logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Beko DIN 6830 FX30 Błąd E5 w zmywarce – co oznacza i jak zdiagnozować?

Robercik_k 04 Paź 2025 13:27 468 6
REKLAMA
  • #1 21709700
    Robercik_k
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Dzień dobry.
    W wiekowej już zmywarce Beko DIN 6830 FX30 pojawił mi się błąd Er5 (znalazłem tylko opis błędu E05 — a to chyba nie to samo). Szukałem w internecie i nigdzie nie znalazłem opisu tego błędu.
    Co sprawdziłem, ustaliłem:
    - przewody w drzwiach - jeden wymagał naprawy (błąd nadal się pojawia),
    - błąd Er5 pojawia się przy rozpoczęciu testu p9,
    - sprawdziłem czujnik temperatury - ma ok. 50 kΩ na samym czujniku i na zacisku programatora,
    - wąż zasilający wodę,
    - odprowadzenie wody ze zmywarki,
    Co mam jeszcze sprawdzić?
    Załączam fotki błędu.
    Panel zmywarki Beko pokazujący błąd Er5 na wyświetlaczu LEDWyświetlacz zmywarki pokazujący komunikat błędu Er5 i tryb testowy P9
    Uzupełniłem sól i nabłyszczacz, bez poprawy.
    Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
    AI: Czy zmywarka wykonuje jakiekolwiek czynności (np. pobiera wodę, wypompowuje, grzeje) zanim pojawi się błąd Er5, czy błąd pojawia się od razu po uruchomieniu programu/testu?
    Zmywarka pobiera wodę i ją wypompowuje, chociaż zdarza jej się niedomywać naczyń.
    Er5 pojawia się przy rozpoczęciu testu p9. Na wcześniejszym etapie nie pojawia się błąd.
    AI: Czy błąd Er5 pojawia się również podczas zwykłych programów mycia, czy tylko przy uruchamianiu testu p9?
    Błąd pojawia się tylko przy wykonywaniu testów przez zmywarkę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21709740
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3703
    Ten błąd F5 to awaria zaworu trójdrożnego: https://www.bekoczesci.pl/bk/czesci-agd/4-ele...%B3r+do+pralki+240v+50hz+beko-%7C0;KLAR3AUA2/
    Jest dostępny sam silniczek zaworu gdyby był uszkodzony, ale do innego typu zaworu i trzeba zweryfikować czy będzie pasował w razie uszkodzenia oryginalnego: https://north.pl/karta/c00890471-silnik-do-zmywarki,724-VV-1253.html
    Test działania: https://youtube.com/shorts/oxPEe7eZxhs?si=nFkeVKSbgKzpE8ZY
    Demontaż: https://youtu.be/pqLQXF7E7qw?si=zjhlq-xJt_KltLfT
  • REKLAMA
  • #3 21710123
    Robercik_k
    Poziom 11  
    Sprawdziłem zawór.
    Silnik tylko terkocze, ale nie kręci tarczą. Na luzie jeszcze potrafi pokręcić, ale gdy dostaje obciążenie, to stoi. Sam zawór kręci się bez wyraźnych oporów. Wrzucę jeszcze zdjęcie silnika i pompy.
    Zbliżenie na etykietę silnika z oznaczeniem 1760400100 i danymi technicznymi Silnik synchroniczny GM-16-24LT1 z żółtą etykietą na tle blatu kuchennego

Kupię cały zawór i będzie spokój.
    @kenworth 18, bardzo pomogłeś, dziękuję.
  • REKLAMA
  • #5 21710206
    Robercik_k
    Poziom 11  
    Suwmiarka mierzy średnicę metalowego trzpienia silniczka na tle drewnianego blatuSrebrny silnik z wystającym trzpieniem na drewnianym blacieSrebrny silniczek z wałkiem i kablami na drewnianym blacie
    Średnica 7 mm, część frezowania ma 6 mm, wysokość całkowita trzpienia 11,8 mm, wysokość frezowania 7,5 mm
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21710263
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3703
    Niestety sklep nie podaje wymiarów ale były silniczki o znacznie krótszym lub dłuższym trzpieniu. Ten za 50 zł jest typowo dedykowany do zmywarki.
  • #7 21713519
    Robercik_k
    Poziom 11  
    Podsumowując — zmywarka naprawiona.
    Wymieniłem:
    - nowy zawór kompletny, nr fabryczny 1760400100,
    - uszczelki (o-ringi) do zaworu o wymiarach 21×27 o numerze 1882150100.
    Pewnie wymiana silniczka pomogłaby, ale ze względu na wiek sprzętu i potrzebę jak najszybszej naprawy postanowiłem wymienić cały zawór. Uwaga: uszczelek nie ma z zaworem, a warto też je wymienić, bo bardzo się odkształciły przez lata.

Dwie czarne uszczelki o-ring na palcu, jedna znacznie spłaszczona

Chcę bardzo podziękować Kenworth 18 za szybką i trafną diagnozę oraz chęć pomocy.

Podsumowanie tematu

✨ W zmywarce Beko DIN 6830 FX30 pojawił się błąd Er5, który okazał się oznaczać awarię zaworu trójdrożnego. Po wstępnej diagnostyce stwierdzono, że silnik zaworu terkocze, ale nie obraca tarczy pod obciążeniem, natomiast sam zawór mechanicznie działa bez oporów. Zalecane było sprawdzenie typu i wymiarów trzpienia silniczka zaworu, co pozwoliło na rozważenie wymiany samego silnika, jednak ze względu na wiek urządzenia i potrzebę szybkiej naprawy zdecydowano się na wymianę całego zaworu. Wymieniono kompletny zawór o numerze fabrycznym 1760400100 oraz uszczelki (o-ringi) 21×27 o numerze 1882150100, które nie były dołączone do zaworu, a ich wymiana była konieczna ze względu na odkształcenia. Po wymianie zmywarka działa poprawnie. W dyskusji podano linki do części zamiennych oraz instrukcji testowania i demontażu zaworu trójdrożnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA