logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerabiamy kontroler przekaźnika tak by działał bez dodatkowego MCU - ESP8266 Relay V2.3 LC Techno

p.kaczmarek2 03 Sie 2026 11:19 381 5

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Przeróbka jednokanałowego LC Technology ESP8266 Relay V2.3 usuwa zbędny mikrokontroler, aby przekaźnik działał lokalnie pod Tasmotą.
  • Po odłączeniu UART i wylutowaniu MCU GPIO ESP8266 podłączono do tranzystora Q1, przycisku oraz LED przez zworki.
  • Płytka wymaga zasilania 12 V DC, a sygnał GPIO steruje bazą Q1 przez rezystor R5 4,7 kΩ.
  • Tasmota poprawnie przełącza przekaźnik z panelu i przyciskiem oraz wykrywa zmiany stanu wywołane przyciskiem.
  • Modyfikacja nie wykorzystuje jednego z dwóch przycisków, a pierwotne zastosowanie dodatkowego MCU pozostaje niewyjaśnione.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Słuchaj:
  • Przerabiamy kontroler przekaźnika tak by działał bez dodatkowego MCU - ESP8266 Relay V2.3 LC Techno
    Zapraszam na prezentację przeróbki kontrolera ESP8266 Relay V2.3 LC Technology tak, aby działał lokalnie z oprogramowaniem Tasmota. Będzie to dość nietypowa przeróbka, bo z niezrozumiałych przyczyn producent postanowił zaprząc do sterowania przekaźnikiem dodatkowy mikrokontroler. Czy ESP8266 jest w stanie wysterować przekaźnik bez dodatkowego mikrokontrolera? Sprawdźmy!

Omawiane tu urządzenie zostało nadesłane przez czytelnika, jest to dokładnie ten sam egzemplarz, co w temacie o Tasmocie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3760371.html#21922314
    Czytelnik miał problem ze zmianą firmware. Po podłączeniu UART ESP nie odpowiadał na komunikację. Sprzęt został do mnie wysłany, bym obadał sytuację. Szybko rzuciła mi się w oczy tajemnicza para zworek.
    Przerabiamy kontroler przekaźnika tak by działał bez dodatkowego MCU - ESP8266 Relay V2.3 LC Techno
    Pod modułem z ESP8266 jest dodatkowy mikrokontroler, który komunikuje się z ESP przez UART. Tylko po co? Na stronie Blakadder można znaleźć szczegóły protokołu, wydaje się on dość prosty:
    https://templates.blakadder.com/LC-ESP8266.html
    Tylko po co tak komplikować? Przecież Tasmota może sterować bezpośrednio pinami GPIO od ESP. Z tego powodu zdecydowałem się na inną przeróbkę niż u pana Blakadder, ale o tym za chwilę.
    Najpierw - kopia oryginalnego wsadu. Po zdjęciu zworek, które łączą linie UART od ESP z MCU, od razu esptool poprawnie rusza.
    https://github.com/openshwprojects/FlashDumps/commit/ce13ed9575049e19c7a8c4a6f36283318770bfd4
    Krótko przeanalizowałem zgrany wsad. Oto kilka odkrytych ze środka informacji:
    - wsad ma 2 MB, ale to zdublowany 1:1 obraz 1 MB (zgodne sumy MD5)
    - w środku jest fabryczne oprogramowanie komend AT od Ai-Thinker / Espressif (Non-OS SDK 3.0 z 2020 r.)
    - domyślna prędkość UART to 115200 baud (bootloader v1.7 nadaje na 74880 baud)
    - moduł stawia sieć SoftAP "AI-THINKER_XXXXXX" (IP 192.168.4.1) oraz obsługuje SmartConfig (ESPTOUCH/AIRKISS)
    - fabrycznie ESP8266 robi tylko za mostek Wi-Fi do UART, przesyłając ramki hex do drugiego MCU

Mój pomysł polegał na tym, by usunąć mikrokontroler i podpiąć piny ESP do przekaźnika, przycisku i LED, tak jak w temacie
    ESP8266 i Tasmota - sterowanie przekaźnikiem WiFi krok po kroku. Mikrokontroler można wylutować gorącym powietrzem, ale warto nałożyć na piny topnik.
    Na tyle znam swój hot air, że nie zabezpieczałem zacisków śrubowych ani pobliskich elementów taśmą. Odpowiednia dysza, dobra moc i element schodzi szybko, płytka nie puchnie a inne elementy się nie palą.
    Potem trzeba zrobić zworki. ESP8266-01 ma tylko złącze 2x4, tam jest zasilanie, masa, UART oraz kilka GPIO, w tym GPIO0 do programowania. Z tymi pinami trzeba ostrożnie, nie można np. zewrzeć GPIO0 do masy w momencie bootowania, bo moduł wejdzie w tryb flashowania zamiast normalnie wystartować.

Tak wyszło podłączenie przekaźnika. Cała płytka wymaga zasilania 12V DC – to napięcie zasila bezpośrednio cewkę przekaźnika Songle, a na pokładzie znajduje się stabilizator 7805 oraz osobny LDO 3.3V na potrzeby ESP8266. Sam ESP z logiką 3.3V nie może sterować cewką bezpośrednio, dlatego sygnał sterujący z pinu ESP doprowadziłem pojedynczą żyłą wyciągniętą ze skrętki Ethernet od spodu płytki do rezystora bazy R5 (4.7 kΩ, oznaczenie 472). Rezystor ogranicza prąd pinu ESP i wprowadza tranzystor Q1 w stan nasycenia, łącząc cewkę przekaźnika do masy. Równolegle do cewki znajduje się dioda D3 wygaszająca szpilki napięciowe przy jej wyłączaniu.
    Przerabiamy kontroler przekaźnika tak by działał bez dodatkowego MCU - ESP8266 Relay V2.3 LC Techno Przerabiamy kontroler przekaźnika tak by działał bez dodatkowego MCU - ESP8266 Relay V2.3 LC Techno
    W podobny sposób uwolniłem przycisk i LED. Przycisk zwiera do masy, w sam raz można go użyć do GPIO0, tak jak się robi w urządzeniach IoT, by jego wciśnięcie przy podaniu zasilania włączało tryb programowania.
    Przerabiamy kontroler przekaźnika tak by działał bez dodatkowego MCU - ESP8266 Relay V2.3 LC Techno Przerabiamy kontroler przekaźnika tak by działał bez dodatkowego MCU - ESP8266 Relay V2.3 LC Techno
    Na koniec zabezpieczyłem bardziej wrażliwe punkty soldermaską utwardzalną za pomocą lampy UV:
    Finalny test - sterowanie przekaźnikiem działa, zarówno z panelu Tasmoty, jak i przyciskiem. Tasmota widzi też zmiany stanu wywołane przyciskiem:

Ustawienia:

Podsumowując, to była przeróbka modułu przekaźnika tak, aby mógł współpracować z otwartym oprogramowaniem Tasmota. Można by to zrobić bez lutowania i kombinować z wysyłaniem pakietów UART z poziomu oprogramowania tak, aby mikrokontroler poprawnie je interpretował i wykonywał rozkazane operacje, ale uznałem, że to bez sensu, jak i tak mam sprzęt i chęci do lutowania. Potencjalnie na skutek tej operacji straciliśmy jeden z dwóch przycisków, bo go nie podłączyłem do GPIO, ale nie widzę i tak jego zastosowania i nie uważam tego za stratę, tym bardziej, że... na stronie Blakadder skrypt Tasmoty nawet nie wspiera odczytu stanu przekaźnika z MCU, więc i tak byłby bezużyteczny - po co nam przycisk, który nie da feedbacku do interfejsu Home Assistant? Z tego powodu przeróbkę uważam za udaną, choć i tak dalej nie wiem po co zasadniczo ten MCU tam jest - może to jakaś pozostałość po wersjach 2 i 4 kanałowych, gdzie już zaczyna brakować całkiem pinów w przypadku użycia ESP8266-01? Ale znowu - nikt nie powiedział, że trzeba użyć ESP8266-01, można użyć TYWE3S i podobnych modułów, gdzie więcej GPIO jest wyprowadzone. Ciekawe

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14766 postów o ocenie 12901, pomógł 659 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • #2 21949483
    austin007
    Poziom 17  
    Ocena: 278
    Tytuł cyt:" Przerabiamy kontroler przekaźnika tak by działał bez mikrokontrolera " jest wręcz mylący. Nie wygląda to dobrze, szczególnie jak na osobę z tak samochwalebną stopką. Po przeróbce urządzenie nadal wymaga do pracy mikrokontrolera.
    .
  • #3 21949493
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12901
    Wydaje mi się, że wyjaśnienie tego masz w drugim zdaniu pierwszego akapitu, które zarówno masz w we właściwej treści tematu, jak i podglądzie tematu:
    p.kaczmarek2 napisał:

Będzie to dość nietypowa przeróbka, bo z niezrozumiałych przyczyn producent postanowił zaprząc do sterowania przekaźnikiem dodatkowy mikrokontroler.

Twoja interpretacja trochę brzmi tak, jakbyś oczekiwał, że prezentacja będzie opierać się na pozbyciu się samego ESP, tylko ciekawe, jakby wtedy to miało działać i dalej łączyć się z Wi-Fi. Nie mniej, mogę dodać dla Ciebie w tytule słowo "dodatkowego".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21949538
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6118
    austin007 napisał:
    jest wręcz mylący.

Racja, był trochę mylący bez przeczytania środka, mamy jednak limit z znaków w tytule a trzeba jeszcze umieścić pełną nazwę płytki i symbol płytki do katalogowania. Słowo dodatkowego jest długie.
    Dzięki za zgłoszenie.

p.kaczmarek2 napisał:
    Nie mniej, mogę dodać dla Ciebie w tytule słowo "dodatkowego".

Dobry pomysł i wybrnięcie z limitu znaków, dziękuję.
  • #5 21949551
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1711
    p.kaczmarek2 napisał:
    Z tego powodu przeróbkę uważam za udaną, choć i tak dalej nie wiem po co zasadniczo ten MCU tam jest - może to jakaś pozostałość po wersjach 2 i 4 kanałowych

A może da się wpiąć kilka modułów które nie posiadają ESP i w ten sposób sterować dodatkowymi płytkami/przekaźnikami.
    Może da się zasterować przekażnik z zewnątrz, a ESP pokazuje tylko stan pracy przekaźnika.
  • #6 21949554
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12901
    To z tym "mikrokontrolerem" to akurat się już na IoT robi trochę takim niepoprawnym, ale popularnym zwrotem prawie jak "żarówka LED". W ogólnym dziale IoT widzę normalnie pytania "is this MCU device?", co jest skrótem myślowym od "urządzenia IoT z dodatkowym MCU". Chodzi o to, że urządzenia IoT albo oparte są o sam moduł Wi-Fi, albo mają właśnie ten tytułowy dodatkowy MCU, widać to często w urządzeniach TuyaMCU, które były opisywane tutaj:
    Protokół TuyaMCU - komunikacja pomiędzy mikrokontrolerem a modułem WiFi
    Przewodnik flashowania, instalacji i konfiguracji TuyaMCU - skonfiguruj dpID dla Home Assistant
    Oprócz tego, użycie dodatkowego MCU widzę nagminnie w ściemniaczach, gdzie trzeba wykrywać przejście przez zero by sterować triakiem. Nie spotkałem się, by zajmował się tym sam ESP (bądź Beken, bądź inny układ od Wi-Fi). W sumie ciekawe czemu, wydaje mi się, że i na samym ESP bym mógł to zrealizować.

To wszystko też nieco skłania do przemyśleń, co to się porobiło, że mamy czasy, że w ściemniaczu do lampy w pokoju mamy nie jeden, a dwa mikrokontrolery, w tym jeden z Wi-Fi i BT...
    Ba - co ja mówię, tu w tym temacie:
    Podwójny ściemniacz WXDM2 - inżynieria wsteczna - dziwny protokół UART
    to w ściemniaczu były trzy mikrokontrolery (jeden moduł Wi-Fi i po MCU na kanał ściemniacza).

Chociaż wiadomo, że to troszkę taki offtopic, zwłaszcza że ten temat powstał dla czytelnika który przesłał to urządzenia aż ze Słowenii, abym sprawdził i pokazał jak można je przerobić pod Tasmotę.

madamsz1 napisał:
    p.kaczmarek2 napisał:
    Z tego powodu przeróbkę uważam za udaną, choć i tak dalej nie wiem po co zasadniczo ten MCU tam jest - może to jakaś pozostałość po wersjach 2 i 4 kanałowych

A może da się wpiąć kilka modułów które nie posiadają ESP i w ten sposób sterować dodatkowymi płytkami/przekaźnikami.
    Może da się zasterować przekażnik z zewnątrz, a ESP pokazuje tylko stan pracy przekaźnika.

W tym konkretnym przypadku nie słyszałem o tym, ale ogólnie, rozwijając temat sterowania przez dodatkowy mikrokontroler, to np. w takich włącznikach jest te wspomniane TuyaMCU:
    Tam siedzi normalnie ten dodatkowy mikrokontroler oraz osobno moduł Wi-Fi, i moduł Wi-Fi rozmawia z mikrokontrolerem przez UART. W takiej sytuacji to ma sens.

A i druga ciekawostka - w kontekście termostatów, też od Tuya:
    Są one w trzech wersjach:
    - komunikacja Wi-Fi
    - komunikacja Zigbee
    - bez komunikacji
    Wszystkie one mają w sobie mikrokontroler do sterowania, a te z komunikacją mają osobno moduł Wi-Fi lub Zigbee. Jeden czytelnik u nas sprawdzał, i z jego eksperymentów wynika, że można kupić wersję bez komunikacji i dodać moduł Wi-Fi i ten MCU w środku ma wgrany wsad TuyaMCU fabrycznie.... czyli fabryka lutuje jeden MCU z jednym wsadem, jedno PCB, a potem się je wyposaża dodatkowo w moduł komunikacji (albo nie).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
Słuchaj:
REKLAMA