logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Win95 OSR2 PL – brak polskich znaków w komunikatach MS-DOS, kwadraty w MS Word i w przeglądarkach

Gelip 10 Paź 2025 10:56 837 27
REKLAMA
  • #1 21715854
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 611
    Od zawsze mnie wkurza, że jak uruchamia się system widać przez chwilę polskie komunikaty, ale zamiast polskich znaków są krzaczki. Właściwie to one są tylko w jednym momencie - po tym jak wyświetli się drugi raz bootlogo z chmurkami. Ogólnie to jest tak:
    • Napis Uruchamianie systemu Windows 95...
    • bootlogo z chmurkami.

Logo startowe Windows 95 z tłem chmur i napisem Microsoft Internet Explorer
    • komunikaty z polskimi ogonkami.

Ekran uruchamiania DOS z polskimi komunikatami i sterownikiem sieciowym Realtek
    • bootlogo z chmurkami.

Logo startowe Windows 95 z tłem chmur i napisem Microsoft Internet Explorer
    • komunikaty, ale już bez ogonków.

Ekran startowy DOS z komunikatami sterownika i błędnie wyświetlanymi polskimi znakami
    • system Windows
    .
    Zauważyłem iż gdy w pliku Msdos.sys dodam w sekcji [Options] opcję Logo=0:
    [Options]
    BootMulti=1
    BootGUI=1
    Network=1
    Logo=0

Która powoduje iż nie jest wyświetlane bootlogo z chmurkami, to wtedy wszystko jest OK i w komunikatach przy uruchamianiu są polskie ogonki.

Uprzedzam z góry, iż nie chodzi mi o polskie znaki w trybie MS-DOS, bo tam jest wszystko OK - mogę pisać używając polskich i są wyświetlane dobrze.
    W Windows mam ustawiony Język Polski, Układ Polski (programisty) i mogę normalnie wpisywać polskie znaki i są wyświetlane dobrze.

Chodzi mi tylko o ten moment w czasie uruchamiania systemu - to jest wkurzające, bo te komunikaty widać przez jakieś 8 sekund zanim uruchomi się pulpit.
    Może trzeba coś zmienić w pliku SYSTEM.INI i/lub WIN.INI?
  • REKLAMA
  • #2 21715880
    James596
    Poziom 30  
    Ocena: 575
    A to nie jest przypadkiem normalne zachowanie Windowsa tamtych czasów?
    Pamiętam, że w każdym komputerze z Windows 98 miałem dokładnie tak samo.
  • #3 21715987
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Wg mnie widzisz tą chwilę kiedy Win95 przejmuje zarządzanie wyświetlaniem polskich znaków, wg swojej strony kodowej - zapewne Windows-1250 (CP-1250) czyli ISO 8859-2(Latin2).

Po uruchomieniu w Win95 trybu DOS zapewne widzisz dobrze wpisywane na bieżąco polskie litery bo "zarządza" ich wyświetlaniem Windows, i jest to system najprawdopodobniej Latin2 - ale zrób sobie próbę.

Stwórz cztery dokumenty TXT z polskimi znakami ("Zażółć gęślą jaźń") zapisane w różnych wersjach kodowych np. w wersji kodowe 852 (tak jak masz ustawienia w czystym DOS-ie), 8859-2 (Windows) czyli Latine2 może jeszcze mazovia (czyli CP437) i ewentualnie UTF-8.
    Teraz otwórz/edytuj je w samym "czystym" DOS-ie np. nortoncomanderem (bez uruchamiania Win95) i za drugim razem po uruchomieniu Win95.
    Wtedy dopiero zobaczysz różnicę jak naprawdę koduje Win95 polskie litery.
  • REKLAMA
  • #4 21716020
    Gelip
    Poziom 36  
    @marek003
    Wiadomo iż dokument stworzony pod DOS nie będzie miał polskich znaków po otwarciu go w Notatniku w Windows.
    Takie rzeczy to potrafi np. MS Word 2010, który przy otwieraniu pyta jakiego kodowania użyć do otwarcia dokumentu i jak wybierzemy MS-DOS, to wtedy mamy ogonki:

Notatnik Windows z błędnie wyświetlonym tekstem zawierającym polskie znaki
    Okno konwersji pliku z wyborem kodowania tekstu w programie MS Word
    Okno konwersji pliku tekstowego z zaznaczonym kodowaniem „Europa Środkowa (DOS)”

Ale to jest inna sprawa niż problem w temacie.
  • #5 21716087
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 271
    marek003 napisał:
    zapewne Windows-1250 (CP-1250) czyli ISO 8859-2(Latin2)

Windows-1250 i Latin2 to dwa różne kodowania polskich znaków.
    marek003 napisał:
    i ewentualnie UTF-8

UTF-8 w Win95?
  • #6 21716143
    Gelip
    Poziom 36  
    Zacząłem kombinować i zauważyłem ciekawą rzecz, gdy mam wszystko default, ale zmieniłem tylko ega.cpi na iso.cpi w AUTOEXEC.BAT:

AUTOEXEC.BAT
    mode con codepage prepare=((852) C:\WINDOWS\COMMAND\iso.cpi)
    mode con codepage select=852
    keyb pl,,C:\WINDOWS\COMMAND\keybrd4.sys
    C:\WINDOWS\net start

CONFIG.SYS
    device=C:\WINDOWS\COMMAND\display.sys con=(ega,,1)
    Country=048,852,C:\WINDOWS\COMMAND\country.sys

Wówczas pierwszy ekran z komunikatami jest jakąś cieńszą czcionką, ale ma nadal polskie znaki, a drugi jest znowu czcionką tą domyślną dla DOS (grubą), ale brak polskich ogonków - gdy bootlogo jest wyświetlane pomiędzy.
    Jak wyłączę bootlogo w msdos.sys Logo=0 to w obu momentach czcionka jest ta cienka i z polskimi ogonkami.

To oznacza iż wyświetlanie bootlogo załącza jakiś inny plik albo sterownik ekranu, albo coś co używa innego zestawu znaków.

Nie wiem czy to ma jakiś związek, ale zauważyłem w Windows dziwny problem i tego to już nie przepuszczę - muszę rozwiązać.

Mam zainstalowany pakiet Office 97 PL - tylko Word i Excel oraz IE 5.5 SP2 PL. W całym systemie i wszystkich programach PL jakich używam jest OK z czcionką nawet w MS Excel. Jedyny wyjątek stanowi MS Word bo zarówno w dokumencie pisanym jak i w opcjach programu są jakieś kwadraty:

Okno programu MS Word z tekstem, w którym część polskich znaków wyświetla się jako kwadraty
    Okno „Microsoft Word – informacje” z błędnym wyświetlaniem polskich znaków

W MS Excel jest dobrze:

Okno „Informacje” w Microsoft Excel 97 z poprawnie wyświetlonymi polskimi znakami

Dlaczego tylko Word? Jak to możliwe iż w oknie "O programie" w tekście najpierw są polskie ogonki np. ę i ż, a tuż niżej w linii kto posiada licencję w zdaniu nie ma ę i ż?
    Licencj[kwadrat] na u[kwadrat]ytkowanie tego programu posiada:
    oraz dalej drobnym drukiem też brak ogonków. Nie rozumiem tego. :-(

System instalowałem już kilka razy na świeżo sformatowanej partycji. Zawsze instaluję te same programy i sterowniki w tej samej kolejności i zawsze jest ten problem z kwadratami.

Aha, ostatnio uruchomiłem też przeglądarkę internetową SeaMonkey PL (z freebl3.dll) i na stronach z czcionką rosyjską wyświetla mi też kwadraty:

Przeglądarka SeaMonkey z błędnie wyświetlanymi znakami i menu kodowania znaków
    Przeglądarka SeaMonkey w systemie Windows wyświetlająca tekst jako kwadraty

Próbowałem zmieniać na inne rodzaje Kodowania znaków z menu, ale żaden nie pomaga. :-(
    Przeglądarki tej się nie instaluje - to jest wersja portable, wystarczy rozpakować - czyli nie kopiuje do systemu żadnych plików czy ustawień.

Na polskich stronach normalnie są ogonki:

Okno przeglądarki SeaMonkey z wyświetloną polską stroną i widocznymi polskimi znakami

Dodano po 26 [minuty]:

Dokładnie ta sama przeglądarka rozpakowana i uruchomiona na Win10 - te same strony i wszystko OK:

Strona w SeaMonkey z rosyjskim tekstem i grafikami starych komputerów
    Okno przeglądarki SeaMonkey z poprawnie wyświetlonym tekstem w języku polskim
  • #7 21716174
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    szwagros napisał:
    marek003 napisał:
    zapewne Windows-1250 (CP-1250) czyli ISO 8859-2(Latin2)

Windows-1250 i Latin2 to dwa różne kodowania polskich znaków.

Masz rację. Jakaś pomroczność jasna mnie ogarnęła. :) A dodatkowo nie przeczytałem tego co napisałem ponownie przed wysłaniem.
    Zamiast "czyli" powinno być "lub" ewentualnie "8859-2 czyli Latin2"
    Za szybko myślałem.

A co do UTF-8 chodziło mi bardziej o przesłanie pliku tekstowego z "dzisiejszych" systemów i pokazanie jak je pokaże DOS i Win95.

Ale wracając do głównego wątku:

Gelip napisał:
    Ale to jest inna sprawa niż problem w temacie.

To jest "ta" sprawa.
    Widzę, że chyba za szybko chciałem napisać i sam się zagmatwałem i może niejasno napisałem. I też zaznaczę, że jest to moje wytłumaczenie "sytuacji".

1. Startuje DOS i "wrzuca" system kodowania 852 - widzisz polskie znaki.
    2. Startuje Win i pojawia się pierwsze logo z chmurkami - ładują się powoli kolejne elementy systemu Win95.
    3. Na chwilę gaśnie logo i widać jeszcze ekran z pierwszymi komunikatami, jeszcze ze stroną kodową 825, ale w tym czasie do pamięci komputera Windows "wprowadza" "swoją" stronę kodową i co ważniejsze swoje sterowniki grafiki by przejść w tryb graficzny. Odświeża widok obrazu na nowych ustawieniach. Efektem tego jest ponowne logo z chmurkami.
    Znów gaśnie logo, by za chwile pojawił się ekran logowania Windowsa (jak dobrze pamiętam) :) i w tym momencie (na tą jedną chwilę) widać stare komunikaty z DOS-a, ale już przy innej stronie kodowej "narzuconej" przez tryb graficzny Windowsa. Dlatego masz krzaczki.
    Jeżeli wyłączysz pokazywanie logo, to Win nie będzie musiał w sposób widoczny odświeżać ekranu. Po zmianie sterowników i wejścia w tryb graficzny od razu pojawi się okno logowania, więc nie zobaczysz już "starych" komunikatów DOS-owych z krzaczkami.

----------------------------------
    Zanim napisałem, zobaczyłem, że napisałeś odpowiedź.
    Więc już nie będę się rozwodził. :)

Co prawda w XP, ale autostart.nt mam:
    mode con codepage prepare=(852 %... tu jest ścieżka do ega.cpi)

W Wordzie 2003 mam pełne polskie znaki. Niestety nie mam jak sprawdzić 95.
  • #8 21716321
    Gelip
    Poziom 36  
    Zamierzam wyczaić w którym momencie i co powoduje te kwadraty w MS Word - trochę żmudna robota, bo muszę sprawdzać po każdej instalacji jakiegoś programu, czy Word działa dobrze. Chcę skonfigurować system wraz ze swoimi programami raz, a porządnie, zrobić obraz partycji do pliku aby na przyszłość pyk, cyk szybko przywracać w razie co.

Co do tytułowego problemu, to chyba dam spokój i zostawię jak jest, ewentualnie wyłączę logo. Może te kwadraty w Word mają coś wspólnego z brakiem polskich liter przy bootowaniu - choć wątpię, ale ewidentnie to jest jakiś problem w Windows a nie DOS.

Dodano po 2 [godziny] 48 [minuty]:

Ufffff... - przebrnąłem przez instalację w VMware i dużo wiem. Otóż zainstalowałem i skonfigurowałem wszystko to co chcę mieć na prawdziwym PC.

Odnośnie krzaczków przy bootowaniu to Win95 po prostu tak ma - z logo krzaczki, bez logo polskie znaki:

Ekran MS-DOS z komendami konfiguracyjnymi kodowania znaków w Windows 95
    Ekran rozruchowy Windows 95 z komunikatami konfiguracji strony kodowej i klawiatury

Odnośnie kwadratów w MS Word 97 i w przeglądarce SeaMonkey na rosyjskiej stronie, to nie ma żadnego problemu: :-)

Zrzut ekranu MS Word 97 z otwartym dokumentem i oknem opcji ustawień widoku.
    Przeglądarka SeaMonkey z nieczytelnym paskiem tytułu i interfejsem użytkownika

Jedyne co mam inaczej, to inna karta graficzna i dźwiękowa oraz inne sterowniki - zainstalowałem VMware Tools.

Na prawdziwym PC używam sterownika VBEMP 9x i te kwadraty to prawdopodobnie jego wina - będę to sprawdzał, ale na 99% to winowajca.

Dodano po 2 [godziny] 44 [minuty]:

No i BINGO - to wina VBEMP 9x - używam wersji z 2014 140214.zip (inne wersje sterownika nie testowane):
    Screenshoty z MS Word 97 i SeaMonkey z rosyjską stroną gdy:

Sterownik VBEMP 9x - problem z ogonkami i kwadraty:

MS Word 97 i SeaMonkey z błędnym wyświetlaniem znaków przez sterownik VBEMP 9x

Sterownik S3 - wszystko OK bez problemów:

Okno SeaMonkey z rosyjską stroną i MS Word z tekstem, bez problemów z czcionkami

Musiałem do testów zmienić maszynę wirtualną na MS VPC 2007, bo w VMware sterownik VBEMP nie działa i wywala BSOD.

Kto by pomyślał, iż sterownik grafiki może powodować takie numery, tylko w MS Word i przeglądarce internetowej. :-|

Dodano po 32 [minuty]:

W MS Word 2000 dokładnie to samo. :-(

Więc nic nie daje zmiana Word'a na inną wersję. Jak coś, to albo inna wersja sterownika VBEMP, albo coś przestawić w systemie i/lub Wordzie, oraz przeglądarce internetowej, aby wyświetlała poprawne litery zamiast kwadratów - ma ktoś jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #9 21716547
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 257
    Dinozaury może pamiętają, że z Win`95 zawsze były cyrki ze stronami kodowymi.
    DOS startuje z CP-852, potem Windows ze swoim CP-1250.
    Nikt się chyba nie przejmował jedną linijką bez polskich znaczków w DOS.
    Jeżeli chodzi o strony internetowe, to w tamtych czasach trzeba było czasem ręcznie przełączać kodowanie w przeglądarce pomiędzy ISO-8859-2, a początkującym, a może tylko rzadszym jeszcze UTF-8 jak wyświetliło kwadraty czy znaki zapytania.
    Jakoś automatyka zwykle nawalała.
    Nie pamiętam już jak to z Wordem`97 było, ale też chodziło o kodowanie. Zresztą chyba dlatego od lat nie używam MS Word, bo bywało, że dokument pisany na jednym komputerze na drugim otwierał się właśnie bez polskich znaków.
    Word`97 używał strony kodowej ustawień regionalnych systemu operacyjnego a nie jak późniejsze wynalazki MS Unicode.

Zobacz czy zmiana rozdzielczości i głębi koloru np. 8 bit a nie 24 coś zmieniają na VM, bo przy Win98 też sterownik grafiki czasem dziwnie działał.
  • #10 21716598
    Gelip
    Poziom 36  
    Przemcio napisał:
    Dinozaury może pamiętają, że z Win`95 zawsze były cyrki ze stronami kodowymi.

Ja tam nie powiedziałbym, że zawsze - właściwie to nie pamiętam żadnych problemów z czcionkami, bo nigdy nie używałem takiego czegoś jak sterownik VBEMP, bo zwyczajnie w świecie jeszcze taki nie istniał - jest chyba od 2004 roku.
    Przemcio napisał:
    DOS startuje z CP-852 potem Windows ze swoim CP-1250.

Tak, ale wyłącz logo startowe za pomocą Logo=0 w Msdos.sys i już masz wszystko OK - zarówno w MS-DOS jak i w Windows - wyświetlanie i wprowadzanie polskich znaków bez najmniejszych problemów.
    Przemcio napisał:
    Jeżeli chodzi o strony internetowe, to w tamtych czasach trzeba było czasem ręcznie przełączać kodowanie w przeglądarce

Tutaj chyba coś takiego pamiętam, ale jak widać nie jest to wina systemu Win95, tylko jak już przeglądarki IE, bo na SeaMonkey nie ma problemu z kodowaniem - o ile używamy oczywiście normalnego sterownika karty graficznej.
    Przemcio napisał:
    Zresztą chyba dlatego od lat nie używam MS Word, bo bywało, że dokument pisany na jednym komputerze na drugim otwierał się właśnie bez polskich znaków.

Nigdy się z takim czymś nie spotkałem. Pamiętam natomiast inny problem - jak pisałem pracę dyplomową na desktopie, a później poszedłem wydrukować otwierając dokument na laptopie, to miałem rozjechany układ stron, ale polskie litery nadal były polskie.
    Przemcio napisał:
    Word 97 używał strony kodowej ustawień regionalnych systemu operacyjnego, a nie jak późniejsze wynalazki MS Unicode.

Ale problem jest też w MS Word 2000 (nowsze wersje Office XP czy 2003 nie obsługują już Win95).
    Przemcio napisał:
    Zobacz czy zmiana rozdzielczości i głębi koloru np. 8 bit a nie 24 coś zmieniają na VM, bo przy Win98 też sterownik grafiki czasem dziwnie działał.

Zmiana głębi kolorów nic nie daje i nawet w 256 kolorach to samo. Próbowałem też starszej wersji sterownika VBEMP i też nic.

Przypominam iż na sterowniku S3 wszystko jest normalnie i OK - żadnych problemów - udowodniłem iż problem powoduje sterownik VBEMP!

Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

Jadę z tematem dalej.

Zmiana Office 97 na wersję English rozwiązuje chociaż problem z kwadratami w opcjach programu Word, ale nie w dokumencie .doc.
    Niestety rosyjska strona jest źle wyświetlana w angielskich wersjach przeglądarek SeaMonkey, RetroZilla czy Firefox.

Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:

W rosyjskiej wersji Win95 nie ma problemu ze stroną rosyjską - najlepiej w SeaMonkey English bo w polskiej są kwadraty ale w interfejsie programu - oczywiście cały czas test ze sterownikiem VBEMP bo o niego chodzi:

Przeglądarka SeaMonkey i Menedżer urządzeń w systemie Windows 95 w rosyjskiej wersji językowej
    Menedżer urządzeń i przeglądarka SeaMonkey z rosyjską stroną na Windows 95

Kurcze, a jakby tak doinstalować język rosyjski w polskiej wersji Win95?

Niestety w rosyjskiej wersji Win95 i angielskim Word 97 nadal są kwadraty w dokumencie z polskimi znakami.
  • #11 21716894
    Przemcio
    Gelip napisał:
    Ale problem jest też w MS Word 2000 (nowsze wersje Office XP czy 2003 nie obsługują już Win95).

Unicode jest w MS od chyba wersji 2003.

Trzeba by zobaczyć przy normalnej instalacji a nie przy VM.
    Tylko komputer musiałby być najlepiej z kartą AGP albo
    jakiś stary serwer.
    Teraz jest walka z błędami z jednego i drugiego.

Jeżeli sterownik S3 to sterownik od np. S3 Trio to te karty
    były na PCI. Może idąc tym tropem są błędy w obsłudze
    grafiki na VM puszczonej z kartą na PCI-E a nie wszystko żeby było łatwiej
    kończy się BSOD.
  • #12 21716998
    Gelip
    Poziom 36  
    @Przemcio
    Żaden inny PC - to ma być ten co złożyłem - już i tak poświęciłem mu bardzo wiele czasu:
    https://www.vogons.org/viewtopic.php?t=108028
    https://www.vogons.org/viewtopic.php?t=108112

Sterownik VBMEP działa i zachowuje się identycznie na prawdziwym PC oraz w maszynie więc testuję najpierw w maszynie zanim poinstaluję wszystko na czysto w prawdziwym PC.

Dochodzę do wniosku iż chyba wypier....m w kosmos ten cały Office i Word - on jest jakiś zjeb..y. Jak otworzę ten dokument test.doc w Word, zapiszę jako test.rtf, otworzę w WordPad to elegancko widać polskie znaki. Do tego w WordPad mam na liście czcionek wszystkie typy danej czcionki np. Arial - Bałtycki, Cyrylica, Europa Środkowa, Zachodni a w Wordzie tego nie ma:
    Zrzut ekranu WordPada z rozwiniętą listą czcionek i tekstem w języku polskim. Zrzut ekranu Worda w Windows 95 z błędnie wyświetlonymi polskimi znakami i listą czcionek

Tytułowy problem to tak jak pisałem - olewam albo sobie wyłączę logo Win95.

Teraz został tylko problem z przeglądarką i rosyjskimi stronami.
  • #13 21717052
    Przemcio
    Gelip napisał:
    Teraz został tylko problem z przeglądarką i rosyjskimi stronami.

Jak nie ma konieczności korzystania z jakiegoś programu co działał tylko pod Win`95 a
    chodzi tylko o ruskie strony to w tamtych czasach Knoppix fajnie działał z "ŁopenŁofisem".
    Dzisiaj może coś nowszego będzie może i też w wersji Live.
    Dodatkowo po załadowaniu i przełączeniu na ruskie obłożenie klawiatury na
    QWERTY położenie większości liter się zgadzało co ułatwiało pisanie.
    Zostawały do ogarnięcia sz szcz , twardy i miękki znak.
    Pod Windows rusko-normalna klawiatura jest nie do ogarnięcia
    bo każda litera gdzie indziej - Link - zamiast QWERTY - JCUKEN. ;)
  • #14 21717091
    Gelip
    Poziom 36  
    @Przemcio
    Żadnych Linuksów - to ma działać na Win95, koniec i kropka.

KURDEEEEEEEEEEEE - MAM !!!!!!!!!!!!, wszystko działa po ludzku. - :-) :-) :-)

Pulpit Windows 95 z otwartym Wordem i przeglądarką SeaMonkey w rozdzielczości 1024x768

Na razie tylko w maszynie wirtualnej - nie wiem jak na prawdziwym PC. Otóż kwadraty znikają po włączeniu rozdzielczości 1024x768 32-bit z MS Word jak i z rosyjskiej strony w przeglądarce SeaMonkey.

Od momentu instalacji systemu cały czas używałem najpierw 640x480 a później 800x600 16-bit lub 32-bit
    Co mnie skłoniło do włączenia 1024x768? Postanowiłem sprawdzić co sterownik VBEMP wprowadza do rejestru - plik vbemp.inf - poniżej wycinek sekcji wpisów do rejestru:
    [Driver.AddReg]
    HKR,,Ver,,4.0
    HKR,,DevLoader,,*vdd
    HKR,DEFAULT,Mode,,"8,640,480"
    HKR,DEFAULT,drv,,vbemp.drv
    HKR,DEFAULT,vdd,,"*vdd,*vflatd"
    HKR,DEFAULT,minivdd,,vbe.vxd
    HKR,DEFAULT,RefreshRate,,-1
    HKR,DEFAULT,DDC,,1
    HKR,DEFAULT,ExtModeSwitch,,0 ;disables full screen extended modes in a window?
    HKR,"MODES\1\640,480",drv,,framebuf.drv
    HKR,"MODES\1\640,480",vdd,,*vdd
    HKR,"MODES\4\640,480",drv,,vga.drv
    HKR,"MODES\4\640,480",vdd,,*vdd
    HKR,"MODES\4\800,600",drv,,supervga.drv
    HKR,"MODES\4\800,600",vdd,,*vdd
    HKR,"MODES\8\320,200"
    HKR,"MODES\8\320,240"
    HKR,"MODES\8\320,400"
    HKR,"MODES\8\400,300"
    HKR,"MODES\8\512,384"
    HKR,"MODES\8\640,350"
    HKR,"MODES\8\640,400"
    HKR,"MODES\8\640,480"
    HKR,"MODES\8\720,400"
    HKR,"MODES\8\720,480"
    HKR,"MODES\8\720,576"
    HKR,"MODES\8\800,480"
    HKR,"MODES\8\800,600"
    HKR,"MODES\8\1024,600"
    HKR,"MODES\8\1024,768"
    HKR,"MODES\8\1152,864"
    HKR,"MODES\8\1280,800"
    ...

Jak widać przy rozdzielczościach 640x480 i 800x600 są jakieś wpisy typu vdd, drv itp. a przy innych rozdzielczościach np. 1024x768 tych wpisów nie ma. Pomyślałem iż ustawię którąś z tych rozdzielczości i BINGO - jak ręką odjął - nagle wszystko zaczyna działać jak trzeba. :-)

Zaraz idę sprawdzić na prawdziwym PC gdzie mam monitor z natywną 1920x1080 - może w tej rozdzielczości jest problem, a w innych np. 1024x768 będzie OK?
  • REKLAMA
  • #15 21717099
    Przemcio
    Gelip napisał:
    Otóż kwadraty znikają po włączeniu rozdzielczości 1024x768 32-bit

Przecież sugerowałem pokombinować z rozdzielczością i głębią koloru. ;)
    VGA i SVGA była w tamtych czasach przecież!

Gelip napisał:
    Żadnych Linuksów

Dobra, dobra nie było tematu! ;)
  • #16 21717184
    Gelip
    Poziom 36  
    Ciągle test w VM. To działa chyba losowo ???

Poruszam się cały czas w obrębie głębi bitowej 32-bit:
    • system uruchomiony w 800x600 - kwadraty
    • zmiana na 1024x768 - brak kwadratów
    • zmiana na 800x600 - brak kwadratów
    • restart systemu gdy mamy 800x600 - znowu kwadraty
    • zmiana na 1024x768 - brak kwadratów
    • restart systemu gdy mamy 1024x768 - znowu kwadraty nawet w tej niby cudownej rozdzielczości
    • i teraz aby było ciekawiej jak zmienię na 800x600 to kwadratów brak - co za chaos ?!

Wygląda na to iż nie chodzi o konkretną rozdzielczość a zmianę na inną w czasie działania systemu bez jego restartu - ale cyrki :-|

Dodano po 16 [minuty]:

Tak, badam, badam i wychodzi na to iż 1024x768 to nie jest żadna magiczna rozdzielczość.

To jest tak - kwadraty są od razu po uruchomieniu systemu, bez względu na to w jakiej rozdzielczości i głębi bitowej się uruchomił. Aby zlikwidować kwadraty trzeba zmienić rozdzielczość na dowolną inną - ważne aby bez restartu komputera:
    Okno dialogowe systemu Windows z informacją o zmianie ustawień ekranu
    a nie na każdą da się tak zmienić bo np. jak zmienimy na 640x480 to głębia bitowa przestawia się sama na 256 kolorów i system wyświetla komunikat, że zmiany odniosą skutek po restarcie i pyta czy restartować:
    Komunikat systemu Windows o konieczności ponownego uruchomienia komputera
    i jak odpowiemy tak to system się restartuje - w rezultacie czego po restarcie znowu będą kwadraty.

Dodano po 18 [minuty]:

Nie można zmieniać głębi bitowej bo ta zawsze wymaga restartu systemu - czyli można zmienić rozdzielczość jedną na inną ale tylko gdy obie działają w tej samej głębi bitowej a najwyższe rozdzielczości (w VM) np. 1600x1200 nie działają w 32-bit tylko w 16-bit

Dodano po 24 [minuty]:

Tak, potwierdzam teorię - trzeba zmienić na inną rozdzielczość - sprawdziłem właśnie na prawdziwym PC.

Drobna poprawka, że na prawdziwym PC można zmieniać głębię bitową bez restartu - to chyba zależy od karty graficznej.

Uffff... co za ulga, bo już mnie to zaczynało mocno wkur...ć. Nareszczie wiem co tu jest grane. Można nawet nie zamykać przeglądarki z otwartą stroną po czym zmienić rozdzielczość i widać co się dzieje:
    kwadra..avi (1.71 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 21719804
    Gelip
    Poziom 36  
    Znalazłem wideo na YT gdzie ktoś ma ten sam problem z kwadratami i sterownikiem VBEMP w rosyjskim Win98 i rosyjskim Word 97:
    https://youtu.be/kybnePIi0-I?t=176
    Dokument w Wordzie 97 na Windows 98 z błędnie wyświetlonymi znakami i grafiką książki
    Napisałem też e-maila do autora sterownika - może zrobi poprawkę.

Dodano po 17 [minuty]:

Ale mam farta - autor już mi odpisał :-)
    Cytat:
    VBEMP 9x is ceased development. Use
    https://github.com/PluMGMK/vbesvga.drv
    or ScitechSoft SNAP for WIN9x.

Bedę testował ten PluMGMK i/lub Scitech - ten drugi już chyba testowałem i nie wspiera chyba mojej karty Intel Haswell iGPU

Dodano po 1 [godziny] 52 [minuty]:

Gucio - ten PluMGMK też źle wyświetla, że są kwadraty i jeszcze dodatkowo jakieś różowe obszary na ekranie oraz kursor myszy poklatkowo się przesuwa.
    SNAP dla Windows nie mogę nigdzie znaleźć, jest tylko dla OS2
    A ten dla Windows był kiedyś tutaj:
    ftp://alter.org.ua/incoming/soft/vbe/snap318/snapfaq.htm#p3
    https://web.archive.org/web/20220618101057/ht...c/163436-vbemp-9x-with-3d-aceleration/page/2/
    Okno programu SciTech SNAP Graphics 3.1 beta z informacjami o wersji i buildzie Okno ustawień zaawansowanych sterownika graficznego SciTech SNAP w systemie Windows
  • #18 21720300
    Przemcio
    Zaciekawiłeś mnie trochę tym i tak chwilę zagrzebałem na szybko.
    Trzeba wrócić na początek i ustalić kilka szczegółów.
    W moim przypadku "na szybko" to gotowy obraz vdi z Link-u w wersji angielskiej ale za to z Work`sem.
    Zapomniałem całkiem o tym pakiecie.
    Uruchomione to na VirtualBox 7.0 pod Win7.
    Komputer SandyBridge i3-2120 (3,3 GHz), 16GB RAM i Radeon HD6670 czyli taki sobie złomek do testów różności.
    SandyBridge to moment przed Haswell`em.

Pod Win`95 na VM grafika VDI Miniport made in Anapa Corp. czyli VBEMP coś jak z
    tego Link-u

W opisach z jednego i z drugiego linku jest m.in. :
    do pliku vdi
    Notes: You must disable VT-x/AMD-V in VirtualBox or the operating system will not boot.

U mnie start bezproblemowy

do VBEMP:
    VirtualBox (contains versions of VirtualBox Display Driver created by Michal Necasek for NT versions 3.1, 3.5, 3.51, 4.0, 2K, XP, 2003, Vista, and Windows 7.
    Note not designed for Windows 8, Windows 8.1, or Windows 10).

To teraz ustalamy szczegóły - co masz za komputer i system operacyjny na nim?

Może później wieczorkiem zobaczę dokładniej co i jak działa na tym vdi.

Jeszcze jedno: Link jest trochę do poczytania ale zastanawia mnie opcja
    \PATCH\VBIOS - contains INTEL VBIOS collection, see below
    bo tam jest też:
    HSW_xxxx.??? - Intel(R) HSW Mobile/Desktop PCI Accelerated SVGA BIOS (desktop/mobile Haswell HD4000 Graphics)
  • #19 21720340
    Gelip
    Poziom 36  
    @Przemcio
    Nie rozumiem co wspólnego z tematem ma Twój ostatni post ???
    Zdaje się iż Ty nie rozumiesz o co mi chodzi. Ja nie chcę używać Win95 w maszynach wirtualnych tylko na prawdziwym PC z Intel Haswell i właśnie używam tylko jest ten drobny problem z kwadratami na którego obejście znalazłem zmieniając na chwilę rozdzielczość.

Maszyny wirtualnej używam tylko chwilowo do testów.

Jakbyś czytał posty uważnie to byś wiedział już na jakim sprzęcie używam Win95 - w #12 są linki do forum vogons i tam możesz przeczytać dokładną konfigurację i zobaczyć screenshoty z działania.

Poza tym bearwindows - autor sterownika VBEMP przysłał mi sterownik SciTech SNAP 3.1 dla Windows. Przetestowałem i on rozwiązuje problem z kwadratami ale niestety działa tylko ze starymi kartami graficznymi oraz w maszynie wirtualnej np. MS VPC 2007 bo emuluje ona starą kartę graficzną S3 Trio:
    Zrzut ekranu z systemu Windows 95 z otwartym Menedżerem urządzeń i przeglądarką SeaMonkey
    Wsparcie dla kart Intel kończy się na G965 więc poleciałby pewnie na takim sprzęcie jak ThinkPad X61 z CPU Core 2 Duo:
    ; Intel

0 8086:7800 intel.drv         ; i740
    0 003D:00D1 intel.drv         ; i740 PCI
    0 8086:7121 i810.drv          ; i810
    0 8086:7123 i810.drv          ; i810/DC100
    0 8086:7125 i810.drv          ; i810E
    0 8086:1132 i810.drv          ; i815
    0 8086:3577 i845.drv          ; i830M
    0 8086:2562 i845.drv          ; i845G
    0 8086:3582 i845.drv          ; i855GM
    0 8086:2572 i845.drv          ; i865G
    0 8086:2582 i845.drv          ; i915G
    0 8086:2592 i845.drv          ; i915GM
    0 8086:2772 i845.drv          ; i945G
    0 8086:27A2 i845.drv          ; i945GM
    0 8086:2972 i845.drv          ; i946GZ
    0 8086:2982 i845.drv          ; G965
    0 8086:2992 i845.drv          ; Q965/Q963
    0 8086:29A2 i845.drv          ; G965

Lista obsługiwanych chipsetów przez SciTech SNAP dla różnych producentów GPU

Na prawdziwym sprzęcie z kartą Intel iGPU Haswell Win95 zawiesza się w czasie instalacji sterownika i tyle :-(

Zostaję więc przy VBEMP bo działa stabilnie a jak nie chcę kwadratów to na chwilę wystarczy zmienić rozdzielczość i można wrócić na poprzednią bez restartu i jest OK
    Windows 95 uruchomiony na nowoczesnym komputerze z procesorem Intel Haswell

Dodano po 28 [minuty]:

P.S. Tak się składa iż akurat mam ThinkPad'a X61 więc z ciekawości sprawdzę na nim Win95 i ten sterownik SNAP :-)
  • #20 21720420
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 296
    Kiedyś miałem polski CorelDRAW! na polskim Windows 3.11 i w pomocy Corela polskie znaki były pokaszanione. Nigdy tego nie ogarnąłem.
  • #21 21720974
    Przemcio
    Gelip napisał:
    Ja nie chcę używać Win95 w maszynach wirtualnych tylko na prawdziwym PC

No fakt, to mi gdzieś umknęło.

Gelip napisał:
    Tak się składa iż akurat mam ThinkPad'a X61 ...

O ile nie był zmieniany procesor na szybszy niż 2 GHz to ma szansę zadziałać.
    Rzekomo przy większej częstotliwości niż 2,1 GHz system się nie uruchamia z
    powodu błędu ochrony.

kaem napisał:
    Kiedyś miałem polski CorelDRAW! na polskim Windows 3.11 i w pomocy Corela polskie znaki były pokaszanione. Nigdy tego nie ogarnąłem.

Kiedyś czcionki to była zmora. Jak w programie coś działało to na drukarce zwykle igłowej już nie.

Też kiedyś wpadłem na pomysł, że jak na Pentium MMX 233 MHz Win`95 działał fajnie to na PIII 1133 MHz będzie
    działał jeszcze fajniej. No i ... nie działał. Tu jest ciekawy temat co by nie drążyć - Link
  • #22 21721290
    Gelip
    Poziom 36  
    Przemcio napisał:
    O ile nie był zmieniany procesor na szybszy niż 2 GHz to ma szansę zadziałać.
    Rzekomo przy większej częstotliwości niż 2,1 GHz system się nie uruchamia z
    powodu błędu ochrony.

No i znowu Ci umknęło. Nowe procesory i duża ilość RAM to nie problem bo są odpowiednie poprawki - nie jesteś w temacie.

Właśnie próbowałem instalować Win95 na X61 ale jest inny problem - system zawiesza się w momencie instalacji urządzeń Plug and Play. Udało mi się go uruchomić po przywróceniu z obrazu zrobionego na komputerze Haswell ale musiałem kombinować. System po uruchomieniu z dysku zaczął wykrywać urządzenia i też zawiesił się. Resetowałem kilka razy i zawiesza się zawsze w tym samym momencie gdy tylko zainstaluje sterownik podczerwieni (dziwne bo w laptopie nie ma podczerwieni):
    Kreator sterownika podczerwieni podczas instalacji Windows 95 Zrzut ekranu programu AIDA64 pokazujący dane techniczne Lenovo ThinkPad X61s
    Wyszukałem więc w podkatalogu Inf ciągu "podczerw" i znalazło mi 2 pliki INFRARED.INF i MSPORTS.INF. Zmieniłem więc nazwę tych plików na .BAK i o dziwo po restarcie ruszyło, system dokończył wykrywanie i instalację pozostałych urządzeń i się odpalił. Próbowałem tego samego ze świeżą instalacją ale to nie przechodzi. W pliku setup.log znalazłem iż są jakieś konflikty IRQ kontrolera IDE, SATA i czytnika kart SD. Powyłączałem w biosie co się da zostawiając tylko LAN i USB ale to nie pomaga i nadal się zawiesza.
    Dziwne bo można nie zamykać tego okna Kreatora wykrywania urządzeń lub okna logowania (o ile utworzyliśmy jakieś hasło przy instalacji), wciskamy Ctrl+Esc aby otworzyć okno Zadania i w nim można odpalić dowolną aplikację z dysku np. explorer.exe czyli Pulpit i system działa.

Ale zostawmy tego ThinkPada bo mam ciekawszą rzecz do sprawdzenia.

Otóż jest jeszcze jeden uniwersalny sterownik graficzny - SoftGPU a właściwie część projektu jaką jest sterownik VMDisp9x. W zasadzie to on został stworzony do maszyn wirtualnych ale teoretycznie wersja 2D powinna zadziałać z dowolną kartą graficzną, która wspiera VESA 2.0 lub VESA 3.0 na prawdziwym PC. Na forum MSFN polecili mi konkretną wersję, która mało zajmuje:
    https://msfn.org/board/topic/184682-softgpu-s...3d-software-acceleration/#findComment-1282514
    https://github.com/JHRobotics/vmdisp9x/releases/tag/v1.2025.0.119
    https://www.vogons.org/viewtopic.php?t=93671

Jutro zabieram się za testy ale na Haswell :-)
  • #24 21721774
    Gelip
    Poziom 36  
    Jeszcze zanim sprawdziłem sterownik SoftGPU na Haswell to próbowałem go w masznie wirtualnej ale w VMware powoduje protection error a w MS VPC 2007 system się nie uruchamia i miga tylko kursor w lewym górnym rogu - coś czuję iż na prawdziwym PC będzie to samo.

Postanowiłem wcześniej sprawdzić sterownik VBEMP NT w WinNT 4.0 w maszynie wirtualnej - żadnych problemów z kwadratami i inne plusy :-) :
    • nie trzeba żadnych patchów na CPU i RAM - widzi pełne 2GB RAM
    • VBEMP instaluje się beż żadnych błędów
    • system wygląda jak Win95 ale jądro NT
    • zrobiłem sobie wsparcie FAT32 bo domyślnie obsługuje tylko FAT16
    • IE 6 SP1 zamiast 5.5 SP2
    • te same programy dla Win95 działają w NT

Pulpit Windows NT 4.0 z otwartymi oknami System, Word i SeaMonkey Zrzut ekranu z systemu Windows NT 4.0 z otwartymi oknami właściwości i zarządzania dyskami
    Du.a, jedna rzecz dyskwalifikuje ten NT 4.0 - nie umie odtwarzać plików wideo DivX czy MP4. Odtwarza tylko MPG, MP3 i radio internetowe. Próbowałem jakichś nieoficjalnych łat DirectX 6 ale nie pomaga.

Dodano po 5 [godziny] 53 [minuty]:

Przetestowałem ten VMDisp9x na Haswell i tak jak czułem - to samo co w VMware - Windows Protection Error

Dodano po 49 [minuty]:

Oczywiście na innym sprzęcie - starszym (Lenovo IdeaPad S10e) sterownik VMDisp9x 2D działa elegancko i nie ma kwadratów :-)
    Okno ustawień ekranu w Windows NT 4.0 z aktywnym sterownikiem VESA PCI Adapter Pulpit Windows NT 4.0 z otwartym Wordem i oknem właściwości ekranu

Coś mam pecha, że na Haswell nie chce działać.

Dodano po 4 [godziny] 21 [minuty]:

O chole.a !!! To działa ! :-) :-) :-)

OMORES polecił mi odtwarzacz, który odtwarza pliki DivX i MP4 w Windows NT 4.0 na sterowniku VBEMP NT - TCPMP 0.72RC1 Mod 6

Trzeba tylko zmienić w opcjach odtwarzacza DirectDraw na GDI :-)

Pliki DivX/Xvid odtwarza bez problemu nawet na pełnym ekranie w przeciwieństwie do VLC na Win95 który na pełnym ekranie mocno klatkuje.
    Pliki MP4 czasami pikseluje - w zależności od kodeka ale VLC na Win95 odtwarza tak samo.
    To był test w maszynie wirtualnej MS VPC 2007
    Odtwarzacz TCPMP uruchomiony w Windows NT 4.0 z filmem w oknie i ustawieniami ekranu

Jutro zabieram się za instalację NT 4.0 na Haswell i testy :-)
  • #25 21722411
    Przemcio
    Gelip napisał:
    Coś mam pecha, że na Haswell nie chce działać.

To nie pech tylko brak kompatybilności wstecz.
    Po prostu z rozwojem technologii dochodzą nowe rzeczy obsługiwane w nowych
    systemach operacyjnych. Może to i dobre ale przy okazji gdzieś te "megaherce" giną.
    W sumie te wszystkie "patche" też mają na celu założenie "kagańca" na nowszy sprzęt
    żeby działał starszy system.

Swoją drogą to Twardy Zawodnik z Ciebie! ;)

Zwykle albo starszy system "puszcza się" na sprzęcie z epoki albo na VM.
    Już spotkałem komputery gdzie User potrzebował koniecznie np. starsze karty
    wykorzystywać bo tam jakieś oprogramowanie było do tego i Ktoś to faktycznie
    uruchomił tylko po wykolejeniu się systemu nikt już nie potrafił tego odtworzyć.
    Szkoda, że czasem w ten sposób traci się możliwość korzystania ze starszych urządzeń czy programów,
    które pomimo swojego wieku "robią robotę".

Gelip napisał:
    Lenovo IdeaPad S10e

To prawie sprzęt z epoki - procesor z jednym rdzeniem i ICH7 Intel 82801, karta LAN 10/100 Mbit
    jedynie grafika nowsza. Sterowniki do Win9x może będą bo chyba był sprzedawany z WinXP.
    Sterowniki do Intel GMA 950 też chyba są pod 95 o ile znowu coś mi nie umknęło ;)
    Udało z się z tym ICH 7 bo następne wersje 82801HBM to ICH8 82801IBM to ICH9 czyli problem może.
  • #26 21722438
    Gelip
    Poziom 36  
    Przemcio napisał:
    To nie pech tylko brak kompatybilności wstecz.

Aj tam panie, nie wiesz o czym piszesz.

Na Haswell używam Win95 z PCI SoundBlaster Live i zintegrowaną kartą sieciową Realtek 1Gb (sterownik NDIS2) oraz grafiki iGPU ze sterownikiem VBEMP bo nie ma innego sterownika grafiki do Win95. Do dysku SATA też są sterowniki AHCI dla Win95 ale używam trybu kompatybilności IDE bo ze sterownikiem AHCI nie chcą mi działać programy AIDA64 i HWiNFO. Próbowałem też używać kart graficznych PCIe ale nic dobrego mi z tego nie wyszło i dlatego poprzestałem na zintegrowanej iGPU i VBEMP bo to mi wystarcza do moich potrzeb (nie gram w gry).

Na Coffee Lake używam WinXP 64-bit z dyskiem NVMe i 16 GB RAM + grafika AMD HD7450 na monitorze 2K (2560x1440) - wiesz jak to zapierda..a i jaka przyjemność używania - montuję tam filmy MP4

P.S. IdeaPad mnie nie interesuje - użyłem go tylko do testu sterownika VMDisp9x
  • #27 21727264
    Gelip
    Poziom 36  
    Podsumowując.

Poprzestaję na Win95 z VBEMP na Haswell bo tam działa stabilnie obraz, dźwięk i sieć.

Na WinNT 4.0 nie ma problemu z kwadratami i na odpowiednim sprzęcie nawet działa OK - ThinkPad X61 - obraz, sieć za pomocą karty PCMCIA ale nie ma dźwięku i problem z wentylatorem CPU który chodzi na max co wkurzające.
    Na Haswell system działa ale karty dźwiękowe PCI SB Live i 128 nie chcą działać bo jest konflikt adresów i nie wiadomo jak je zmienić - sterowniki instalują się poprawnie ale brak urządzenia dźwiękowego. Poza tym nie ma sterownika do karty sieciowej Realtek. Dowiedziałem się iż sterowniki są do kart na chipie BROADCOM BCM57... więc kupiłem pierwszą lepszą na PCIe ale przy próbie instalacji sterownika pojawia się błąd, że karta jest nieobecna - not present.
    Nie wiem czy z tą kartą tylko nie chce działać czy jak - podobno sterownik pasuje do każdej karty na chipie BCM57xxx a ta co kupiłem ma BCM57782 albo końcówka 62 - nie mogę rozczytać a HWiNFO wykrywa że to BCM57762 więc pewnie to jest 6 a nie 8 - przedostatnia cyfra:
    Zbliżenie na chip sieciowy z oznaczeniem BCM57782 na zielonej płytce drukowanej
  • #28 21772844
    Gelip
    Poziom 36  
    Jeśli Win95 na Haswell to karta graficzna iGPU + sterownik VBEMP ale problem z kwadratami w Word i przeglądarkach internetowych.

Ostatecznie jednak przeszedłem na WinNT 4.0 SP6 ponieważ wygląda identycznie jak Win95 i nie ma opisywanych w tym temacie problemów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem braku polskich znaków w komunikatach MS-DOS podczas uruchamiania Windows 95 OSR2 PL oraz pojawiania się kwadratów w MS Word i przeglądarkach wynika z różnic w obsłudze kodowań znaków i sterowników graficznych. Windows 95 używa kodowania Windows-1250 (CP-1250), natomiast DOS standardowo korzysta z CP-852, co powoduje chwilową niezgodność podczas przełączania między trybami. Wyświetlanie bootlogo powoduje załadowanie innego sterownika ekranu, który używa innego zestawu znaków, co skutkuje brakiem polskich ogonków. Wyłączenie bootlogo w pliku msdos.sys (Logo=0) eliminuje problem z polskimi znakami podczas startu.

Kwadraty w MS Word i przeglądarkach są powiązane z ustawieniami rozdzielczości i sterownikiem graficznym VBEMP, który jest jedynym dostępnym sterownikiem dla zintegrowanej grafiki Intel Haswell pod Win95. Zmiana rozdzielczości ekranu (np. na 1024x768 32-bit) czasowo usuwa kwadraty, jednak problem pojawia się ponownie po restarcie. Sterownik SciTech SNAP 3.1 rozwiązuje problem kwadratów, ale nie wspiera nowoczesnych kart Intel Haswell i nowszych. Testy w maszynach wirtualnych VMware i MS VPC 2007 potwierdzają podobne zachowanie.

Ostatecznie, ze względu na stabilność i brak problemów z polskimi znakami oraz wyświetlaniem, rekomendowane jest przejście na Windows NT 4.0 SP6, który wizualnie przypomina Win95, ale nie ma opisanych problemów z kodowaniem i sterownikami graficznymi. Dodatkowo, na nowoczesnym sprzęcie z procesorem Intel Haswell Win95 działa z kartą graficzną iGPU i sterownikiem VBEMP, dźwiękiem PCI SoundBlaster Live oraz kartą sieciową Realtek 1Gb z NDIS2, choć występują problemy z kompatybilnością sterowników PCI i konfliktami adresów.

W dyskusji poruszono także kwestie kompatybilności Win95 z nowoczesnym sprzętem, problemów z instalacją na laptopie Lenovo X61, oraz ograniczeń sterowników graficznych i sieciowych dla systemów Win9x na nowych platformach sprzętowych.

Podsumowując, problem polskich znaków przy starcie Win95 jest związany z przełączaniem kodowań i sterowników graficznych podczas bootowania, a kwadraty w MS Word i przeglądarkach wynikają z ograniczeń sterownika VBEMP na nowoczesnym sprzęcie. Wyłączenie bootlogo i zmiana rozdzielczości to tymczasowe rozwiązania, a stabilniejszym systemem jest Windows NT 4.0 SP6.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA