logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć prąd do działki wnioski, instalacja?

jakubflejter2022 06 Paź 2025 14:41 363 6
REKLAMA
  • #1 21712053
    jakubflejter2022
    Poziom 3  
    Witam chciałbym mieć na działce prąd. I teraz pytanie moje brzmi: co muszę zrobić? Mam poza działką skrzynkę prądową i stoi już długo, ale ostatnio do niej zaglądałem i nic w niej nie ma, wystają tylko przewody. I czy muszę składać jakieś wnioski, czy wystarczy, że zamówię elektryka, który wykona całą instalację tej skrzynki i podłączy mi od niej bezpieczniki, gniazdka itd. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21712086
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2093
    jakubflejter2022 napisał:
    czy muszę składać jakieś wnioski

A jak myślisz? Chcesz się podłączyć samoistnie do czegoś?
    Musisz uzyskać zgodę i warunki podłączenia.
    Bez tego ani rusz.
  • REKLAMA
  • #3 21712169
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6565
    I czy muszę składać jakieś wnioski

Tak a o konkretne formalności zapytaj dostawcę energii.
    czy wystarczy że zamówię elektryka

W zasadzie wystarczy ale na pewno nie będzie podłączał od razu tylko pokieruje Tobą w odpowiednim kierunku.
  • #4 21712242
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 945
    Co to za działka, budowlana, ROD, inna?
  • REKLAMA
  • #5 21712350
    jakubflejter2022
    Poziom 3  
    Zwykła działka z domkiem 30m2
  • REKLAMA
  • #6 21712352
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6565
    Zwykła działka

A jaka to niezwykła działka?
  • #7 21712358
    jakubflejter2022
    Poziom 3  
    Prosto

Podsumowanie tematu

✨ Aby podłączyć prąd do działki, należy najpierw ustalić, czy istnieje możliwość przyłączenia do istniejącej skrzynki energetycznej znajdującej się poza działką. Sama skrzynka z przewodami nie wystarczy – konieczne jest złożenie wniosku o przyłącze energii elektrycznej do lokalnego zakładu energetycznego (operatora systemu dystrybucyjnego). Po uzyskaniu warunków przyłączenia i podpisaniu umowy, można zlecić wykonanie instalacji elektrycznej przez uprawnionego elektryka. Instalacja obejmuje podłączenie przewodów od skrzynki do rozdzielnicy, montaż zabezpieczeń (bezpieczników), gniazdek oraz innych elementów instalacji wewnętrznej. Wniosek i formalności są niezbędne, aby legalnie i bezpiecznie korzystać z energii elektrycznej na działce. Samodzielne podłączenie bez zgłoszenia i odbioru technicznego jest niezgodne z przepisami i może skutkować problemami prawnymi i bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA