Dotykowe włączniki światła zalewają rynek, najbardziej popularne są w kategoriach "smart", czyli w kontekście urządzeń z dodatkowym sterowaniem przez Wi-Fi bądź Zigbee. Nie każdy jednak lubi ten format sterowania, gdyż nie daje on "mechanicznej odpowiedzi" na nacisk. Z tego powodu pokażę tu mechaniczny włącznik światła zgodny ze standardem Zigbee, model DS-1021 zgodny z Tuya, lecz również kompatybilny z Home Assistant. Dodatkowo ma on drugą niezwykle ważną cechę - nie wymaga przewodu neutralnego podprowadzonego do puszki. To pozwala użyć go w każdej sytuacji, nawet w takiej, gdy ten przewód nie jest obecny. DS-1021 kupiłem za około 80 zł od polskiego importera, pewnie z Chin byłoby taniej. Oznaczenia:
W zestawie jest tzw. "adapter", czyli kondensator - wpinamy go równolegle do światła:
Wszystko działa:
To teraz zostaje parowanie z Home Assistant - nie korzystam z bramki Tuya. Home Assistant ma u mnie skonfigurowane Zigbee2MQTT i podłączoną antenkę CC2531.
HA widzi urządzenie jako TS0011:
Urządzenie oferuje kontrolę przekaźnika, stanu po powrocie zasilania, a również można zmienić tryb podświetlenia.
Wszystko działa zadowalająco, a dodatkowo urządzenie pracuje w trybie router - poszerza zasięg Zigbee.
Zostało zaprezentować wnętrze - z czystej ciekawości.
Puste miejsca na PCB sugerują wykorzystanie tej samej płytki do wersji pojedynczej, podwójnej i potrójnej.
Urządzenie opiera się o moduł ZT3L. Data na PCB: 2022-09-15 REC A0. Nie jest to nowy projekt, ale jak widać dobrze działa.
Użyty przekaźnik to FH14L-1ATL-L2, co ciekawe, sterowany jest on z napięcia 3 V! To pewnie pozwala oszczędzić na przetwornicy step down, bo w takiej sytuacji całość chodzi na tych 3 V (moduł Zigbee też pracuje na tym napięciu).
Samej idei działania systemu "bez przewodu neutralnego" tu już nie analizowałem. Jest o tym osobny temat: Włącznik WiFi QTouch wpinany tylko w przewód L - test, wnętrze, schemat
Podsumowując, to jeden z bardziej przydatnych typów włączników do automatyki domowej. Jego atuty to mechaniczny przycisk oraz praca bez przewodu neutralnego. Dodatkowo pozwala on kontrolować podświetlenie, co też umożliwia dostosowanie go do indywidualnych preferencji. Oczywiście, to tylko moje zdanie, ktoś inny by mógł woleć przyciski dotykowe, więc ostateczna decyzję pozostawiam Wam.
Czy korzystacie z tego typu włączników z Zigbee?
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.