logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż świetlówki LED OSRAM 150 cm ze starterem w oprawie z OSRAM QTP 8 1x58

poczciwym 06 Paź 2025 20:31 387 3
REKLAMA
  • #1 21712425
    poczciwym
    Poziom 2  
    Witam,

Kupiłem świetlówkę OSRAM LED 150 cm i chciałbym zamontować ją w miejsce dotychczasowej fluorescencyjnej. Problem polega jednak na tym, że nowa świetlówka jest ze starterem i podobno nie może pracować bez niego, a w starej go nie ma — jest moduł OSRAM QUICKTRONIC Professional QTP 8 1x58. Czy można to jakoś podłączyć w tej obudowie, np. lutując w odpowiednim miejscu starter?
    Świetlówka LED OSRAM z zamontowanym starterem SubstiTUBE

Statecznik OSRAM QUICKTRONIC QTP8 1x58 zamontowany w oprawie świetlówkowej

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam
    AI: Jaki dokładnie model świetlówki LED OSRAM Pan kupił? Czy na opakowaniu lub w instrukcji jest informacja, czy jest ona kompatybilna z elektronicznymi statecznikami (takimi jak QTP 8 1x58), czy tylko z klasycznymi magnetycznymi?
    OSRAM LED G13 T8 20 W 2300 lm 4000 K 150 cm
    AI: Czy rozważa Pan usunięcie lub ominięcie elektronicznego statecznika QTP 8 1x58 w oprawie, czy zależy Panu na pozostawieniu go w układzie?
    Tak
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21712473
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1069
    Skoro to świetlówka LED, to ten dołączony "starter", to zwykła zworka.
    Często świetlówki LED były sprzedawane w takim zestawie.
    poczciwym napisał:
    Problem polega jednak na tym, że nowa świetlówka jest ze starterem i podobno nie może pracować bez niego
    Nie.
    Ten "starter" - zwora, służy do zwarcia obwodu startera w oprawie ze statecznikiem indukcyjnym (dławikiem).
    Wymieniało się typowy starter na ten - zworę, i dodatkowo wstawiało się zworkę w miejsce dławika, i już można było montować do takiej oprawy taką świetlówkę LED.
    Zwykle z takimi świetlówkami była dołączona też instrukcja, jak to zrobić.

Tu masz oprawę ze statecznikiem elektronicznym, i nie możesz tego tak podłączyć (jak napisałem powyżej).
    W tym przypadku trzeba całkowicie odłączyć ten statecznik elektroniczny i podać zasilanie 230 V~ na jedno gniazdo świetlówki (tylko po jednej stronie). Następnie świetlówkę LED montuje się w oprawie końcem oznaczonym na świetlówce zasilanie (zwykle na tym końcu świetlówki jest opis oraz oznaczenie "L" i "N") w stronę zasilanego gniazda. Ten dołączony "starter" jest niepotrzebny.
  • REKLAMA
  • #3 21712487
    poczciwym
    Poziom 2  
    Dziękuję. Przy pinach świetlówki nie ma żadnych oznaczeń, nie ma również informacji na końcach i w sumie przez to nie wiedziałem, co zrobić. Wymieniłem już kilka świetlówek, po prostu zamieniając "starter" bez odłączania dławika i wszystko działało. Czy zmostkowanie dławika w tych przypadkach może dać jakieś oszczędności w zużyciu energii?

Podłączę L i N na jednej stronie oprawy i wrócę z odpowiedzią, czy zadziałało.

Pozdrawiam
  • #4 21712511
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1069
    poczciwym napisał:
    Przy pinach świetlówki nie ma żadnych oznaczeń, nie ma również informacji na końcach i w sumie przez to nie wiedziałem co zrobić.

poczciwym napisał:
    Podłączę L i N na jednej stronie oprawy i wrócę z odpowiedzią czy zadziałało.

Skoro nie ma oznaczenia, który koniec świetlówki LED to zasilanie, to trzeba oba końce świetlówki LED połączyć szeregowo (gniazda oprawy połączyć szeregowo i dopiero to do zasilania), bo świetlówki takie z jednego końca mają zasilanie, a na drugim końcu są po prostu zwarte, i jak nie trafisz z zasileniem z właściwej strony, to będziesz miał zwarcie.

P.S. Nie trafiłem jeszcze świetlówki LED, która by nie miała opisu albo oznaczenia na jednym z końców, a wiele różnych marek już podłączałem.

poczciwym napisał:
    Czy zmostkowanie dławika w tych przypadkach może dać jakieś oszczędności w zużyciu energii?
    Przede wszystkim chodzi tu o to, aby samoindukcja dławika nie wpływała negatywnie na świetlówkę LED (może powodować jej uszkadzanie).
    Natomiast jeśli chodzi o oszczędność energii, to w dławiku jakieś tam straty występują, skoro płynie przez niego jakiś prąd.
REKLAMA