Witam. Mam pytanie nt. testera/woltomierza USB cyfrowego J7-C (model). Więc chciałbym się dowiedzieć, czy mogę dzięki woltomierzowi mierzyć pojemność baterii, np. z telefonu? Bo mi ostatnio pan z Allegro odpowiedział, że się da, tylko że trzeba mieć do tego "wiadome" parametry przetwornicy, np. z tego telefonu, a sztuczna inteligencja mi odpowiedziała, że się nie da... Więc pytam się ludzi, co się na tym znają (czyli na tej stronie).
Sprzedawca dobrze powiedział. Miernik ten wskaże ilość przetransportowanej energii do telefonu, ale pokaże to dla napięcia USB 5V, np. 5000mAh. Tę wartość będziesz musiał pomniejszyć o straty na układzie pomiarowym i straty na wewnętrznej ładowarce telefonu (np. 20%), a następnie skonwertować wynik na 3.7V, dla którego zwykle podawana jest pojemność baterii telefonu. Dla podanego przykładu może wyjść 5000mAh × 80% × 5V / 3.7V = 5405mAh
Zamiast 5V wpisz wartość napięcia, która wyświetla się na liczniku, a 80%, to tylko moje założenie i nie wiem, jak mógłbyś uzyskać prawidłową wartość.
Wynik wyjdzie przybliżony. Lepszy wynik z telefonu Android można uzyskać dobierając się do wewnętrznych danych systemu operacyjnego.
@ElektrodaBot, jak odczytać aktualną pojemność baterii w Androidzie?
Sprzedawca dobrze powiedział. Miernik ten wskaże ilość przetransportowanej energii do telefonu, ale pokaże to dla napięcia USB 5V, np. 5000mAh. Tę wartość będziesz musiał pomniejszyć o straty na układzie pomiarowym i straty na wewnętrznej ładowarce telefonu (np. 20%), a następnie skonwertować wynik na 3.7V, dla którego zwykle podawana jest pojemność baterii telefonu. Dla podanego przykładu może wyjść 5000mAh × 80% × 5V / 3.7V = 5405mAh
Zamiast 5V wpisz wartość napięcia, która wyświetla się na liczniku, a 80%, to tylko moje założenie i nie wiem, jak mógłbyś uzyskać prawidłową wartość.
Wynik wyjdzie przybliżony. Lepszy wynik z telefonu Android można uzyskać dobierając się do wewnętrznych danych systemu operacyjnego.
@ElektrodaBot, jak odczytać aktualną pojemność baterii w Androidzie?
Bezpośrednia odpowiedź - Najpewniejszy sposób bez rozbierania telefonu: odczytaj z Androida wartości z układu „fuel gauge” przez ADB i pliki sysfs. Szukaj par: CHARGE_FULL (aktualna maksymalna pojemność, tzw. FCC) oraz CHARGE_FULL_DESIGN (pojemność znamionowa). Jednostki zwykle µAh (mikroamperogodziny). - Jeśli zamiast „CHARGE_*” masz „ENERGY_*” (µWh), przelicz na mAh dzieląc przez napięcie nominalne ogniwa (zwykle ~3.85 V). - Alternatywa dla użytkownika bez ADB: AccuBattery/GSam Battery Monitor – po kilku cyklach podadzą dobrą estymację FCC. - „Pierwsze cztery cyfry charge counter = mAh” – to mit. Charge counter jest w µAh i jego format nie jest standaryzowany do „4 cyfr”.
Jeśli podasz model telefonu i wersję Androida, wskażę dokładną ścieżkę/komendy dla Twojego urządzenia.
---
Szczegółowa analiza problemu
Co właściwie chcesz odczytać? - Pojemność znamionowa (Design Capacity): deklaracja producenta nowej baterii (np. 5000 mAh). - Aktualna maksymalna pojemność (Full Charge Capacity, FCC): ile ogniwo jest w stanie zmagazynować dziś, po zużyciu (np. 4350 mAh). - Stan naładowania (SoC, „level” w %): ile jest w tej chwili naładowane (np. 62%). - Licznik ładunku (charge_counter): przybliżony „ile ładunku jest teraz w ogniwie”, w µAh – nie zawsze dostępny.
To FCC jest tym, czego szukasz jako „aktualna pojemność baterii”.
Procedura krok po kroku (ADB, bez roota)
1) Włącz Debugowanie USB - Ustawienia → Informacje o telefonie → 7× „Numer kompilacji” → wróć → Opcje programisty → Debugowanie USB.
2) Sprawdź połączenie ADB - Na komputerze (Platform Tools): adb devices
Wynik to klucze=wartości. Interesują Cię w pierwszej kolejności: - POWER_SUPPLY_CHARGE_FULL_DESIGN=xxxxxx (µAh) - POWER_SUPPLY_CHARGE_FULL=yyyyyy (µAh) - ewentualnie zamiast powyższych: - POWER_SUPPLY_ENERGY_FULL_DESIGN=xxxxxx (µWh) - POWER_SUPPLY_ENERGY_FULL=yyyyyy (µWh) - pomocniczo: - POWER_SUPPLY_VOLTAGE_MIN_DESIGN (µV) - POWER_SUPPLY_VOLTAGE_MAX_DESIGN (µV) - POWER_SUPPLY_VOLTAGE_NOW (µV) - POWER_SUPPLY_CYCLE_COUNT (jeśli jest)
4) Interpretacja i przeliczenia - Jeśli masz CHARGE_* (µAh): FCC[mAh] ≈ CHARGE_FULL / 1000 Design[mAh] ≈ CHARGE_FULL_DESIGN / 1000 Health[%] ≈ 100 × FCC / Design - Jeśli masz ENERGY_* (µWh): Najpierw przyjmij napięcie nominalne Vnom: - jeśli brak wprost – przyjmij 3.85 V (typowa wartość dla ogniw smartfonowych), - dokładniej: Vnom ≈ (VOLTAGE_MIN_DESIGN + VOLTAGE_MAX_DESIGN)/2 w woltach (podziel µV przez 1e6). Wtedy: - FCC[mAh] ≈ (ENERGY_FULL/1000) / Vnom - Design[mAh] ≈ (ENERGY_FULL_DESIGN/1000) / Vnom - Przykład: CHARGE_FULL_DESIGN=5000000 µAh, CHARGE_FULL=4320000 µAh → Design ≈ 5000 mAh, FCC ≈ 4320 mAh, Health ≈ 86.4%.
5) Gdy uevent nie wystarcza - Spróbuj: adb shell dumpsys batteryproperties (często pokazuje m.in. chargeCounter (µAh), currentNow (µA), itp.) - Lub sprawdź bezpośrednio pliki (jeśli OEM nie zablokował odczytu): /sys/class/power_supply/battery/charge_full /sys/class/power_supply/battery/charge_full_design /sys/class/power_supply/battery/energy_full /sys/class/power_supply/battery/energy_full_design /sys/class/power_supply/battery/cycle_count /sys/class/power_supply/battery/current_now /sys/class/power_supply/battery/voltage_now - Uwaga: część producentów ogranicza czytelność tych plików (SELinux). Wtedy zostają narzędzia/aplikacje i estymacja.
Metody bez ADB - Aplikacje diagnostyczne (AccuBattery, GSam Battery Monitor, 3C Battery Manager): - Rejestrują przepływ ładunku w czasie i po kilku cyklach podają FCC z dobrą dokładnością. - Dają także temperaturę, prąd ładowania/rozładowania, statystyki cykli. - Menu serwisowe/producenta: - Samsung: Samsung Members → Diagnostyka → Bateria (zwykle opis „Dobry/Zużyta”, bez mAh). - Inni producenci czasem podają więcej, ale zwykle nie wprost FCC w mAh. Dostępność zależy od wersji systemu.
Czego nie robić / najczęstsze mity - „Pierwsze cztery cyfry charge counter to mAh” – nie. Charge counter to µAh i jego skala/zaokrąglenia zależą od sterownika. - Odczyt z Ustawienia → Bateria → Użycie baterii nie pokaże FCC – to tylko statystyki zużycia i poziom naładowania.
---
Jak to się ma do Twojego miernika USB (J7‑C) - Miernik USB integruje prąd po stronie wejściowej (czasem również energię w Wh). Do porównywania z pojemnością ogniwa w mAh sensownie jest operować energią: - Jeśli miernik podaje Wh: mAh_ogniwa ≈ (Wh_wej × η_ładowania) / Vnom gdzie η_ładowania (sprawność toru ładowania w telefonie) bywa 0.85–0.93, a Vnom ≈ 3.85 V. - Jeśli miernik podaje tylko mAh po stronie 5–9–12 V, przelicz najpierw na energię: Wh ≈ (mAh_USB × V_średnie_USB) / 1000, a potem jak wyżej. Uwaga na szybkie ładowanie (PD/QC) – V nie jest stałe 5 V. - Wynik i tak będzie przybliżony (straty zależą od temperatury, prądu, etapu CC/CV), stąd lepiej traktować pomiar z USB jako orientacyjny, a „twarde” FCC pobrać z fuel gauge przez ADB.
---
Wskazówki praktyczne i weryfikacja - Zrób 2–3 normalne cykle ładowania/rozładowania (np. 15–90%), aby sterownik zaktualizował FCC. - Odczyt FCC powtarzaj w podobnej temperaturze; zimno potrafi „obniżyć” raportowaną pojemność. - Jeżeli masz „ENERGY_*” i nie jesteś pewien Vnom, policz wariantowo dla 3.8 V i 3.85 V – różnice będą rzędu kilku procent.
---
Dalsze kroki / pytania - Jaki to dokładnie model telefonu i wersja Androida? - Czy możesz użyć ADB z komputera? Jeśli tak, zacytuj fragment uevent (linie z CHARGE_*/ENERGY_* i VOLTAGE_*), przeliczę i zinterpretuję wynik. - Jeśli nie chcesz ADB, podam ustawienia AccuBattery, żeby szybciej uzyskać wiarygodne FCC.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Chciałbym wiedzieć, jaka jest aktualna pojemność w telefonie Xiaomi Redmi Note 8 Pro w wersji oprogramowania 12.5.15. Troszkę za dużo się rozpisał ten bot, ale nie chcę za bardzo grzebać w telefonie (bo coś zepsuję). Jego pojemność baterii to 4500 mAh. Kiedyś na AccuBattery sprawdzałem kondycję i wyszły mi różne wyniki, chociaż korzystałem z niej pół roku. Nie pamiętam za bardzo, jakie parametry podawała. Dziękuję za szybką pomoc. Niestety za dużo nie rozumiem tego, co napisał mi ten bot, i przez to nie wiem, co i jak.
Dodano po 2 [godziny] 55 [minuty]:
Teraz sprawdzałem i nie wiem, co robić. Jedynie co zrobiłem, to włączyłem debugowanie USB, a tego punktu "2) Sprawdź połączenie ADB" nie wiem, jak wykonać.
Jest to połączenie USB z komputerem. Na komputerze musisz mieć zainstalowane odpowiednie oprogramowanie.
@ElektrodaBot , jak zainstalować i użyć ADB, aby odczytać stan baterii?
Jest to połączenie USB z komputerem. Na komputerze musisz mieć zainstalowane odpowiednie oprogramowanie.
@ElektrodaBot , jak zainstalować i użyć ADB, aby odczytać stan baterii?
Bezpośrednia odpowiedź - Zainstaluj ADB (platform‑tools) na Windows, podłącz telefon, uruchom polecenie: adb devices i zaakceptuj autoryzację na telefonie. - Odczytaj pojemność z układu „fuel gauge”: adb shell cat /sys/class/power_supply/battery/uevent i odszukaj CHARGE_FULL (aktualna pojemność, µAh) oraz CHARGE_FULL_DESIGN (fabryczna, µAh). - Przelicz na mAh, dzieląc przez 1000. Health[%] ≈ 100 × CHARGE_FULL/CHARGE_FULL_DESIGN. Jeśli zamiast CHARGE_* są ENERGY_* (µWh) – podziel przez napięcie nominalne (~3.85 V).
Poniżej masz kroki dokładnie pod RN8 Pro (MIUI 12.5.15) i Windows.
1) Instalacja ADB (platform‑tools) - Pobierz „SDK Platform‑Tools for Windows” (oficjalny ZIP od Google). - Wypakuj do prostego katalogu, np. C:\platform-tools - Otwórz ten katalog, kliknij w pasek ścieżki, wpisz cmd i Enter – otworzy się okno wiersza poleceń już „wewnątrz” platform‑tools.
(Jeśli chcesz, dodaj C:\platform-tools do zmiennej PATH – wtedy adb będzie działał z dowolnego folderu. Nie jest to konieczne.)
2) Przygotowanie telefonu (MIUI) - Ustawienia → O telefonie → 7× „Wersja MIUI” → komunikat „Jesteś programistą”. - Ustawienia → Dodatkowe ustawienia → Opcje programistyczne: - włącz „Debugowanie USB”. - (opcjonalnie) włącz „Debugowanie USB (ustawienia zabezpieczeń)” jeśli jest dostępne. - Podłącz telefon kablem do komputera i ustaw tryb USB na „Przesyłanie plików (MTP)”.
3) Sprawdzenie połączenia ADB (to był Twój punkt 2) W oknie wiersza poleceń (w C:\platform-tools) wpisz:
Kod: Text
Zaloguj się, aby zobaczyć kod
- Na telefonie wyskoczy okno „Zezwolić na debugowanie USB?” → zaznacz „Zawsze zezwalaj” → OK. - Ponownie:
Powinieneś zobaczyć:
Jeśli widzisz unauthorized – zaakceptuj okno na telefonie. Jeśli pusto – patrz sekcja „Najczęstsze problemy”.
4) Odczyt parametrów baterii (bez roota) Najwygodniej jednym poleceniem:
Wynik to kilkadziesiąt linii. Szukaj (przykłady nazw): - POWER_SUPPLY_CHARGE_FULL_DESIGN=4500000 - POWER_SUPPLY_CHARGE_FULL=4150000 lub wariant z energią: - POWER_SUPPLY_ENERGY_FULL_DESIGN=xxxxx - POWER_SUPPLY_ENERGY_FULL=yyyyy oraz pomocniczo: - POWER_SUPPLY_VOLTAGE_MIN_DESIGN=… - POWER_SUPPLY_VOLTAGE_MAX_DESIGN=…
Jeśli chcesz wyświetlić tylko interesujące linie:
Gdyby battery/uevent nie zawierał tych pól, sprawdź alternatywne ścieżki:
5) Interpretacja i przeliczenia - Jeżeli masz CHARGE_* (jednostka: µAh): - Aktualna pojemność (FCC)[mAh] = CHARGE_FULL / 1000 - Fabryczna[mAh] = CHARGE_FULL_DESIGN / 1000 - Health[%] = 100 × FCC / Fabryczna - Jeżeli masz ENERGY_* (µWh): - Najprościej przyjmij Vnom = 3.85 V (typowe dla ogniw smartfonowych), ewentualnie policz dokładniej: Vnom ≈ (VOLTAGE_MIN_DESIGN + VOLTAGE_MAX_DESIGN) / 2 / 1e6. - FCC[mAh] ≈ (ENERGY_FULL / 1000) / Vnom - Fabryczna[mAh] ≈ (ENERGY_FULL_DESIGN / 1000) / Vnom Przykład dla RN8 Pro: - CHARGE_FULL_DESIGN=4500000 → 4500 mAh (deklaracja) - CHARGE_FULL=4150000 → 4150 mAh (aktualnie) - Health ≈ 4150/4500 ≈ 92,2%
---
Najczęstsze problemy i szybkie rozwiązania - Brak urządzeń po adb devices: - Zmień port USB/kabel (użyj dobrej jakości danych, nie „tylko ładowanie”). - Na telefonie przestaw USB na „Przesyłanie plików (MTP)”. - W Opcjach programistycznych: „Cofnij autoryzacje debugowania USB”, odłącz/podłącz i zaakceptuj ponownie. - W PC: uruchom:
- Sterowniki Windows: w Menedżerze urządzeń zaktualizuj „Android ADB Interface”/„Android Composite ADB Interface”. W razie potrzeby doinstaluj „Mi USB Driver” lub ogólny „Google USB Driver”. - unauthorized: zaakceptuj okno na telefonie (odcisk klucza RSA). Jeśli nie wyskakuje – cofnij autoryzacje, odłącz/podłącz, spróbuj innym kablem/portem. - Permission denied / brak plików CHARGE_*: - Spróbuj uevent w „bms”: adb shell cat /sys/class/power_supply/bms/uevent - Albo: adb shell dumpsys batteryproperties (szukaj chargeCounter w µAh) - Ostatecznie: adb shell dumpsys battery (to da poziom, napięcie, temperaturę – bez FCC).
---
Wskazówki dokładności - Najlepiej odczyt rób po pełnym naładowaniu do 100% i kilku minutach „odpoczynku”. - Po 2–3 normalnych cyklach (ładowanie/rozładowanie) układ „fuel gauge” zwykle lepiej koryguje FCC. - Temperatury niskie chwilowo „zaniżają” raportowaną pojemność.
---
Dalsza pomoc Wklej tu fragment uevent (linie z CHARGE_*/ENERGY_* i VOLTAGE_*) – przeliczę i zinterpretuję wynik dla Twojego RN8 Pro. Jeśli „adb devices” nadal sprawia kłopot, napisz dokładnie, co widzisz w wierszu poleceń i na telefonie – poprowadzę Cię krok po kroku.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Co do tego, jak mam pobrane na laptopie "platform tools", to klikam "platform tools" (a właśnie... wcześniej całe pliki wyodrębniłem), później "adb plik" i czarny ekran, który od razu wywala. A co do innych urządzeń... jak to wygląda?
Kurczę, no pomoże ktoś... Bo ja za bardzo nie rozumiem, co mam zrobić. Biorę leki na blokowanie myśli, więc ciężej mi jest się skupić i zapamiętać coś.
✨ Tester/woltomierz USB cyfrowy J7-C umożliwia pomiar ilości energii dostarczonej do telefonu przez port USB, co pozwala na przybliżone oszacowanie pojemności baterii. Pomiar odbywa się przy napięciu USB (zwykle 5 V), a wynik należy skorygować o straty na układzie pomiarowym i wewnętrznej ładowarce telefonu oraz przeliczyć na nominalne napięcie baterii (około 3,7 V). Metoda ta daje jedynie przybliżone wartości. Dokładniejszy pomiar aktualnej pojemności baterii można uzyskać poprzez odczyt danych z układu „fuel gauge” w systemie Android za pomocą narzędzia ADB (Android Debug Bridge). W systemie Android wartości CHARGE_FULL (aktualna maksymalna pojemność) i CHARGE_FULL_DESIGN (pojemność znamionowa) dostępne są w plikach sysfs i wyrażone w µAh. Przeliczenie na mAh wymaga podzielenia przez 1000. Dla użytkowników bez doświadczenia w ADB dostępne są aplikacje takie jak AccuBattery lub GSam Battery Monitor, które po kilku cyklach ładowania podają estymację pojemności baterii. Instalacja i użycie ADB wymaga pobrania platform-tools, uruchomienia konsoli w katalogu z narzędziami i wykonania odpowiednich komend, co może być trudne dla osób nieobeznanych z konsolą. W dyskusji szczegółowo opisano kroki instalacji i odczytu danych dla telefonu Xiaomi Redmi Note 8 Pro z MIUI 12.5.15. Próby uruchomienia adb.exe przez dwuklik kończą się błędem, ponieważ ADB działa wyłącznie z poziomu konsoli. Pomocne są także materiały wideo, jednak nie wszyscy użytkownicy potrafią z nich skorzystać. Podsumowując, tester J7-C pozwala na przybliżony pomiar energii dostarczonej do telefonu, ale do precyzyjnego odczytu pojemności baterii lepsze są metody oparte na ADB i danych systemowych Androida. Wygenerowane przez model językowy.