Dzień dobry.
W wiekowej już zmywarce Beko DIN 6830 FX30 pojawił mi się błąd Er5 (znalazłem tylko opis błędu E05 — a to chyba nie to samo). Szukałem w internecie i nigdzie nie znalazłem opisu tego błędu.
Co sprawdziłem, ustaliłem:
- przewody w drzwiach - jeden wymagał naprawy (błąd nadal się pojawia),
- błąd Er5 pojawia się przy rozpoczęciu testu p9,
- sprawdziłem czujnik temperatury - ma ok. 50 kΩ na samym czujniku i na zacisku programatora,
- wąż zasilający wodę,
- odprowadzenie wody ze zmywarki,
Co mam jeszcze sprawdzić?
Załączam fotki błędu.

Uzupełniłem sól i nabłyszczacz, bez poprawy.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
AI: Czy zmywarka wykonuje jakiekolwiek czynności (np. pobiera wodę, wypompowuje, grzeje) zanim pojawi się błąd Er5, czy błąd pojawia się od razu po uruchomieniu programu/testu?
Zmywarka pobiera wodę i ją wypompowuje, chociaż zdarza jej się niedomywać naczyń.
Er5 pojawia się przy rozpoczęciu testu p9. Na wcześniejszym etapie nie pojawia się błąd.
AI: Czy błąd Er5 pojawia się również podczas zwykłych programów mycia, czy tylko przy uruchamianiu testu p9?
Błąd pojawia się tylko przy wykonywaniu testów przez zmywarkę.
W wiekowej już zmywarce Beko DIN 6830 FX30 pojawił mi się błąd Er5 (znalazłem tylko opis błędu E05 — a to chyba nie to samo). Szukałem w internecie i nigdzie nie znalazłem opisu tego błędu.
Co sprawdziłem, ustaliłem:
- przewody w drzwiach - jeden wymagał naprawy (błąd nadal się pojawia),
- błąd Er5 pojawia się przy rozpoczęciu testu p9,
- sprawdziłem czujnik temperatury - ma ok. 50 kΩ na samym czujniku i na zacisku programatora,
- wąż zasilający wodę,
- odprowadzenie wody ze zmywarki,
Co mam jeszcze sprawdzić?
Załączam fotki błędu.
Uzupełniłem sól i nabłyszczacz, bez poprawy.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
AI: Czy zmywarka wykonuje jakiekolwiek czynności (np. pobiera wodę, wypompowuje, grzeje) zanim pojawi się błąd Er5, czy błąd pojawia się od razu po uruchomieniu programu/testu?
Zmywarka pobiera wodę i ją wypompowuje, chociaż zdarza jej się niedomywać naczyń.
Er5 pojawia się przy rozpoczęciu testu p9. Na wcześniejszym etapie nie pojawia się błąd.
AI: Czy błąd Er5 pojawia się również podczas zwykłych programów mycia, czy tylko przy uruchamianiu testu p9?
Błąd pojawia się tylko przy wykonywaniu testów przez zmywarkę.