logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Tester Woltomierz USB J7-C – czy można nim zmierzyć pojemność baterii telefonu?

adrianpawlik89 16 Paź 2025 15:39 393 15
  • #1 21722114
    adrianpawlik89
    Poziom 2  
    Witam. Mam pytanie nt. testera/woltomierza USB cyfrowego J7-C (model). Więc chciałbym się dowiedzieć, czy mogę dzięki woltomierzowi mierzyć pojemność baterii, np. z telefonu? Bo mi ostatnio pan z Allegro odpowiedział, że się da, tylko że trzeba mieć do tego "wiadome" parametry przetwornicy, np. z tego telefonu, a sztuczna inteligencja mi odpowiedziała, że się nie da... Więc pytam się ludzi, co się na tym znają (czyli na tej stronie).
  • Pomocny post
    #3 21722172
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 794
    Sprzedawca dobrze powiedział. Miernik ten wskaże ilość przetransportowanej energii do telefonu, ale pokaże to dla napięcia USB 5V, np. 5000mAh. Tę wartość będziesz musiał pomniejszyć o straty na układzie pomiarowym i straty na wewnętrznej ładowarce telefonu (np. 20%), a następnie skonwertować wynik na 3.7V, dla którego zwykle podawana jest pojemność baterii telefonu. Dla podanego przykładu może wyjść 5000mAh × 80% × 5V / 3.7V = 5405mAh
    Zamiast 5V wpisz wartość napięcia, która wyświetla się na liczniku, a 80%, to tylko moje założenie i nie wiem, jak mógłbyś uzyskać prawidłową wartość.
    Wynik wyjdzie przybliżony. Lepszy wynik z telefonu Android można uzyskać dobierając się do wewnętrznych danych systemu operacyjnego.

@ElektrodaBot, jak odczytać aktualną pojemność baterii w Androidzie?
  • Pomocny post
    #4 21722173
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 945
    gps79 napisał:
    Sprzedawca dobrze powiedział. Miernik ten wskaże ilość przetransportowanej energii do telefonu, ale pokaże to dla napięcia USB 5V, np. 5000mAh. Tę wartość będziesz musiał pomniejszyć o straty na układzie pomiarowym i straty na wewnętrznej ładowarce telefonu (np. 20%), a następnie skonwertować wynik na 3.7V, dla którego zwykle podawana jest pojemność baterii telefonu. Dla podanego przykładu może wyjść 5000mAh × 80% × 5V / 3.7V = 5405mAh
    Zamiast 5V wpisz wartość napięcia, która wyświetla się na liczniku, a 80%, to tylko moje założenie i nie wiem, jak mógłbyś uzyskać prawidłową wartość.
    Wynik wyjdzie przybliżony. Lepszy wynik z telefonu Android można uzyskać dobierając się do wewnętrznych danych systemu operacyjnego.

@ElektrodaBot, jak odczytać aktualną pojemność baterii w Androidzie?
    Bezpośrednia odpowiedź
    - Najpewniejszy sposób bez rozbierania telefonu: odczytaj z Androida wartości z układu „fuel gauge” przez ADB i pliki sysfs. Szukaj par: CHARGE_FULL (aktualna maksymalna pojemność, tzw. FCC) oraz CHARGE_FULL_DESIGN (pojemność znamionowa). Jednostki zwykle µAh (mikroamperogodziny).
    - Jeśli zamiast „CHARGE_*” masz „ENERGY_*” (µWh), przelicz na mAh dzieląc przez napięcie nominalne ogniwa (zwykle ~3.85 V).
    - Alternatywa dla użytkownika bez ADB: AccuBattery/GSam Battery Monitor – po kilku cyklach podadzą dobrą estymację FCC.
    - „Pierwsze cztery cyfry charge counter = mAh” – to mit. Charge counter jest w µAh i jego format nie jest standaryzowany do „4 cyfr”.

Jeśli podasz model telefonu i wersję Androida, wskażę dokładną ścieżkę/komendy dla Twojego urządzenia.

---

Szczegółowa analiza problemu

Co właściwie chcesz odczytać?
    - Pojemność znamionowa (Design Capacity): deklaracja producenta nowej baterii (np. 5000 mAh).
    - Aktualna maksymalna pojemność (Full Charge Capacity, FCC): ile ogniwo jest w stanie zmagazynować dziś, po zużyciu (np. 4350 mAh).
    - Stan naładowania (SoC, „level” w %): ile jest w tej chwili naładowane (np. 62%).
    - Licznik ładunku (charge_counter): przybliżony „ile ładunku jest teraz w ogniwie”, w µAh – nie zawsze dostępny.

To FCC jest tym, czego szukasz jako „aktualna pojemność baterii”.

Procedura krok po kroku (ADB, bez roota)

1) Włącz Debugowanie USB
    - Ustawienia → Informacje o telefonie → 7× „Numer kompilacji” → wróć → Opcje programisty → Debugowanie USB.

2) Sprawdź połączenie ADB
    - Na komputerze (Platform Tools):
    adb devices

3) Odczytaj uevent baterii (najwygodniej)
    - adb shell cat /sys/class/power_supply/battery/uevent

Wynik to klucze=wartości. Interesują Cię w pierwszej kolejności:
    - POWER_SUPPLY_CHARGE_FULL_DESIGN=xxxxxx (µAh)
    - POWER_SUPPLY_CHARGE_FULL=yyyyyy (µAh)
    - ewentualnie zamiast powyższych:
    - POWER_SUPPLY_ENERGY_FULL_DESIGN=xxxxxx (µWh)
    - POWER_SUPPLY_ENERGY_FULL=yyyyyy (µWh)
    - pomocniczo:
    - POWER_SUPPLY_VOLTAGE_MIN_DESIGN (µV)
    - POWER_SUPPLY_VOLTAGE_MAX_DESIGN (µV)
    - POWER_SUPPLY_VOLTAGE_NOW (µV)
    - POWER_SUPPLY_CYCLE_COUNT (jeśli jest)

4) Interpretacja i przeliczenia
    - Jeśli masz CHARGE_* (µAh):
    FCC[mAh] ≈ CHARGE_FULL / 1000
    Design[mAh] ≈ CHARGE_FULL_DESIGN / 1000
    Health[%] ≈ 100 × FCC / Design
    - Jeśli masz ENERGY_* (µWh):
    Najpierw przyjmij napięcie nominalne Vnom:
    - jeśli brak wprost – przyjmij 3.85 V (typowa wartość dla ogniw smartfonowych),
    - dokładniej: Vnom ≈ (VOLTAGE_MIN_DESIGN + VOLTAGE_MAX_DESIGN)/2 w woltach (podziel µV przez 1e6).
    Wtedy:
    - FCC[mAh] ≈ (ENERGY_FULL/1000) / Vnom
    - Design[mAh] ≈ (ENERGY_FULL_DESIGN/1000) / Vnom
    - Przykład:
    CHARGE_FULL_DESIGN=5000000 µAh, CHARGE_FULL=4320000 µAh →
    Design ≈ 5000 mAh, FCC ≈ 4320 mAh, Health ≈ 86.4%.

5) Gdy uevent nie wystarcza
    - Spróbuj:
    adb shell dumpsys batteryproperties
    (często pokazuje m.in. chargeCounter (µAh), currentNow (µA), itp.)
    - Lub sprawdź bezpośrednio pliki (jeśli OEM nie zablokował odczytu):
    /sys/class/power_supply/battery/charge_full
    /sys/class/power_supply/battery/charge_full_design
    /sys/class/power_supply/battery/energy_full
    /sys/class/power_supply/battery/energy_full_design
    /sys/class/power_supply/battery/cycle_count
    /sys/class/power_supply/battery/current_now
    /sys/class/power_supply/battery/voltage_now
    - Uwaga: część producentów ogranicza czytelność tych plików (SELinux). Wtedy zostają narzędzia/aplikacje i estymacja.

Metody bez ADB
    - Aplikacje diagnostyczne (AccuBattery, GSam Battery Monitor, 3C Battery Manager):
    - Rejestrują przepływ ładunku w czasie i po kilku cyklach podają FCC z dobrą dokładnością.
    - Dają także temperaturę, prąd ładowania/rozładowania, statystyki cykli.
    - Menu serwisowe/producenta:
    - Samsung: Samsung Members → Diagnostyka → Bateria (zwykle opis „Dobry/Zużyta”, bez mAh).
    - Inni producenci czasem podają więcej, ale zwykle nie wprost FCC w mAh. Dostępność zależy od wersji systemu.

Czego nie robić / najczęstsze mity
    - „Pierwsze cztery cyfry charge counter to mAh” – nie. Charge counter to µAh i jego skala/zaokrąglenia zależą od sterownika.
    - Odczyt z Ustawienia → Bateria → Użycie baterii nie pokaże FCC – to tylko statystyki zużycia i poziom naładowania.

---

Jak to się ma do Twojego miernika USB (J7‑C)
    - Miernik USB integruje prąd po stronie wejściowej (czasem również energię w Wh). Do porównywania z pojemnością ogniwa w mAh sensownie jest operować energią:
    - Jeśli miernik podaje Wh:
    mAh_ogniwa ≈ (Wh_wej × η_ładowania) / Vnom
    gdzie η_ładowania (sprawność toru ładowania w telefonie) bywa 0.85–0.93, a Vnom ≈ 3.85 V.
    - Jeśli miernik podaje tylko mAh po stronie 5–9–12 V, przelicz najpierw na energię:
    Wh ≈ (mAh_USB × V_średnie_USB) / 1000,
    a potem jak wyżej. Uwaga na szybkie ładowanie (PD/QC) – V nie jest stałe 5 V.
    - Wynik i tak będzie przybliżony (straty zależą od temperatury, prądu, etapu CC/CV), stąd lepiej traktować pomiar z USB jako orientacyjny, a „twarde” FCC pobrać z fuel gauge przez ADB.

---

Wskazówki praktyczne i weryfikacja
    - Zrób 2–3 normalne cykle ładowania/rozładowania (np. 15–90%), aby sterownik zaktualizował FCC.
    - Odczyt FCC powtarzaj w podobnej temperaturze; zimno potrafi „obniżyć” raportowaną pojemność.
    - Jeżeli masz „ENERGY_*” i nie jesteś pewien Vnom, policz wariantowo dla 3.8 V i 3.85 V – różnice będą rzędu kilku procent.

---

Dalsze kroki / pytania
    - Jaki to dokładnie model telefonu i wersja Androida?
    - Czy możesz użyć ADB z komputera? Jeśli tak, zacytuj fragment uevent (linie z CHARGE_*/ENERGY_* i VOLTAGE_*), przeliczę i zinterpretuję wynik.
    - Jeśli nie chcesz ADB, podam ustawienia AccuBattery, żeby szybciej uzyskać wiarygodne FCC.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #5 21722194
    adrianpawlik89
    Poziom 2  
    Chciałbym wiedzieć, jaka jest aktualna pojemność w telefonie Xiaomi Redmi Note 8 Pro w wersji oprogramowania 12.5.15. Troszkę za dużo się rozpisał ten bot, ale nie chcę za bardzo grzebać w telefonie (bo coś zepsuję). Jego pojemność baterii to 4500 mAh. Kiedyś na AccuBattery sprawdzałem kondycję i wyszły mi różne wyniki, chociaż korzystałem z niej pół roku. Nie pamiętam za bardzo, jakie parametry podawała. Dziękuję za szybką pomoc. Niestety za dużo nie rozumiem tego, co napisał mi ten bot, i przez to nie wiem, co i jak.

Dodano po 2 [godziny] 55 [minuty]:

Teraz sprawdzałem i nie wiem, co robić. Jedynie co zrobiłem, to włączyłem debugowanie USB, a tego punktu "2) Sprawdź połączenie ADB" nie wiem, jak wykonać.
  • Pomocny post
    #6 21722380
    gps79
    Poziom 37  
    Jest to połączenie USB z komputerem. Na komputerze musisz mieć zainstalowane odpowiednie oprogramowanie.
    @ElektrodaBot , jak zainstalować i użyć ADB, aby odczytać stan baterii?
  • Pomocny post
    #7 21722387
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 945
    gps79 napisał:
    Jest to połączenie USB z komputerem. Na komputerze musisz mieć zainstalowane odpowiednie oprogramowanie.
    @ElektrodaBot , jak zainstalować i użyć ADB, aby odczytać stan baterii?
    Bezpośrednia odpowiedź
    - Zainstaluj ADB (platform‑tools) na Windows, podłącz telefon, uruchom polecenie: adb devices i zaakceptuj autoryzację na telefonie.
    - Odczytaj pojemność z układu „fuel gauge”: adb shell cat /sys/class/power_supply/battery/uevent i odszukaj CHARGE_FULL (aktualna pojemność, µAh) oraz CHARGE_FULL_DESIGN (fabryczna, µAh).
    - Przelicz na mAh, dzieląc przez 1000. Health[%] ≈ 100 × CHARGE_FULL/CHARGE_FULL_DESIGN. Jeśli zamiast CHARGE_* są ENERGY_* (µWh) – podziel przez napięcie nominalne (~3.85 V).

Poniżej masz kroki dokładnie pod RN8 Pro (MIUI 12.5.15) i Windows.

---

Krok po kroku (Windows + Xiaomi Redmi Note 8 Pro, MIUI 12.5.15)

1) Instalacja ADB (platform‑tools)
    - Pobierz „SDK Platform‑Tools for Windows” (oficjalny ZIP od Google).
    - Wypakuj do prostego katalogu, np. C:\platform-tools
    - Otwórz ten katalog, kliknij w pasek ścieżki, wpisz cmd i Enter – otworzy się okno wiersza poleceń już „wewnątrz” platform‑tools.

(Jeśli chcesz, dodaj C:\platform-tools do zmiennej PATH – wtedy adb będzie działał z dowolnego folderu. Nie jest to konieczne.)

2) Przygotowanie telefonu (MIUI)
    - Ustawienia → O telefonie → 7× „Wersja MIUI” → komunikat „Jesteś programistą”.
    - Ustawienia → Dodatkowe ustawienia → Opcje programistyczne:
    - włącz „Debugowanie USB”.
    - (opcjonalnie) włącz „Debugowanie USB (ustawienia zabezpieczeń)” jeśli jest dostępne.
    - Podłącz telefon kablem do komputera i ustaw tryb USB na „Przesyłanie plików (MTP)”.

3) Sprawdzenie połączenia ADB (to był Twój punkt 2)
    W oknie wiersza poleceń (w C:\platform-tools) wpisz:
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

- Na telefonie wyskoczy okno „Zezwolić na debugowanie USB?” → zaznacz „Zawsze zezwalaj” → OK.
    - Ponownie:

Powinieneś zobaczyć:

Jeśli widzisz unauthorized – zaakceptuj okno na telefonie. Jeśli pusto – patrz sekcja „Najczęstsze problemy”.

4) Odczyt parametrów baterii (bez roota)
    Najwygodniej jednym poleceniem:

Wynik to kilkadziesiąt linii. Szukaj (przykłady nazw):
    - POWER_SUPPLY_CHARGE_FULL_DESIGN=4500000
    - POWER_SUPPLY_CHARGE_FULL=4150000
    lub wariant z energią:
    - POWER_SUPPLY_ENERGY_FULL_DESIGN=xxxxx
    - POWER_SUPPLY_ENERGY_FULL=yyyyy
    oraz pomocniczo:
    - POWER_SUPPLY_VOLTAGE_MIN_DESIGN=…
    - POWER_SUPPLY_VOLTAGE_MAX_DESIGN=…

Jeśli chcesz wyświetlić tylko interesujące linie:

Gdyby battery/uevent nie zawierał tych pól, sprawdź alternatywne ścieżki:

5) Interpretacja i przeliczenia
    - Jeżeli masz CHARGE_* (jednostka: µAh):
    - Aktualna pojemność (FCC)[mAh] = CHARGE_FULL / 1000
    - Fabryczna[mAh] = CHARGE_FULL_DESIGN / 1000
    - Health[%] = 100 × FCC / Fabryczna
    - Jeżeli masz ENERGY_* (µWh):
    - Najprościej przyjmij Vnom = 3.85 V (typowe dla ogniw smartfonowych),
    ewentualnie policz dokładniej: Vnom ≈ (VOLTAGE_MIN_DESIGN + VOLTAGE_MAX_DESIGN) / 2 / 1e6.
    - FCC[mAh] ≈ (ENERGY_FULL / 1000) / Vnom
    - Fabryczna[mAh] ≈ (ENERGY_FULL_DESIGN / 1000) / Vnom
    Przykład dla RN8 Pro:
    - CHARGE_FULL_DESIGN=4500000 → 4500 mAh (deklaracja)
    - CHARGE_FULL=4150000 → 4150 mAh (aktualnie)
    - Health ≈ 4150/4500 ≈ 92,2%

---

Najczęstsze problemy i szybkie rozwiązania
    - Brak urządzeń po adb devices:
    - Zmień port USB/kabel (użyj dobrej jakości danych, nie „tylko ładowanie”).
    - Na telefonie przestaw USB na „Przesyłanie plików (MTP)”.
    - W Opcjach programistycznych: „Cofnij autoryzacje debugowania USB”, odłącz/podłącz i zaakceptuj ponownie.
    - W PC: uruchom:

- Sterowniki Windows: w Menedżerze urządzeń zaktualizuj „Android ADB Interface”/„Android Composite ADB Interface”. W razie potrzeby doinstaluj „Mi USB Driver” lub ogólny „Google USB Driver”.
    - unauthorized: zaakceptuj okno na telefonie (odcisk klucza RSA). Jeśli nie wyskakuje – cofnij autoryzacje, odłącz/podłącz, spróbuj innym kablem/portem.
    - Permission denied / brak plików CHARGE_*:
    - Spróbuj uevent w „bms”: adb shell cat /sys/class/power_supply/bms/uevent
    - Albo: adb shell dumpsys batteryproperties (szukaj chargeCounter w µAh)
    - Ostatecznie: adb shell dumpsys battery (to da poziom, napięcie, temperaturę – bez FCC).

---

Wskazówki dokładności
    - Najlepiej odczyt rób po pełnym naładowaniu do 100% i kilku minutach „odpoczynku”.
    - Po 2–3 normalnych cyklach (ładowanie/rozładowanie) układ „fuel gauge” zwykle lepiej koryguje FCC.
    - Temperatury niskie chwilowo „zaniżają” raportowaną pojemność.

---

Dalsza pomoc
    Wklej tu fragment uevent (linie z CHARGE_*/ENERGY_* i VOLTAGE_*) – przeliczę i zinterpretuję wynik dla Twojego RN8 Pro. Jeśli „adb devices” nadal sprawia kłopot, napisz dokładnie, co widzisz w wierszu poleceń i na telefonie – poprowadzę Cię krok po kroku.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #8 21722762
    adrianpawlik89
    Poziom 2  
    Klikam w plik adb.exe i od razu wyrzuca mnie z tego (mam na myśli pobrany plik ADB).
  • Pomocny post
    #9 21722767
    gps79
    Poziom 37  
    Tu się pracuje nie, jak użytkownik, a bardziej, jak hacker - z konsoli. Odpalasz konsolę i piszesz komendy, jak podał wyżej bot:

Cytat:
    - Otwórz ten katalog, kliknij w pasek ścieżki, wpisz cmd i Enter – otworzy się okno wiersza poleceń już „wewnątrz” platform‑tools.
  • #10 21724533
    adrianpawlik89
    Poziom 2  
    Jednak nie robię tego. Dziękuje za pomoc.
  • #11 21734341
    adrianpawlik89
    Poziom 2  
    Co do tego, jak mam pobrane na laptopie "platform tools", to klikam "platform tools" (a właśnie... wcześniej całe pliki wyodrębniłem), później "adb plik" i czarny ekran, który od razu wywala. A co do innych urządzeń... jak to wygląda?
  • #12 21734352
    gps79
    Poziom 37  
    Nie masz klikać na adb, a otworzyć konsolę cmd w katalogu z "platrorm tools". Przeczytaj, co bot napisał wyżej.
    adrianpawlik89 napisał:
    A co do innych urządzeń....jak to wygląda?

We wszystkich Androidach tak samo.
  • #13 21734359
    adrianpawlik89
    Poziom 2  
    Kurczę, no pomoże ktoś... Bo ja za bardzo nie rozumiem, co mam zrobić. Biorę leki na blokowanie myśli, więc ciężej mi jest się skupić i zapamiętać coś.
  • #15 21734460
    adrianpawlik89
    Poziom 2  
    Nadal nie wiem po obejrzeniu filmu, jak mam to zrobić.
  • #16 21735159
    adrianpawlik89
    Poziom 2  
    Nie wiem.

Podsumowanie tematu

✨ Tester/woltomierz USB cyfrowy J7-C umożliwia pomiar ilości energii dostarczonej do telefonu przez port USB, co pozwala na przybliżone oszacowanie pojemności baterii. Pomiar odbywa się przy napięciu USB (zwykle 5 V), a wynik należy skorygować o straty na układzie pomiarowym i wewnętrznej ładowarce telefonu oraz przeliczyć na nominalne napięcie baterii (około 3,7 V). Metoda ta daje jedynie przybliżone wartości. Dokładniejszy pomiar aktualnej pojemności baterii można uzyskać poprzez odczyt danych z układu „fuel gauge” w systemie Android za pomocą narzędzia ADB (Android Debug Bridge). W systemie Android wartości CHARGE_FULL (aktualna maksymalna pojemność) i CHARGE_FULL_DESIGN (pojemność znamionowa) dostępne są w plikach sysfs i wyrażone w µAh. Przeliczenie na mAh wymaga podzielenia przez 1000. Dla użytkowników bez doświadczenia w ADB dostępne są aplikacje takie jak AccuBattery lub GSam Battery Monitor, które po kilku cyklach ładowania podają estymację pojemności baterii. Instalacja i użycie ADB wymaga pobrania platform-tools, uruchomienia konsoli w katalogu z narzędziami i wykonania odpowiednich komend, co może być trudne dla osób nieobeznanych z konsolą. W dyskusji szczegółowo opisano kroki instalacji i odczytu danych dla telefonu Xiaomi Redmi Note 8 Pro z MIUI 12.5.15. Próby uruchomienia adb.exe przez dwuklik kończą się błędem, ponieważ ADB działa wyłącznie z poziomu konsoli. Pomocne są także materiały wideo, jednak nie wszyscy użytkownicy potrafią z nich skorzystać. Podsumowując, tester J7-C pozwala na przybliżony pomiar energii dostarczonej do telefonu, ale do precyzyjnego odczytu pojemności baterii lepsze są metody oparte na ADB i danych systemowych Androida.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA