logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oprawa świetlówkowa w pokrywie akwariowej nie świeci.

bebok12345 08 Paź 2014 00:26 4374 12
REKLAMA
  • #1 14024228
    bebok12345
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Posiadam pokrywę do akwarium, która wyposażona jest w oprawę na dwie świetlówki typu T8 60 cm 18 wat. Od jakiegoś czasu miałem problem z włączaniem świetlówek, później przestała świecić jedna, a po jej odłączeniu również druga. Wymieniłem świetlówki na nowe oraz wymieniłem startery. Te, które miałem do tej pory, wyglądały na przepalone (przeźroczysta obudowa). Oprawa nie świeci, chyba kupiłem złe startery. Stare mają oznaczenie Polamp PC 422 22W starter single (na spodzie tłoczona literka F na drugim K). Pani w sklepie sprzedała mi identyczne z wyglądu: Osram st 151 4-22w AC series. Zamontowałem, ale nie świeci. Pani w sklepie nie była pewna czy to oprawa analogowa czy elektroniczna, ja też nie wiem.
    Czy kupiłem właściwe startery? Co mogę sprawdzić, aby uruchomić oprawę?
  • REKLAMA
  • #2 14024242
    lesławek
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    Mówisz, że przestała świecić jedna a potem druga. W twoim układzie musisz mieć dwie sprawne świetlówki, bo one są prawdopodobnie połączone w szereg. Starter PC 422 jest właśnie na 110V i te które kupiłeś też, więc wychodzi na to że są dobre. Czy statecznik jest jeden? Bo jeśli tak to przyczyna jest inna. Spróbuj może ze starymi starterami. Możliwe, że któryś jest wadliwy fabrycznie. Aby ten układ wystartował muszą być sprawne obie świetlówki i oba startery.
  • #4 14033275
    bebok12345
    Poziom 10  
    Kupiłem dodatkowe startery starszego typu, identyczne z oryginalnymi, dla pewności. Sprawdziłem też, że włącznik na kablu jest sprawny. Po podłączeniu do prądu i sprawdzeniu miernikiem tylko jeden styk "ma prąd". Zakładam, że w jednym uchwycie na świetlówkę, są dwa styki tzw. plus i minus (zero). Na cztery uchwyty i osiem styków, tylko przy jednym świeci się lampka miernika. Zdaje się, że jeśli jest to połączenie szeregowe to do reszty uchwytów prąd nie dochodzi, zauważyłem też, że gniazdo na jeden starter jest poluzowane i lekko "wpada" do środka obudowy, być może tu jest pies pogrzebany.

Co radzicie zrobić?
  • REKLAMA
  • #5 14033290
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    bebok12345 napisał:
    Co radzicie zrobić?

Zakupić elektroniczną oprawę
  • #6 14033762
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    bebok12345 napisał:
    Te, które miałem do tej pory, wyglądały na przepalone (przeźroczysta obudowa). Oprawa nie świeci, chyba kupiłem złe startery. Stare mają oznaczenie Polamp PC 422 22W starter single (na spodzie tłoczona literka F na drugim K). Pani w sklepie sprzedała mi identyczne z wyglądu: Osram st 151 4-22w AC series.

Miałeś "single" a założyłeś "series". "Single" stosuje sie w układach gdzie na jeden statecznik mamy jedną świetlówkę, "series" są do połączeń szeregowych - dwie świetlówki, jeden statecznik.

bebok12345 napisał:
    Co radzicie zrobić?

Wziąść omomierz i sprawdzić statecznik, ciągłość przewodów, pewnośc styków w oprawkach świetlówek i starterów. Sprawdzić świetloówki w sprawnej oprawie.
  • #7 14038626
    bebok12345
    Poziom 10  
    Jak tylko rozkręcę oprawę i dokonam testów to dorzucę fotki i stosowny komentarz. Powiedzcie mi jeszcze, jak odróżnić startery single od double? Chodzi mi o jakieś oznaczenia, jak odróżnić wizualnie?
  • REKLAMA
  • #8 14039209
    jdubowski
    bebok12345 napisał:
    Powiedzcie mi jeszcze, jak odróżnić startery single od double? Chodzi mi o jakieś oznaczenia, jak odróżnić wizualnie?
    Po oznaczeniu jedynie, wizualnie się nie da.
  • REKLAMA
  • #9 14054892
    bebok12345
    Poziom 10  
    Więc przetestowałem, korzystając z weekendu, wszelkie możliwe warianty z świetlówkami nowymi, starymi oraz wszystkimi starterami. Wymieniłem też wtyczkę. Niestety obudowa dalej się nie świeci, tylko w jednym styku jest prąd. Do tej dużej, białej cewki dochodzą 3 kable, w czarnym i brązowym nie ma prądu, a w niebieskim nie wiem czy jest. Nie mam pojęcia co mam zrobić, może wyczytaliście coś przydatnego ze zdjęć?

Oprawa świetlówkowa w pokrywie akwariowej nie świeci. Oprawa świetlówkowa w pokrywie akwariowej nie świeci. Oprawa świetlówkowa w pokrywie akwariowej nie świeci. Oprawa świetlówkowa w pokrywie akwariowej nie świeci. Oprawa świetlówkowa w pokrywie akwariowej nie świeci.
  • #10 14054972
    jdubowski
    Porównaj połączenia ze schematem,
    Oprawa świetlówkowa w pokrywie akwariowej nie świeci.
    sprawdź omomierzem dławik, skrętki świetlówek i ich kontaktowanie w oprawkach - wiem, powtarzam się.
    Jeśli to za trudne - zanieś pokrywę do elektryka.
    BTW - po co te zatyczki z papieru czy folii wetknięte w oprawki świetlówek?
  • #11 14055097
    BILGO
    Poziom 38  
    bebok12345 napisał:
    może wyczytaliście coś przydatnego ze zdjęć?

Wszystkie startery SINGLE :D
  • #12 14055366
    jdubowski
    BILGO napisał:
    bebok12345 napisał:
    może wyczytaliście coś przydatnego ze zdjęć?

Wszystkie startery SINGLE :D

U nas mamy 230V - dla takiego napięcia są do układów SERIES - przypatrz się.
  • #13 14055597
    BILGO
    Poziom 38  
    Aj przepraszam, teraz widzę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z oprawą świetlówkową w pokrywie akwarium, która przestała świecić. Po wymianie świetlówek T8 60 cm 18W oraz starterów, oprawa nadal nie działa. Użytkownik podejrzewa, że kupił niewłaściwe startery, które mogą być niekompatybilne z jego układem. W dyskusji poruszane są kwestie dotyczące połączeń szeregowych, sprawności statecznika oraz konieczności posiadania dwóch sprawnych świetlówek. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ciągłości przewodów, styków oraz ewentualną wymianę na elektroniczną oprawę. Dodatkowo, omawiane są różnice między starterami typu single i series.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA