logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Toshiba NB100 – czarny ekran po wymianie RAM, działa tylko na starej kości

Luks777 16 Paź 2025 22:49 135 7
REKLAMA
  • #1 21722517
    Luks777
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Cześć!
    Mam taki specyficzny problem z netbookiem Toshiba NB100.
    W teście Memtest86 wyskakiwały błędy, więc uznałem, że kupię jakąś nową kość. Aktualna to DDR2 Hynix 2GB PC2 6400S 666
    Niestety po wymianie jest tylko czarny ekran, ale słychać, że działa . Jak wracam ze starą to odpala.
    Próbowałem na Kingstonie, Hynix 1Gb(ta była fabrycznie zainstalowana, potem kupiłem 2GB), Nanya i nic.

Wyciągnąłem nawet baterię CMOS i nic to nie daje.
    Skończyły mi się już pomysły.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21722520
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    A co to dokładnie za moduły? Zamieść zdjęcia modułów z obydwu stron.

Jaka jest dalsza nazwa modelu? Toshiba NB100...?
  • REKLAMA
  • #3 21722527
    Luks777
    Poziom 11  
    NB100 - 10Y (wiem, że cud techniki, ale jakiś sentyment do niego jest)
    Na zdjęciu karta z numerem 1902 to ta nowa(nie działa), a druga to stara, która działa.

A 3cia to ten fabryczny, który teraz też nie działa.

Dwie kości RAM Hynix 2GB PC2-6400S umieszczone na drewnianej powierzchni
    Moduł pamięci RAM SO-DIMM 1 GB 800 MHz z etykietą IEC S/N i logo Hynix

Pamięć RAM SODIMM częściowo zakryta palcem, z etykietą i chipem Hynix
    Dwie kości RAM Hynix SO-DIMM DDR3 leżące na drewnianej powierzchni
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21722541
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 612
    Luks777 napisał:
    po wymianie jest tylko czarny ekran, ale słychać, że działa

jak działa jak jest czarny ekran?
    Luks777 napisał:
    Wyciągnąłem nawet baterię CMOS i nic to nie daje.

a czemu miałoby dawać?
    Luks777 napisał:
    Skończyły mi się już pomysły.

Masz najpewniej dwie niedziałające kości tę 1902 i tę fabryczną. Skoro nie działają to znaczy że popsute. Ta na której działa też pewnie uszkodzona skoro wyskakują błędy memtest86.

Ewentualnie błędy w memtest86 mogą być spowodowane zepsutą płytą główną, ale najpierw musiałbyś mieć kość ram co do której masz pewność że jest sprawna.
  • #5 21722568
    Luks777
    Poziom 11  
    qrek1 napisał:
    jak działa jak jest czarny ekran?

Słyszę działający wentylator i dysk.
    qrek1 napisał:
    a czemu miałoby dawać?

Czytałem, że czasami to pomaga.
    qrek1 napisał:
    Masz najpewniej dwie niedziałające kości tę 1902 i tę fabryczną. Skoro nie działają to znaczy że popsute. Ta na której działa też pewnie uszkodzona skoro wyskakują błędy memtest86.

Ledwo co kupiłem używaną i miała działać. Ta stara przeleżała długi czas, więc nie mam pewności.
    qrek1 napisał:
    Ewentualnie błędy w memtest86 mogą być spowodowane zepsutą płytą główną, ale najpierw musiałbyś mieć kość ram co do której masz pewność że jest sprawna.

A czy jest jakiś program, w którym mógłbym sprawdzić płytę główną?
    Może coś w tym być... Komputer dziwnie się czasami zachowuje - zawiesza się i na części ekranu pojawiają się kolorowe paski. Coś jak w telewizorze jak jest problem z zakłóceniami.
    Potrafi się też wyłączyć. Oczywiście to mogę sprawdzić tylko na tej jednej jedynej pamięci.
  • Pomocny post
    #6 21722584
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8291
    Luks777 napisał:
    Może coś w tym być... Komputer dziwnie się czasami zachowuje - zawiesza się i na części ekranu pojawiają się kolorowe paski. Coś jak w telewizorze jak jest problem z zakłóceniami.

Dodając do tego, że w zasadzie na żadnej pamięci RAM komputer nie działa, to można śmiało założyć, że problem jest z płytą główną - i po tylu latach nie ma się co za bardzo dziwić. Objawy z artefaktami mogą oznaczać uszkodzone połączenia układów BGA z płytą główną. Diagnostyka i naprawa takiej usterki jest względnie czasochłonna i kosztowna (w przypadku tego sprzętu przekracza jego wartość).
  • #7 21724333
    Luks777
    Poziom 11  
    Ech, szkoda :(
    Dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #8 21724336
    Luks777
    Poziom 11  
    W takim razie poddaję się i trzeba kupić coś nowszego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Netbook Toshiba NB100 po wymianie pamięci RAM na nową kość DDR2 powoduje czarny ekran przy starcie, mimo że urządzenie działa (słychać pracę). Problem nie występuje przy użyciu oryginalnej, starej kości RAM DDR2 Hynix 2GB PC2 6400S 666. Próby z różnymi modułami pamięci, takimi jak Kingston, Hynix 1GB (fabryczna), Nanya, nie przynoszą efektu. Resetowanie pamięci CMOS przez wyjęcie baterii nie rozwiązuje problemu. Występuje podejrzenie niekompatybilności nowych modułów RAM z płytą główną lub BIOS-em netbooka, co skutkuje brakiem wyświetlania obrazu mimo poprawnej pracy systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA