 PLN zapłacone za "przyszłe przyłączenie". Teraz sedno mojego wywodu - czy mogę otrzymać zaświadczenie o gotowości podłączenia w w/w sytuacji, czy muszę czekać aż docelowa instalacja będzie gotowa?
    AI: Czy Twoja tymczasowa rozdzielnia spełnia wszystkie wymagania Energi dotyczące odbioru (np. odpowiednie zabezpieczenia, uziemienie, schemat, typ rozdzielni)?
    tak
    AI: Czy kontaktowałeś się już z Energa lub inspektorem w sprawie tego, co dokładnie musi być przygotowane do odbioru w Twoim rejonie – czy masz jakieś wytyczne lub doświadczenia od innych osób z okolicy?
    nie
  • REKLAMA
  • #2 21708609
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 440
    bobby25p napisał:
    czekac az docelowa instalacja bedzie gotowa?

Zasada jest taka, że instalacja najpierw.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady (,,,).

• REKLAMA
  • #3 21708636
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    Adam Walko napisał:
    bobby25p napisał:
    czekac az docelowa instalacja bedzie gotowa?

Zasada jest taka, że instalacja najpierw.
    A to niby dlaczego? Co ZE obchodzi instalacja wewnętrzna Odbiorcy?
  • #4 21708640
    bobby25p
    Poziom 10  
    >>21708636 Wiem z doświadczenia, że ludzie mają tymczasowe RB-tki w garażach, blaszakach na działce.
  • REKLAMA
  • #5 21709264
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6605
    bobby25p napisał:
    rozdzielnie
    Po tym jednym słowie widać, że z elektryką nigdy nie miałeś nic wspólnego.
    Zaproś elektryka, ale takiego który odróżnia rozdzielnię od rozdzielnicy.
  • REKLAMA
  • #6 21709645
    bobby25p
    Poziom 10  
    >>21709264 @zbich70 Przepraszam najmocniej za użycie niewłaściwego słowa "rozdzielnia" w tekście o rozdzielnicy — masz rację, nie jestem elektrykiem z uprawnieniami, wyczułeś to na odległość. Mam wykształcenie elektroniczne; na co dzień pracuję z rozdzielniami (switchboards). Zajmuję się komunikacją i wizualizacją danych z podzespołów montowanych w rozdzielniach (przełączniki, mierniki, czujniki). Myślę, że literówki czy gra słówek to nie meritum mojego zapytania.
  • #7 21729204
    bobby25p
    Poziom 10  
    Energa ok.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię odbioru przyłącza energetycznego przez Energa w sytuacji, gdy w budowanym domu jednorodzinnym zamontowana jest tymczasowa rozdzielnica z ograniczoną liczbą gniazd i zabezpieczeń. Użytkownik pytał, czy taka tymczasowa rozdzielnica, podłączona do skrzynki przy działce i spełniająca wymagania formalne, wystarczy do uzyskania zaświadczenia o gotowości podłączenia, czy konieczne jest ukończenie docelowej instalacji elektrycznej. W odpowiedziach podkreślono, że zasadniczo najpierw musi być wykonana i odebrana instalacja wewnętrzna, a tymczasowe rozwiązania mogą nie spełniać wymogów odbioru. Zwrócono uwagę na różnicę między rozdzielnią a rozdzielnicą oraz konieczność konsultacji z wykwalifikowanym elektrykiem. Wskazano, że w praktyce zdarzają się tymczasowe rozdzielnice stosowane na działkach, jednak formalne warunki odbioru przez Energa wymagają kompletnej i zgodnej z normami instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA