logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda HR-V 1.5 2016 – głuche stuki z tyłu podczas jazdy po nierównościach, co sprawdzić?

Tomasz0503 14 Paź 2025 19:30 306 4
REKLAMA
  • #1 21720337
    Tomasz0503
    Poziom 10  
    Ocena: 43
    Witam. Mam bardzo ciekawy przypadek. Honda HR-V ,1,5 cm3 benzyna , 2016 rok. Sytuacja jest następująca: podczas jazdy po bruku, dziurach, słyszę głuche stuki z tyłu. Co zrobiłem: wymieniłem amortyzatory tylne, wymieniłem tuleje tylnej belki, sprawdziłem amortyzatory tylne (nowe) na stacji kontroli - wszystko jest ok , sprawdziłem zamek tylnej klapy , sprawdziłem spojler - dobrze przylega, sprawdziłem tylną półkę , dość sztywno siedzi , sprawdziłem mocowania tylnej kanapy (magic seeds) , sprawdziłem mocowanie narzędzi do zmiany koła - sztywno siedzą w boku, nie mam koła zapasowego , wnęka na koło jest pusta. Sprawdziłem mocowania amortyzatorów tylnych - sztywno i mocno dokręcone. Podczas jazdy głuche stuki słyszę na wysokości tylnej półki. Może ktoś z Was miał podobnie? Mi się pomysły skończyły..chyba ze to coś z przodu i się niesie ale chyba nie. Pomocy...
  • REKLAMA
  • #2 21720451
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 623
    Witam.
    Dźwięk może się rozchodzić po aucie.
    Zobacz jeszcze mocowanie rury wydechowej. Oraz ekrany termiczne rury wydechowej. To najczęściej robi taki rumor.
    Bo nie doczytałem a zawieszenia z tego auta nie znam. Łączniki stabilizatora i sam stabilizator z jego obejmami i gumami?
    No i górne mocowanie amortyzatora. Często tam są luzy. Choć są niby nowe.

Warto popatrzeć - nie narzucam się.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21720458
    Tomasz0503
    Poziom 10  
    Dziękuje za odpowiedz. Wydech rura siedzi na sztywno , osłony też - szarpałem i nic nie stukało. Zawieszenie jest prościutkie- belka , amortyzator i sprężyna - żadnych łączników . Mocowanie amortyzatora też sprawdziłem, na dole śruba zwykła u góry śruba z nakrętką plus gumowe odboje. Odboje w dobrym stanie nie popękane. Nie mam już siły....może jeszcze raz odkręcę i przykręcę amortyzator prawy ...

Dodano po 1 [minuty]:

https://www.youtube.com/shorts/RmbNzNIXFOo

Dodano po 1 [minuty]:

A może to od "bałwanków " w osłonie amortyzatora?
  • REKLAMA
  • #4 21720482
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 623
    Element skręcany w nadkolu. Zobacz czy tam gumy, podkładki siedzą sztywno. Na oś amortyzatora przeważnie wchodzi tuleja (na niej gumy) i podkładki - wszystko ciasno skręcone - czasem ta tuleja ma delikatny luz i też klepie.
  • #5 21720514
    Tomasz0503
    Poziom 10  
    Dobrze . Myślę ze jeszcze raz odkręcę i skręcę amortyzator. Moze tam jest przyczyna? Dam znać . Dziekuje na razie za podpowiedzi ide spac bo rano do pracy. Dziękuje i dobranoc.
REKLAMA