logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston Clas 24kW 2 funkcyjny - wyciek spod palnika

nikon255 04 Paź 2025 22:25 384 13
REKLAMA
  • #1 21710295
    nikon255
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    Witam,
    kocioł po pewnym przeglądzie "specjalisty" zachorował na problemy z odpalaniem 5 P1/ 5 01. 3x poprawiali rwąc z głowy włosy i się w końcu ustabilizowało. Dziś nadszedł ten dzień, powtórka z rozrywki. Stwierdziłem, że otworzę i zajrzę. Trochę w środku było pokapane. Pomyślałem, że znowu niedrożny odpływ i pewnie leci przy elektrodzie. Wyczyściłem palnik, odpływ, przelałem palnik, weryfikując drożność i szczelność. Przy okazji wypłukało syf. Przeczyściłem elektrodę i poskładałem. Odpalił elegancko.

Niestety kapie... Spod palnika... Tylko w czasie pracy.
    Przeżarło i na złom czy tam się jakąś uszczelkę wymienia? :)

Będę wdzięczny za wskazówki, czy warto w ogóle wzywać serwis, czy szykować się na wymianę kotła. Dzielnie służy już 8. rok.
    Zbliżenie na kocioł gazowy z zaznaczonym miejscem wycieku pod palnikiem
  • REKLAMA
  • #2 21710344
    serwis25
    Poziom 20  
    Ocena: 199
    Wyczyść syfon kondensatu
  • #3 21710429
    nikon255
    Poziom 9  
    Wczoraj wyczyściłem palnik (wypłukało dużo syfu), czarną rurkę łączącą palnik z syfonem (była całkowicie zamulona) i syfon ten u dołu kotła (był drożny). Nadal kapie, jakby spod tej blachy u dołu palnika. Gdybym miał zgadywać, to zostało odkręcić te zawoskowane śruby palnika i pod pokrywą jest nieszczelność lub niedrożność odpływu skroplin do syfonu. Ale tam nigdy nie zaglądałem, stąd uprzejma prośba o wskazówki.
    PS Kiedyś inny serwisant stwierdził, że kocioł montowały papudraki, bo jest pod złym kątem i kondensat lekko się zbiera, nim zacznie odpływać z palnika. Stąd moje podejrzenie, że może coś przeżarło i cieknie. Dziwne, że tędy nie cieknie, gdy leję wodę w palniku na wężownicę...
    Wnętrze kotła kondensacyjnego marki Ariston z widocznym palnikiem i rurkami
  • REKLAMA
  • #4 21710949
    madyd
    Poziom 20  
    Ocena: 89
    Można doraźnie spróbować uszczelnić silikonem wysokotemperaturowym. Natomiast problem chyba faktycznie jest w tym, że kocioł pewnie powieszony jest pod złym kątem i w tym miejscu stoją skropliny.
  • REKLAMA
  • #5 21710952
    nikon255
    Poziom 9  
    >>21710949
    Odkręcić te zawoskowane śruby i uszczelnić pokrywę?
  • #6 21710958
    madyd
    Poziom 20  
    Spróbowałbym bez odkręcania. Nie miałem okazji aż tak rozbierać wymiennik i nie chcę źle doradzić dlatego proponuję spróbować nałożyć silikon po zewnętrznej stronie. Ważne żeby dobrze wysechł zanim znów popłyną skropliny.
  • REKLAMA
  • #7 21711355
    Lookazz
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    To, że pod złym kątem, to połóż poziomicę na kotle i sprawdź :) Ja stawiałbym na dawno nieczyszczony lub niestarannie czyszczony wymiennik. Wówczas stał w nim kiedyś kondensat, wyżarło uszczelkę, dlatego teraz puszcza. Skoro wyczyściłeś wymiennik, przelałeś go oraz udrożniłeś syfon kondensatu, została tylko do wymiany uszczelka elektrody i być może całej "patelni" palnika :)
  • #8 21711360
    madyd
    Poziom 20  
    >>21711355 Tu nie chodzi o wyciek spod palnika tylko z obudowy wymiennika głównego (na łączeniu zewnętrznego poszycia wymiennika a fragmentu przedniej obudowy).
  • #9 21711631
    nikon255
    Poziom 9  
    >>21711360
    Dokładnie tak jak opisałeś.

Trochę mam stracha odkręcić przednią obudowę wymiennika, a uszczelnianie silikonem z zewnątrz to mało profesjonalne :D
  • #10 21711645
    madyd
    Poziom 20  
    Dokładnie tak jak mówisz, zgadzam się z Tobą ale nowy wymiennik to koszt ok 3000 zł. Może i mało profesjonalne ale biorąc pod uwagę koszt nowego wymiennika wolałbym spróbować.
  • #11 21711653
    nikon255
    Poziom 9  
    Śruby zawoskowane zapewne ze względu na gwarancję. Już dawno po. Co się może popsuć przy odkręcaniu pokrywy?
  • #12 21711659
    madyd
    Poziom 20  
    Popsuć fizycznie może i niewiele. Bardziej myślę że jest to kwestia szczelnosci komory spalania i ewentualnego wydobywania się spalin poza obecnym wyciekiem. Ciężko będzie to złożyć mając pewność że wszystko jest tak jak być powinno.
  • #13 21712661
    serwis25
    Poziom 20  
    Ocena: 199
    Z tego co wiem te wymienniki są klejone, odkręcenie śrub niewiele da bo i tak nie zdejmiesz tej osłony bez uszkodzenia wymiennika.
    Pozostaje uszczelnienie z zewnątrz - proponuję spróbować klejem do szyb samochodowych. Powodzenia
  • #14 21713525
    nikon255
    Poziom 9  
    Nowy wymiennik, widzę ok. 2 500 PLN na all... Chyba czas na nowy kocioł. Termet z gwarancją 7-letnią daje radę, czy to tylko wabik?

Podsumowanie tematu

✨ Kocioł gazowy Ariston Clas 24kW 2-funkcyjny po przeglądzie serwisowym zaczął mieć problemy z odpalaniem, sygnalizowane błędami 5 P1/5 01. Po kilku próbach ustabilizowania pracy, pojawił się wyciek wody spod palnika podczas pracy urządzenia. Użytkownik samodzielnie wyczyścił palnik, odpływ i elektrodę, co poprawiło zapłon, jednak problem z kapaniem pozostał. Podejrzewa uszkodzenie uszczelki lub korozję elementów palnika. Pytanie dotyczy możliwości naprawy poprzez wymianę uszczelki lub konieczności wymiany całego kotła, który działa już 8 lat. Wskazane jest sprawdzenie szczelności i stanu uszczelek palnika oraz ewentualna konsultacja z serwisem specjalistycznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA