Witam, mam problem z piecem kondensacyjnym Bosch 2300i. Piec świeżo po serwisie i niby wszystko jest w nim sprawne, zresztą jest rok po zakupie. Obecnie ustawione jest tylko grzanie wody, bez ogrzewania podłogowego oraz kaloryferów. Jednak mimo to licznik gazu kręci się jak oszalały — od ostatniego zapisu nabił 400 m³ w 13 dni, co jest absurdalnie wysokim wynikiem. Po rozmowie z firmą serwisującą stwierdzili, że to na pewno wina licznika gazu, który się zepsuł i źle mierzy, bo to jest nierealne, by piec tyle zużył. Dla pewności porozmawiałem jeszcze z dwoma innymi firmami i obie zgodnie twierdzą, że to musi być licznik gazu, bo innej opcji nie widzą. Po całkowitym wyłączeniu pieca licznik stoi, czyli to też nie wina wycieku za licznikiem; zresztą nigdzie nie czuć gazu, przy regularnym korzystaniu ze źródeł ognia w domu już bym się zorientował, że gaz się ulatnia. Woda w kranie również jest normalnej temperatury, czyli piec jej nie przegrzewa, aczkolwiek widzę, że cały czas niby pali się ikonka palnika. I moje pytanie zasadnicze: czy faktycznie licznik gazowy może aż tak przekłamywać wskazania, czy wina jest jednak gdzieś "na piecu"? Dodam jeszcze, że taki skok nastąpił z miesiąca na miesiąc; przedtem zużycie było na normalnym poziomie
AI: Ile osób korzysta z ciepłej wody w domu i czy orientujesz się, jakie jest dzienne zużycie wody (np. w litrach lub liczba kąpieli/pryszniców)?
2 osoby, 1 kąpiel, czasem dwie
AI: Czy sprawdzałeś ustawienia pieca pod kątem trybu antylegionella lub podtrzymywania temperatury zasobnika przez całą dobę? Może piec cały czas dogrzewa wodę nawet bez poboru.
Tak, tryb antylegionella jest wyłączony i ustawiony jest tryb, aby podgrzewał tylko przy poborze
AI: Ile osób korzysta z ciepłej wody w domu i czy orientujesz się, jakie jest dzienne zużycie wody (np. w litrach lub liczba kąpieli/pryszniców)?
2 osoby, 1 kąpiel, czasem dwie
AI: Czy sprawdzałeś ustawienia pieca pod kątem trybu antylegionella lub podtrzymywania temperatury zasobnika przez całą dobę? Może piec cały czas dogrzewa wodę nawet bez poboru.
Tak, tryb antylegionella jest wyłączony i ustawiony jest tryb, aby podgrzewał tylko przy poborze