logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda HR-V - Obroty spadają do zera po puszczeniu gazu, co sprawdzić?

luxor15 06 Wrz 2014 13:23 6570 14
REKLAMA
  • #1 13938363
    luxor15
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Mam mały problem z obrotami w swojej Hance. Mianowicie czasami po puszczeniu gazu obroty zamiast spaść do odpowiedniego poziomu spadają praktycznie do 0 (czasami zdarza się że silnik zgaśnie). Po dłuższej chwili wracają do odpowiedniego poziomu. Problem ten czasami nie występuje długi czas, a czasami się mocno nasila. Nie ma różnicy czy jeżdże na gazie czy benzynie. Ma ktoś pomysł co to może być? Jak na razie wymieniłem świece na nowe (stare się już wypaliły), wyczyszczony był krokowiec i przepustnica (były konkretnie zasyfione) i zostały wyregulowane zawory (były już trochę rozjechane). Myślałem że któraś z tych czynności rozwiąże problem, ale się myliłem i powoli kończą mi się pomysły co z tym fantem zrobić. Oczywiście podpinałem się pod kompa (serwisówka) i nic poza zbyt ubogą mieszanką nie wykazało (gaz). Co prawda nie jest to jakaś mocno uciążliwa usterka, ale jestem pedantem jeżeli chodzi o mechanike/elektryke swojego auta :p .

Przesyłam poglądowy film jak to dokładnie wygląda:

http://youtu.be/Ftn0dD-quwo

PS. Patent z zaklejonym checkiem nie mój :p .
  • REKLAMA
  • #2 13938430
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 13938548
    luxor15
    Poziom 8  
    Dziwne żeby go nie było skoro jest w książce serwisowej :)
  • #4 13938586
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 13938593
    luxor15
    Poziom 8  
    Spoko, każdy może się pomylić ;)
  • #6 13950944
    luxor15
    Poziom 8  
    Nie ma nikt żadnych pomysłów co to może być?
  • #7 13951035
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6409
    Wyreguluj gaz tak żeby nie było ubogiej mieszanki.
  • REKLAMA
  • #8 13952604
    luxor15
    Poziom 8  
    Widze że zapomniałem dopisać, mieszanka została wyregulowana w tym samym dniu kiedy nagrałem filmik. Jest to samo.
  • #9 13952621
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 13953078
    luxor15
    Poziom 8  
    Nie wiem jak wyglądała eksploatacja przez poprzedniego właściciela bo od niedawna mam to auto (widać że nie miał dobrych speców od gazu skoro zakleił check). Ja na to szczęście znam dobrego gazownika (20 lat w zawodzie), który zna się na rzeczy. Po wyregulowaniu oczywiście checka już nie ma, jednak jak pisałem obroty nadal nie te.
  • #11 13953463
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6409
    Odepnij silniczek krokowy i zobacz czy dalej będzie falowanie.
  • #12 14369527
    oksi51
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Wita. Kolego udało ci się rozwiązać problem z tymi obrotami spadającymi? mam to samo u siebie i nie bardzo wiem co to może być.
  • #13 15141773
    rajperpapajper
    Poziom 1  
    Jak tam udalo sie rozwiazac ten problem?
  • #14 15383144
    oksi51
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Udało mi się rozwiązać ten problem. W tym silniku jest coś co w serwisie nazywa się "zespół walka obrotowego biegu jałowego" taki ich silniczek krokowy. Jest patrząc z góry pomiędzy przepustnica a silnikiem po zdjęciu filtra powietrza widać. Od spodu dwa przewody z płynem chlodniczym trzeba wyjąć to ustrojstwo rozkręcić wyczyścić i przesmarowac lekko wałek w środku. Problem znika.powodzenia.

Dodano po 2 [minuty]:

A tak na marginesie za to maleństwo serwis życzy sobie 2480zł. Zwariował:-)
  • #15 15735457
    luxor15
    Poziom 8  
    Sorry że dopiero teraz ale zupełnie zapomniałem o tym temacie. U mnie problemem był rozjechany kąt wyprzedzenia zapłonu. Po ustawieniu wszystko śmiga jak należy :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z obrotami silnika w Honda HR-V, które spadają do zera po puszczeniu gazu, co czasami prowadzi do zgaśnięcia silnika. Wymieniono świece, wyczyszczono krokowiec i przepustnicę oraz wyregulowano zawory, jednak problem nadal występuje. Użytkownik zauważa, że mieszanka paliwowa była zbyt uboga, co zostało skorygowane, ale obroty wciąż nie są stabilne. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie silniczka krokowego oraz regulację kąta wyprzedzenia zapłonu. Ostatecznie, jeden z użytkowników rozwiązał problem poprzez czyszczenie zespołu walka obrotowego biegu jałowego, co przyniosło pozytywne rezultaty.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA