logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Grundig CUC1881 - samoczynne wyłączanie i włączanie po czasie

józek69 21 Gru 2005 19:41 1845 12
REKLAMA
  • #1 2104276
    józek69
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Witam.Mam problem już od dłuższego czasu z wyżej wymienionym odbiornikiem.Pozornie gra prawidłowo ale po jakimś czasie się wyłącza i po jakie chwili ponownie się włącza.Wszystkie napięcia są prawidłowe na wyjściu z przetwornicy pozmieniałem potencjometry przy stabilizatorach i wyregulowałem napięcia według schematu jest praca stabilna wymieniłem również tda 4605-3 i tranzystor kluczujący nic sie nie zmieniło. Może ktoś mi podpowie co może być przyczyną takiego faktu.Pozdrawiam.Nie wspomniałem , zimne luty pousuwane.
  • REKLAMA
  • #2 2104438
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Jeszcze raz sprawdz okolice ramki.
  • REKLAMA
  • #4 2105622
    józek69
    Poziom 20  
    Witam.nawet nie wspominałem o elektrolitach bo to normalne że trzeba je wymienić ,a jeżeli chodzi ci o sprawdzenie ramki to przejrzałem to nie raz .Na pewno nie robi to stanby przez transoptor bo tu napięcia podczas pracy i wyłączenia sa te same
  • #5 2107249
    wacek2000
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Czy wyłącza sie : 1. jak by wyłaczony z sieci,
    2. jakby wyłączony do stand-by
    3. czy pracuje wysokie a telewizor ciemny i głuchy?
    4.Co widać wtenczas na wyświetlaczu?
    5.Jak wtenczas reaguje na pilota?
    Z ostatniego postu zrozumiałem,ze zachodzi ten 3 przypadek. Jeśli tak to należałoby sprawdzić otoczenie procesora SDA 30c162.
  • REKLAMA
  • #6 2108645
    józek69
    Poziom 20  
    Witam.Z moich obserwacji wygląda to tak że załączę go przełącznikiem sieciowym wystartuje normalnie zanik odbioru wygląda tak jakby stał na stan-by ale napięcia na transoptorze odpowiadającym za stan-by wyglądają jakby normalnie.Nie pracuje wtedy wysokie bo przestaje działać przetwornica.Nie wiem z kąt bierze sie zasilanie procesora nie zastanawiałem się nad tym..Pozdrawiam i czekam na podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #7 2145869
    józek69
    Poziom 20  
    Witam.Postanowiłem odświeżyć temat tego nieszczęsnego TV .Więc usterka na pewno znajduje się w przetwornicy ale nie mogę jej jakoś znaleźć może ktoś z takim objawem walczył ,wygląda to tak.Odłączyłem wszystkie wyjścia po stronie wtórnej przetwornicy pozostawiając obwód 151V obciążony żarówką i obwód kontrolny stabilizacji pracy przetwornicy zbudowany na LM317 ,zablokowałem również transoptor pracujący w układzie stanby, jednak po kilku minutowej pracy przetwornica przestaje działać .Co może być przyczyną takiej usterki za podpowiedź byłbym bardzo wdzięczny.Pozdrawiam.
  • #8 2146534
    wacek2000
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    W tych telewizorach jest tak,że jak nie ma przez 5 min.sygnału z anteny
    procesor wyłącza przetwornicę do stanu "stand-by". Jest to prawidłowe. A procesor żyje zawsze jak telewizor jest podłączony do sieci.Musisz odciąć 5V przychodzące z procesora na R642 ( wylutować jeden koniec) -odciąć napięcie standby przychodzące z procesora. Jeśli tak zablokowałeś i przetwornica sie wyłącza to musisz szukać w niej.
  • Pomocny post
    #9 2147587
    czeladnik
    Spec od TV
    Ocena: 8
    Witam.
    Okresowe wystepowanie przerwy w uzwojeniu pierwotnym transformatora przetwornicy (Pin7 i 11 ?).W tym chassis jest to dosc czesty przypadek.
  • #11 2149371
    józek69
    Poziom 20  
    Witam. Myślę że to właśnie będzie transformator przetwornicy tylko podpowiedzcie gdzie go można dostać podaje symbol trafa 29201-402.97 za podpowiedź bardzo dziękuje przede wszystkim koledze czeladnik i k.k myślę że podpowiedzi były trafne .Pozdrawiam
  • #13 2152766
    józek69
    Poziom 20  
    Witam.Może ktoś mi podpowie czym sie różnią transformatory 29201-402.97 od 29201-395.97 bo znalazłem w starym grundigu i wygląda całkiem nie źle ,czy można podstawić jedno za drugie bo aplikacji obu transformatorów nie mogę znaleźć.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Grundig CUC1881, który samoczynnie wyłącza się i ponownie włącza po pewnym czasie pracy. Pomimo prawidłowych napięć na wyjściu przetwornicy oraz wymiany potencjometrów, stabilizatorów, układu TDA4605-3 i tranzystora kluczującego, usterka nie została usunięta. Wskazano na konieczność sprawdzenia okolic ramki i wymiany elektrolitów w przetwornicy, co jednak było już wykonane. Zauważono, że procesor wyłącza przetwornicę do stanu stand-by po około 5 minutach braku sygnału z anteny, a procesor jest zasilany stale. Sugerowano odcięcie napięcia 5V z procesora na rezystorze R642, aby wykluczyć wpływ sygnału stand-by. Najbardziej prawdopodobną przyczyną usterki jest okresowa przerwa w uzwojeniu pierwotnym transformatora przetwornicy (symbol 29201-402.97), co jest częstą awarią w tym chassis. Zaproponowano wymianę transformatora przetwornicy oraz podano źródło jego zakupu. Pojawiło się pytanie o możliwość zamiany transformatora 29201-402.97 na model 29201-395.97, jednak brak jest informacji o kompatybilności tych modeli.
REKLAMA