logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ENDRESS ESE 30 BS agregat prądotwórczy – brak napięcia, szukam schematu lub porady jak uruchomić

judoxx 04 Paź 2025 22:30 510 10
REKLAMA
  • #1 21710296
    judoxx
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Dostałem agregat prądotwórczy do naprawy ENDRESS ESE 30 BS, który nie podaje napięcia z prądnicy. Silnik zapala normalnie i równo pracuje. Po rozebraniu okazało się, że nie są podłączone dwa przewody od stojana prądnicy. Nie wiem, czy przypadkiem czegoś brakuje. Na uzwojeniach stojana nie ma żadnego napięcia albo jest znikome — 2–3 V. W złączeniu na zdjęciach jest złącze (białe, 4-polowe), jedne przewody od uzwojenia są połączone poprzez bezpiecznik do gniazda 230 V, dwa pola złącza są niepodłączone, a z drugiej strony złącza jest zwora. Postarałem się to rozrysować. Czy ma ktoś dostęp do schematu elektrycznego agregatu lub podpowie, jak mogę uruchomić prądnicę?
    Schemat połączeń stojana prądnicy z zaznaczonymi oporami i niepodłączonymi przewodami
    Załączniki:
    • ENDRESS ESE 30 BS agregat prądotwórczy – brak napięcia, szukam schematu lub porady jak uruchomić DSC_0030.jpg (4.96 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ENDRESS ESE 30 BS agregat prądotwórczy – brak napięcia, szukam schematu lub porady jak uruchomić DSC_0029.jpg (6.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ENDRESS ESE 30 BS agregat prądotwórczy – brak napięcia, szukam schematu lub porady jak uruchomić DSC_0028.jpg (6.55 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ENDRESS ESE 30 BS agregat prądotwórczy – brak napięcia, szukam schematu lub porady jak uruchomić DSC_0020.jpg (4.96 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21710382
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    judoxx napisał:
    o rozebraniu okazało się, że nie są podłączone dwa przewody od stojana prądnicy. Nie wiem, czy przypadkiem czegoś brakuje

Zwykle do tego uzwojenia podłączony jest kondensator.
  • REKLAMA
  • #3 21710466
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 533
    judoxx napisał:
    Czy ma ktoś dostęp do schematu elektrycznego agregatu lub podpowie, jak mogę uruchomić prądnicę?
    Co prawda jest do wersji 3000 BS ale bardzo możliwe że będzie pasował.
    Załączniki:
    • Endress schemat.pdf (437.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21710718
    jdubowski
    ALIBABA I napisał:
    jest do wersji 3000 BS ale bardzo możliwe że będzie pasował.

Nie, 3000 BS ma już AVR.
  • REKLAMA
  • #5 21710724
    judoxx
    Poziom 11  
    Właśnie potrzebny mi jest schemat elektryczny czy aby przypadkiem nie brakuje regulatora AVR. Bo osoba co mi przywiozła nic na temat tego agregatu nie wie.
  • Pomocny post
    #6 21710760
    jdubowski
    judoxx napisał:
    czy aby przypadkiem nie brakuje regulatora AVR.

Pierścienie ślizgowe są? Bo jeśli nie ma to AVR nie było...

Przez analogię z https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3771204.html zastosowałbym kondensator o pojemności rzędu 18 do 20 mikrofaradów.
  • #7 21710811
    judoxx
    Poziom 11  
    Nie ma. Na wirniku jest tylko uzwojenie 5,8 ohm połączone diodą prostowniczą.
    #jdubowski miał rację podłączyłem kondensator 14mikroF (bo taki mailem) i zadziałał. Co prawda wyższe napięcie bo ponad 300V ale to dobiorę odpowiedni kondensator i powinno być dobrze. Dziękuję wszystkim za pomoc
    Załączniki:
    • ENDRESS ESE 30 BS agregat prądotwórczy – brak napięcia, szukam schematu lub porady jak uruchomić DSC_0031.jpg (5.56 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ENDRESS ESE 30 BS agregat prądotwórczy – brak napięcia, szukam schematu lub porady jak uruchomić DSC_0032.jpg (6.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 21711189
    jdubowski
    judoxx napisał:
    Co prawda wyższe napięcie bo ponad 300V ale to dobiorę odpowiedni kondensator i powinno być dobrze.

I sprawdź czy są właściwe obroty (50Hz na wyjściu).
  • #9 21718897
    judoxx
    Poziom 11  
    Kończąc wątek. Po dobraniu i podłączeniu brakującego kondensatora o wartości 10 µF/450 V oraz wyregulowaniu obrotów silnika, napięcie wskazuje 220–230 VAC (wynikające z uwagi na delikatne falowanie silnika). Ponadto agregat generuje częstotliwość na poziomie 50 Hz.
    Dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się do rozwiązania powyższego problemu. Wątek zamykam.
  • #11 21718902
    judoxx
    Poziom 11  
    Dobranie odpowiednio kondensatora 10mikroF/450V i wyregulowanie obrotów agregatu

Podsumowanie tematu

✨ Agregat prądotwórczy ENDRESS ESE 30 BS nie generował napięcia na wyjściu pomimo prawidłowej pracy silnika. Po demontażu stwierdzono, że dwa przewody stojana prądnicy nie były podłączone, a na uzwojeniach stojana pojawiało się jedynie niskie napięcie około 2–3 V. W agregacie brakowało regulatora AVR oraz pierścieni ślizgowych, co wskazywało na konieczność zastosowania kondensatora do wzbudzenia prądnicy. Po podłączeniu kondensatora o pojemności 14 µF napięcie wzrosło do ponad 300 V, co wymagało dobrania odpowiedniej wartości kondensatora. Ostatecznie zastosowano kondensator 10 µF/450 V oraz wyregulowano obroty silnika, co pozwoliło uzyskać stabilne napięcie 220–230 VAC i częstotliwość 50 Hz. Problem został rozwiązany bez potrzeby stosowania regulatora AVR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA