logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pioneer DEH-P8600MP – błąd Download Error przy wgrywaniu animacji z CD-R

ossa1209 14 Paź 2025 17:28 420 22
REKLAMA
  • #1 21720188
    ossa1209
    Poziom 6  
    Witam, mam problem z moim już dość leciwym radyjkiem
    Jest to radio samochodowe z lat 2000. Jak na swoje lata bardzo "wypasione" posiada wbudowany procesor dsp, automatyczne strojenie przy pomocy mikrofonu, ustawianie czasówek itd. jedną z funkcji jest też wyświetlanie animacji, które może wgrywać za pomocą płyty CD. I tu objawia się usterka związana z odczytem tych płyt, radio normalnie czyta płyty z muzyką, ale po wejściu w tryb "Download" i włożeniu płyty z animacjami od razu wyświetla komunikat "Download Error" a płyta nawet się nie ruszy, szukałem już serwisu, który by się tego podjął jednak żaden nie jest za bardzo chętny jeśli nie dostarczę im w zestawie całego napędu na wymianę. Tak więc szukam pomocy tutaj, umiejętności potrzebne do wymiany elementów w razie czego posiadam, jednak nie wiem za bardzo gdzie i czego szukać, zdążyłem jednak sprawdzić, czy tasiemka i 4 kabelki, które idą osobno, są sprawne. Jeśli jest tu ktoś, kto mógłby pomóc, bądź podać jakiś serwis, który byłby w stanie to naprawić, byłbym bardzo wdzięczny. Jutro postaram się jeszcze podesłać zdjęcia samego napędu CD, a dzisiaj zamieszczę pod tym postem zdjęcie poglądowe radia.
    AI: Jakie dokładnie płyty z animacjami próbowałeś użyć – czy są to oryginalne płyty od Pioneera, czy samodzielnie nagrywane? Jeśli nagrywałeś je sam, to jakim programem i na jakim nośniku (CD-R, CD-RW)?
    Próbowałem płyty samodzielnie nagrywane, ponieważ oryginalne nie są nigdzie dostępne, na nośniku CD-R, kupione tego samego dnia co wypalane i wkładane do radia, programem Imgburn, Nero, CDBurnerXP
    AI: Czy wcześniej (kiedykolwiek) udało Ci się wgrać animacje do tego radia z tych samych lub innych płyt, czy problem pojawił się nagle?
    Kiedyś już udało mi się wgrać animacje, również przy pomocy płyty CD-RSamochodowe radio Pioneer z lat 2000, widoczne z przodu z dwoma pokrętłami

• REKLAMA
  • #2 21721992
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Jak radzi sobie radyjko jeśli włożysz nagraną przez Ciebie płytę z plikami mp3 ? Odczytuje normalnie? Czy płyta z plikami animacji nawet nie drgnie?
  • REKLAMA
  • #3 21722063
    ossa1209
    Poziom 6  
    Dokładnie, płytę z MP3 czyta normalnie, a płytę z animacjami nawet nie drgnie. Od razu po włożeniu płyty wywala błąd, a płyta stoi w miejscu.
  • #4 21722084
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Dziwne, bo nawet jakby format pliku z grafiką był niepoprawny, to przecież musi zakręcić płytą żeby to stwierdzić... Wykonywałeś wszystko krok po kroku zgodnie z instrukcją?
  • #5 21722125
    ossa1209
    Poziom 6  
    Tak, wszystko zgodnie z instrukcją. Dodam jeszcze, że animacje poprzedniego właściciela wyświetlają się jako File Error. Obstawiam, że to błąd z pamięcią albo źle wgrane pliki. Czy jest możliwe, że przez uszkodzoną kostkę pamięci radio nawet nie próbuje odczytać animacji z płyty? Czy uszkodzenia szukać w napędzie? Dodam jeszcze, że wszystko inne poza wgranymi przez poprzedniego właściciela animacjami działa.
  • Pomocny post
    #6 21722142
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Sam napęd działa, bo wkońcu czyta wszystko... pewnie nawet tę płytę spróbuje odcztać w trybie odtwarzacza, tylko wywali File Error.
    Zastanawia mnie jak są zapisywane nowe animacje. Nadpisują stare, czy można je dodawać aż do zapełnienia pamięci. Możliwe, że te niedziałające animacje zajmują całą dostępną pamięć a ponieważ są uszkodzone to nie mogą zostać usunięte przez system? Niestety Gdybam sobie....
  • #7 21722145
    ossa1209
    Poziom 6  
    Animacje są nadpisywane, staram się dowiedzieć, w jakiej kolejności wszystko następuje, czy jest to:
    Tryb Download -> włożenie płyty -> sprawdzenie płyty -> sprawdzenie pamięci i nadpisanie animacji

Czy:
    Tryb Download -> włożenie płyty -> sprawdzenie pamięci -> odczyt i nadpisanie animacji

Jeśli jest to 2. wariant, to może być to objaw uszkodzenia pamięci, jednak jeśli jest to 1. wariant, to problem może leżeć w napędzie. Gdzieś wyczytałem, że do wgrywania animacji układ w napędzie przełącza się w tryb Download i jeśli jest nieoryginalny napęd/firmware napędu, to może się tak dziać, ponieważ nie może się on dogadać z kontrolerem na płycie głównej
  • #8 21722154
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Jeśli napęd jest przypisany do konkretnej płyty głównej to jest to spory problem bo podmiana na inny nic nie da. Ale czy stosowaliby takie zabezpieczenia jak w konsolach? W sumie on chyba odtwarza też DVD a tu z piractwem troche walczyli. Tylko czy wtedy też czytałby DVD... z drógiej strony czy ktoś wymieniałby cały napęd na inny. One były dość niezawodne.
  • #9 21722196
    ossa1209
    Poziom 6  
    Napęd nie jest konkretnie do danego radia przypisany, jednak w wielu modelach był stosowany ten sam napęd, różniący się firmwarem, który był wgrywany na układ NEC, który jest na płytce w napędzie. Dlatego nie zawsze, jeśli napęd wygląda tak samo, jest w 100% funkcjonalny (takie informacje zdobyło dla mnie AI; na ile to prawda, niestety nie mam jak sprawdzić).
  • REKLAMA
  • #10 21722212
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    W instrukcji chyba było opisane aby podczas wgrywania nie wyłączać zasilania radia. Może poprzedni właściciel wtrakcie przekręcił kluczyk w stacyjce i coś się wysypało... Zostały tylko fabryczne animacje czy coś z "zewnętrznych" też można uruchomić?
  • #11 21722229
    ossa1209
    Poziom 6  
    Tylko oryginalne: logo na uruchomienie (napis Pioneer), delfinki podstawowe, BGV i wskaźniki (też fabryczne, bo nie da się ich zmienić). Wgrać można 5 plików BGA (obrazy w tle), 1 plik movie (animacja) i 1 plik BGV (animacja w tle). Nic z wgranych nie działa. A z oryginału wszystko śmiga. Tyle, co mi wiadomo, z opcji też każdą przeklikałem i każda działa
  • REKLAMA
  • #12 21722245
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    To poszedłbym w stronę pamięci... może pomogło by zwolnienie miejsca, usuwając te wadliwe pliki. Możliwe też, że firmware ma jakiś błąd.
  • #13 21722316
    ossa1209
    Poziom 6  
    Jakbym tylko miał, jak to zrobić... W weekend poszukam programatora do tego typu pamięci, bo na ten moment żadnego nie posiadam. Spróbuję odczytać, może jakoś rozkodować tak, żeby nie usunąć za dużo. Nadal nigdzie nie znalazłem, czy tam nie ma czegoś jeszcze poza animacjami użytkownika (mam nadzieję, że są tam tylko te, ponieważ obok jest ROM podpisany jako font)
  • #14 21722383
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Oczywiście odczytaj pamięć i zapisz wsad na kompie. Jak coś sie wysypie to wgrasz go z powrotem. Po wielkości wsadu może uda ci się oszacować czy to tylko są te animacje czy coś jeszcze.
    Szkoda, że ktoś bardziej kompetentny się nie wypowiedział do tej pory, bo ja Pioneery i Alpine kojażę tylko z problemem ładowania płyty. Paski i gumowe rolki klejące się od dymu z fajek... i jeden Pioneer'ek z ubitą końcówką mocy. Ciężką do kupienia a "zamienniki" były bez wyjścia 12V sterowania anteną czy wzmacniaczem.
  • #15 21722429
    ossa1209
    Poziom 6  
    Niestety ciężko o osoby, które się na tym znają już teraz. Najnowszy post na ten temat (poza moim) jest z 2006 roku, radio jest z 2005, o ile dobrze kojarzę, a ja sam jestem z 2007 roku, więc same posty są starsze ode mnie, a i tak w żadnym nikt nie opisywał dokładnie tego problemu. Na ten moment próba znalezienia serwisu, który mógłby to zrobić, zakończona porażką — nikt tego nie chce brać; tylko pytanie dlaczego: czy nie wiedzą, jak to zrobić, czy wiedzą jak, ale jest z tym za dużo zabawy? Pisałem już do 3 albo 4 większych serwisów, odpowiedział jeden, oczywiście negatywnie, reszta milczy od tygodnia
  • #16 21722455
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Miałem kilka Pioneer'ow z "Delfinkami" ale nigdy nie myślałem o wgrywaniu animacji. Myślę, że mało kto to robił. Do naszego serwisu też nigdy nie trafił żaden z problemem software'owym. Dlatego nigdy nie analizowałem jak zorganizowana jest pamięć. Co gdzie jest przechowywane. Ale chyba najlepiej jest zacząć od wyczyszczenia pamięci z uszkodzonych plików. Wydaje mi się że firmware siedzi w ROMie. Ale tylko zgaduje. Sprawdź jeszcze czy nie ma w serwisówce opcji Factory Reset... To jednak był dość zaawansowany kombajn.
  • #17 21722462
    ossa1209
    Poziom 6  
    Jest przycisk resetu procesora (?) i chyba tylko taki reset jest w User manualu / service manualu, ale jeszcze poszukam i sprawdzę. Sam przycisk resetu już próbowałem, ale była wtedy naderwana tasiemka wyświetlacza (teraz jest nowa). Może po zmianie i resecie skasują się błędne animacje. Dam znać po weekendzie, bo jutro niestety nie będę miał jak tego sprawdzić

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

Jest przycisk resetu procesora (?) i chyba tylko taki reset jest w User manualu / service manualu, ale jeszcze poszukam i sprawdzę. Sam przycisk resetu już próbowałem, ale była wtedy naderwana tasiemka wyświetlacza (teraz jest nowa). Może po zmianie i resecie skasują się błędne animacje. Dam znać po weekendzie, bo jutro niestety nie będę miał jak tego sprawdzić
  • #18 21725269
    ossa1209
    Poziom 6  
    Zbliżenie na układ scalony PCB z widocznymi pamięciami i ścieżkami lutowniczymiFragment płytki drukowanej z układami scalonymi i oznaczeniami elementów.

To jest ta pamięć, pincetą sprawdziłem, czy nie ma zimnych lutów, znalazłem 2, poprawiłem (mam nadzieję, że poprawiłem), czy jakieś tipy, jak to robić? Teoretycznie mam cienki grot, ale nie widzę, czy to coś pomaga, bo nie mam mikroskopu. Jeśli chodzi o kwestię factory reset, to próbowałem, nie pomogło. Składam teraz, żeby zobaczyć, czy nic nie uszkodziłem więcej i czy może się naprawiło
  • Pomocny post
    #19 21725295
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Użyj topnika w żelu. Tylko nie ten brązowy typu RMA 223. Coś typu Amtech 559 lub teraz wszyscy zachwalają Broquetas flux. Bez mikroskopu ciężko, ale chociaż jakieś szkło powiększające. Grot typu minifala świetnie się sprawdza. Jeśli masz tylko cienki grot to ściągaj cynę wzdłóż nóżek. Nie po wszystkich. Nadmiar cyny odciągnij plecionką. Nie działaj za długo i nie dociskaj grota mocno bo ścieżki odlecą.
  • #20 21725311
    ossa1209
    Poziom 6  
    Po złożeniu animacje zaczęły działać. W tym momencie zaczął wgrywać moje animacje; na 99% problem rozwiązany — winne były zimne luty na 2 pinach Panel radia Pioneer trzymany przed naprawionym urządzeniem z wyświetlaczem Now loading

Dzięki wielkie, przemiły człowieku, za pomoc. Już się bałem, że będę musiał rozbić skarbonkę na nowy panel. Co do rad, jak to lutować, z chęcią je zastosuję, by poprawić na każdym pinie, a nie tylko na dwóch
  • Pomocny post
    #21 21725322
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Może lepiej zostaw to jak jest. Możesz przekombinować i urwać jakąś ścieżkę. Bez mikroskopu lub mocnego szkła możesz tego nie zauważyć.
  • #22 21725324
    ossa1209
    Poziom 6  
    Też tak uważam. Póki działa, to nie dotykać i cieszyć oko
  • #23 21725405
    ossa1209
    Poziom 6  
    Poprawa lutów na kilku pinach

Podsumowanie tematu

✨ Pioneer DEH-P8600MP to samochodowe radio z funkcją wgrywania animacji z płyt CD-R, które wyświetla błąd "Download Error" przy próbie wczytania animacji, mimo że normalnie odtwarza płyty z muzyką. Problem nie dotyczy napędu, który działa poprawnie przy odtwarzaniu MP3, lecz prawdopodobnie uszkodzonej pamięci lub zimnych lutów na kości pamięci odpowiedzialnej za przechowywanie animacji. Animacje są nadpisywane w pamięci, a uszkodzone pliki mogą blokować proces wgrywania nowych. Próby factory resetu nie przyniosły efektu. Po sprawdzeniu i poprawieniu zimnych lutów na kości pamięci animacje zaczęły działać poprawnie, co wskazuje na problem z połączeniami lutowanymi. Firmware napędu może różnić się między egzemplarzami, co wpływa na kompatybilność, ale w tym przypadku napęd jest oryginalny i sprawny. Zalecane jest ostrożne lutowanie z użyciem odpowiedniego topnika i cienkiego grotu, aby nie uszkodzić ścieżek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA