logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston Clas One – Problem z pompą obiegową - buczenie pompy obiegowej

lpawliko 03 Paź 2025 13:37 666 2
REKLAMA
  • #1 21708712
    lpawliko
    Poziom 7  
    Ocena: 25
    Cześć wszystkim,

Posiadam kocioł Ariston Clas One. Wczoraj zaczęła mi buczeć pompa obiegowa (chyba tak ona się nazywa). Chodzi dokładnie o to:

Pompa obiegowa do kotła Ariston z akcesoriami: uszczelki, śruba, klips i zawór.

Czy jesteście w stanie mi podpowiedzieć, co można spróbować zrobić, żeby nie kupować nowej?

Sam obwód jest odpowietrzony, nic się nie działo, żeby mogła się uszkodzić w wyniku jakiegoś wadliwego działania samego kotła. Z internetu wynika, że to łożyska, które są tak zintegrowane, że nie da rady nic zrobić poza kupnem nowej pompy. Ale może jednak wiecie coś co może mi pomóc rozwiązać problem bez kupna pompy? Może warto ją zdemontować i rozkręcić celem jakiegoś przeczyszczenia itp.?

Z góry dzięki za wszelkie porady.
  • REKLAMA
  • #2 21708777
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    Sprawdź czy nie jest zablokowany wirnik. Ona jest zasilana 230V? Jeśli ma kondensator rozruchowy to może trzeba go sprawdzić. Pokaż zdjęcie naklejki/tabliczki z pompy - może coś więcej będzie wiadomo.
  • #3 21708782
    lpawliko
    Poziom 7  
    Ocena: 25
    Poniżej zdjęcie tabliczki:

Zbliżenie tabliczki znamionowej na czarnej części urządzenia z napisem „Made in Italy”
REKLAMA