logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Inteligentny sterownik okapu kuchennego GORENJE

simovicsava 17 Paź 2025 11:52 885 0
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • Pomocny post
    #1 21722846
    simovicsava
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    GORENJE Smart Kitchen Hood Controller

Chciałem uczynić moją kuchnię nieco bardziej inteligentną, ulepszając mój zwykły okap kuchenny - trzy prędkości wentylatora i światło - do inteligentnego urządzenia, którym mógłbym sterować za pomocą Asystenta Domowego, a później zautomatyzować za pomocą czujników.

Po przejrzeniu projektów DIY w Internecie, większość z nich wydawała się zbyt czasochłonna, więc postanowiłem zbudować proste, praktyczne rozwiązanie.

Ta konfiguracja może być używana nie tylko do mojego modelu okapu kuchennego, ale także do każdego innego okapu wentylacyjnego z 3 prędkościami wentylatora i oświetleniem.
    Tak długo, jak układ okablowania jest podobny, a prędkości wentylatorów są kontrolowane przez oddzielne linie, ta konfiguracja będzie działać idealnie.

Stalowy okap kuchenny Gorenje zamontowany nad kuchenką Moduł przekaźnikowy Sonoff z podłączonymi przewodami w kuchni

Aby sflashować moduł BK72xx (CB3S), postępowałem zgodnie ze szczegółowym przewodnikiem dostępnym w poniższym poście:

👉 Forum Elektroda - Flashowanie modułów Tuya BK7231 .

Instrukcje tam zawarte wyjaśniają jak wprowadzić moduł w tryb flashowania, podłączyć go przez UART i wgrać firmware ESPHome.
    Jest to bardzo pomocny i dobrze udokumentowany proces dla każdego, kto korzysta z modułów opartych na Tuya.

Użyte komponenty
    4-kanałowy inteligentny przełącznik Tuya (moduł Wi-Fi 220 V) - ( bk72xx / CB3S ) wymagane minimalne modyfikacje wewnętrzne Link AliExpress

🛠️ Moduł przekaźnika - przeprogramowany do sterowania prędkością wentylatora i oświetleniem. Wymaga minimalnych zmian sprzętowych * * Lub bez zmian, jeśli nie masz nic przeciwko "sałatce spaghetti" przewodów.

Cechy
    Sterowanie prędkością wentylatora i 💡 oświetleniem za pomocą Home Assistant
    Integruje się z czujnikami i automatyką, umożliwiając obsługę bez użycia rąk
    Minimalne okablowanie i modyfikacje
    Konfiguracja
    Pełny plik ESPHome YAML jest dostępny tutaj: GitHub - aspirator-v1.2.yaml

WAŻNE: DODAJ WŁASNE DANE KREDYTOWE Wypełnij swoje WiFi, klucze API i hasła OTA poniżej Projekt nie będzie działał bez nich!

Nie zapomnij zaktualizować:

WiFi SSID & Hasło
    Klucze API
    Hasła OTA
    Modyfikacje sprzętowe
    Aby dostosować 4-kanałowy moduł przekaźnikowy Tuya do użytku z okapem kuchennym, dokonałem kilku prostych modyfikacji wewnętrznych i okablowania:

Mostkowanie fazy (L): Przewód pod napięciem (faza) z wejścia został zmostkowany do wspólnych zacisków wszystkich przekaźników na płytce drukowanej.

Połączenie neutralne (N): W czwartym przekaźniku (używanym do oświetlenia) odłączyłem oryginalny styk NC (przeciąłem ścieżkę PCB) i ponownie podłączyłem go do neutralnego (N).

Konwersja przycisków: Oryginalny przełącznik ścienny został zastąpiony przyciskami chwilowymi, które zostały połączone równolegle z przyciskami na module przekaźnika.

Wskaźniki LED: Każda dioda LED wskaźnika prędkości jest połączona równolegle z odpowiednim przekaźnikiem wentylatora, dzięki czemu dioda LED świeci się, gdy dana prędkość jest aktywna.

Te niewielkie zmiany sprzętowe umożliwiają modułowi bezpieczne i prawidłowe sterowanie wszystkimi trzema prędkościami wentylatora i oświetleniem, zapewniając jednocześnie wizualną informację zwrotną za pomocą diod LED.

Co robi to urządzenie?
    Ten projekt zamienia zwykły okap kuchenny w inteligentny, 3-biegowy wentylator z możliwością sterowania oświetleniem, w pełni zintegrowany z Home Assistant. Można nim sterować zarówno za pomocą fizycznych przycisków, jak i interfejsu Home Assistant, w tym automatyzacji i suwaków.

⚙️ Główne cechy
    Kontrola prędkości wentylatora

Okap posiada trzy prędkości wentylatora.
    Każda prędkość jest kontrolowana przez oddzielny przekaźnik (przekaźnik1, przekaźnik2, przekaźnik3), więc tylko jedna prędkość jest aktywna w danym momencie.
    Przełącznik główny zapewnia, że tylko jeden przekaźnik jest aktywny i kontroluje ogólną moc wentylatora.
    Sterowanie oświetleniem

Wbudowane w okap oświetlenie może być przełączane niezależnie za pomocą dedykowanego przekaźnika (lightfan).
    Sterowanie odbywa się za pomocą przycisku fizycznego lub Home Assistant.
    Przyciski fizyczne

Przyciski są zmapowane do:

Prędkość wentylatora 1, 2 lub 3
    Przełączanie światła
    Naciśnięcie przycisku ustawia odpowiednią prędkość lub przełącza światło. Ponowne naciśnięcie przycisku tej samej prędkości wyłącza wentylator.

Integracja z asystentem domowym

Suwak w Home Assistant umożliwia wybór prędkości wentylatora (1-3).
    Automaty i czujniki mogą sterować wentylatorem za pomocą przełącznika głównego i skryptu apply_speed.
    System aktualizuje się natychmiastowo i optymistycznie, co oznacza, że zmiany są odzwierciedlane w Home Assistant nawet przed potwierdzeniem z urządzenia.
    Skrypty i logika

apply_speed: Centralny program obsługi, który ustawia odpowiedni przekaźnik dla wybranej prędkości.
    set_speed_1/2/3: Skrypty uruchamiane przez przyciski fizyczne w celu aktualizacji prędkości i przełącznika głównego.
    Przełącznik główny (master): Kontroluje, czy wentylator jest włączony czy wyłączony. Gdy jest wyłączony, wszystkie przekaźniki wyłączają się.
    Bezpieczeństwo i niezawodność

Blokada zapewnia, że tylko jeden przekaźnik wentylatora może być włączony w danym momencie, zapobiegając jednoczesnej aktywacji wielu prędkości.
    Filtry odbicia na przyciskach fizycznych zapobiegają przypadkowym podwójnym naciśnięciom.
    Raportowanie stanu

Urządzenie raportuje informacje Wi-Fi, IP, adres MAC i wersję ESPHome za pośrednictwem czujników tekstowych.

Jak to działa
    Po naciśnięciu przycisku prędkości odpowiedni skrypt ustawia numer prędkości wentylatora i przełącza przełącznik główny.
    Następnie skrypt apply_speed włącza odpowiedni przekaźnik (przekaźnik1, przekaźnik2 lub przekaźnik3) dla wybranej prędkości i upewnia się, że pozostałe przekaźniki są wyłączone.
    Naciśnięcie przycisku oświetlenia przełącza przekaźnik wentylatora oświetlenia bez wpływu na prędkość wentylatora.
    Wentylator może być również sterowany bezpośrednio z Home Assistant za pomocą suwaka lub automatyki.
    Krótko mówiąc, urządzenie to jest inteligentnym, w pełni zautomatyzowanym okapem kuchennym, którym można sterować zarówno ręcznie, jak i cyfrowo, z wyraźną informacją zwrotną, blokadami bezpieczeństwa i pełną integracją z Home Assistant.

Kluczowe uwagi
    Przekaźnik1-Przekaźnik3 → Sterowanie prędkością wentylatora. Jednocześnie może być włączony tylko jeden przekaźnik (blokada).
    RelayLight → Steruje niezależnie oświetleniem okapu.
    Przełącznik główny → Główne zasilanie wentylatora; gdy jest wyłączony, wszystkie przekaźniki wentylatora wyłączają się.
    Przyciski → Fizyczne sterowanie dla każdej prędkości wentylatora i przełączanie oświetlenia. Ponowne naciśnięcie tej samej prędkości wyłącza wentylator.
    Asystent domowy → Obsługiwany suwak prędkości wentylatora i przełącznik oświetlenia, a także integracja z automatyką.

OGROMNE PODZIĘKOWANIA dla 3ative - ten projekt opiera się na ich fantastycznej pracy! https://github.com/3ative/Ultimate-Fan-Project-V4/tree/main?tab=readme-ov-file
REKLAMA