logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

1.8T AUM – logi VAG, camshaft adjustment -4 w grupie 93, czy rozrząd ustawiony ok?

kingtodd 12 Paź 2025 14:30 678 8
REKLAMA
  • #1 21717905
    kingtodd
    Poziom 4  
    Cześć, czy ktoś mógłby powiedzieć na podstawie poniższego loga, czy rozrząd w moim 1.8t aum jest prawidłowo ustawiony? W grupie 93 jest -4 w kolumnie idle stabilization, czy to aby nie za dużo? Z tego co pamiętam pół roku temu było chyba -3. Łańcuch się wyciąga? Podobno był wymieniany przez poprzedniego właściciela.
    Auto, od czasu lekkiego "puknięcia" usłyszanego z komory silnika w czasie jazdy, momentalnie zrobiło się jakby słabsze u dołu niż przedtem, i mam wrażenie, że silnik nieco inaczej pracuje. Chciałbym jechać na poprawę programu do tunera, ale trochę mnie martwi wspomniana kwestia.

Oczywiście szczelność sprawdzona, kompresja zmierzona wynosi 11, 11, 12, 12

Poniżej log na ciepłym silniku.

https://www.vaglogs.com/file/093-091-090-99fb1f36-64b5-46bb-80be-2d1f167b409b

Dodam, że od zawsze lekko falują mi jałowe obroty, i zimny silnik odpala zazwyczaj dopiero za drugim razem.
  • REKLAMA
  • #2 21718101
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21718181
    kingtodd
    Poziom 4  
    Tutaj robiłem logi pod obciążeniem. Było to właśnie pół roku temu, kiedy CF w gr. 93 wynosiło -3. Teraz jest identycznie, z tym że jest -4. Sprawdzałem to w czasie jazdy, ale nie zalogowałem.

Nie wiem, czy da się to jakoś poprawić i co może powodować taki stan rzeczy. Mam zagwozdkę, czy stroić auto tak, jak jest, czy jednak dać komuś do sprawdzenia napinacz łańcucha i ogólnie ustawienie rozrządu. Miałoby to jakiś wpływ na odpalanie i wolne obroty?

https://www.vaglogs.com/file/020-090-093-38f2a33a-fa7f-418c-9d37-0fa6f710da2d
  • REKLAMA
  • #4 21719194
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21720992
    kingtodd
    Poziom 4  
    Mógłbym zdjąć pokrywę, ale byłem u gostka, co zna się na tym silniku i niby mówi, że jest dobrze, więc sam nie wiem, nie chciałbym łap pchać, bo co prawda uszczelkę pod klawiaturą już wymieniałem w poprzednim AGU, ale artystą mechaniki to ja nie jestem.
    W przypadku wytarcia ślizgów byłyby słyszalne jakieś zgrzyty, stukania itd.? Bo u mnie cisza, nie ważne czy odpalam na zimnym, ciepłym, nic nie rzezi, nie puka.
    Aha, a jest opcja, że program w aucie jest kiepsko zrobiony i przez to lekko falują obroty jałowe i czasami po puszczeniu gazu są cofki zapłonu?
  • Pomocny post
    #6 21721007
    Mateo2014
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Wątpię, żeby program powodował falowanie obrotów, cofanie prędzej.
    Falowanie to bardziej problem mechaniczny, nieszczelności itd.
    Widzisz na obrotomierzu, że falują, czy tylko silnik niestabilnie pracuje?
  • Pomocny post
    #7 21721058
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    Po latach wtryskiwacze nawet potrafią różnie podawać paliwo na niskich dawkach.
  • REKLAMA
  • #8 21721334
    kingtodd
    Poziom 4  
    Skacze między 760 a 720 na rozgrzanym; wskazówka minimalnie lata i słychać, jak trochę nierówno pracuje. W kompie nie ma błędów, ale przy mocniejszej jeździe, np. jak zadziała ESP, potrafi strzelić parę razy z wydechu. To samo w górnej partii obrotów powyżej 4,5 tys. — jakby nie chciał jechać i trochę pluje zapłonami, jak zdejmiesz buta z gazu.

Co do szczelności, to sprawdzana dymem i wygląda szczelnie, wtryski wyjmowałem, przekręcałem stacyjką — wygląda, że wszystkie równo leją, aczkolwiek to nie jest żaden pewny sposób na sprawdzenie. Świece nowe, jedynie może cewki lipne, z tym że każdy mówi, że w tych silnikach cewka, żeby była uszkodzona, musiałaby być chyba pęknięta na pół. Jedynie jeszcze może jakiś elektryk mógłby sprawdzić, czy nie ma jakiegoś przebicia na kablach od wtrysków, świec, mimo że izolacje wyglądają na zdrowe.

W przyszłym tygodniu jadę 200 km do gości strojących w Gdańsku m.in. 1.8T i zobaczymy. Dam głos czy coś się dało zrobić, chociaż najpewniej powiedzą, że coś nie tak z zapłonem i dalej będę szukał źródła problemu ;]
  • #9 21786992
    kingtodd
    Poziom 4  
    Odkopuję temat. Mianowicie byłem w tune up w Gdańsku, facet powiedział, że program jest ok, tylko nie podoba mu się cofanie zapłonu, powiedział, że stoi on na 5-6, niewiadomo czemu.
    Poprawił mi niby soft pod paliwo 95, na którym jeżdżę, ale falowanie zostało i teraz dla odmiany po rozgrzaniu wypada zapłon na 1. cylindrze. Po puszczeniu gazu słychać i czuć, jak strzela w wydech, no i moc też średnia.
    O ile zdarza się, że samochód jedzie, to w większości przypadków jest lipa. Dźwięk wydechu nieco się zmienił od momentu, jak coś strzeliło, jest bardziej przytłumiony i nie ma tego mocnego dołu, jak wcześniej. Może napinacz paska szwankuje.

W międzyczasie wymieniłem też lambdę przed katem i czujnik położenia wału. Zauważyłem, że po odpięciu czujnika położenia paska rozrządu, samochód ma dokładnie ten sam problem z odpaleniem co rano, kiedy jest zimny. W 99% przypadków nie pali od strzału, tylko po ok. 5 sekundach, kiedy jest zimny.

Zastanawiam się, czy jechać do serwisu, żeby ustawili mi ten pasek, aby na kanale 93 pokazywało wartość na plusie, a nie jak obecnie -4, bo być może to powoduje jakieś problemy z mocą. Czy miałbym im powiedzieć, żeby przekręcili wał i założyli pasek jeden ząbek wcześniej, przy okazji sprawdzając stan napinacza i zębatek. Jeden ząbek to właśnie około 5 stopni, jak czytałem.

Mam jeszcze nadzieję, że to nie głowica, bo to oznaczałoby chyba koniec mojej zabawy z tym autem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy prawidłowości ustawienia rozrządu w silniku 1.8T AUM, ze szczególnym uwzględnieniem wartości w grupie 93 (idle stabilization) wynoszącej -4, co budzi wątpliwości użytkownika. Wskazuje on na możliwe problemy z napinaczem łańcucha rozrządu, który mógł się wyciągnąć, mimo że był wymieniany przez poprzedniego właściciela. Objawy to słabsza praca silnika na niskich obrotach po usłyszeniu stuknięcia w komorze silnika, falowanie obrotów jałowych oraz trudności z odpalaniem na zimnym silniku. Logi pod obciążeniem wykazują podobne wartości stabilizacji jałowych obrotów (-3 do -4). Wskazano, że zmienne fazy rozrządu mogą nie działać prawidłowo, co może wynikać z uszkodzonego czujnika lub niesprawnego napinacza. Mechaniczne zużycie ślizgów rozrządu jest mało prawdopodobne ze względu na brak charakterystycznych dźwięków. Falowanie obrotów i cofanie zapłonu raczej nie wynikają z błędów w programie sterującym, lecz z problemów mechanicznych lub nieszczelności. Po diagnostyce i poprawkach softu w serwisie tuningowym w Gdańsku problem falowania i cofania zapłonu utrzymuje się, a dodatkowo pojawiły się problemy z zapłonem na pierwszym cylindrze oraz strzały w wydech przy puszczaniu gazu. Wymieniono lambdę przed katalizatorem oraz czujnik położenia wału, jednak problem z odpalaniem na zimno po odpięciu czujnika położenia paska rozrządu pozostaje. Sugerowane jest dalsze sprawdzenie napinacza łańcucha i ewentualne ustawienie rozrządu w serwisie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA