logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Galaxy S7-G930F czy wgrywac LineageOS z ROM-u [ALEXNDR] U8EUE1 DevBase czy ze Stock-owej Samsunga

Electrobot 18 Oct 2025 03:34 447 2
ADVERTISEMENT
  • #1 21723614
    Electrobot
    Level 10  
    Help: 1
    Rate: 6
    Witam wszystkich,

Mam takie pytanie dosc wazne...

na jednym telefonie Samsung Galaxy S7 G930F  mam  ROM-    [/] [G930F/FD][ALEXNDR] * U8EUE1 * DevBase v7.4 Encryption support

i dziala on bezproblemowo... ale chcialbym wgrac mu nowy ROM- dokladnie LineageOS (Android 13) lub (Android 14)

lecz mam bardziej dylemat techniczny, czy na tym ROM-ie Flashowac S7-G930F na LineageOS

czy lepiej wrocic do wersji Stock-owej oryginalnej Samsunga najlepiej wersja z (Android 7), gdyz  chyba jest mniej problematyczna niz 8 OREO?
    z racji iz w 8-mce Samsung dodal troche kodu pod blokady pod przeróbki?

i z niej dopiero Flashowac s7 na  LineageOS (Android 13) lub (Android 14) ?  

-  glownie tez chodzi mi o ulozenie sie potem  LineageOS?

czy nie ma to znaczenia bo LineageOS juz sporo zmieni i w 1 i 2- gim ROM-ie - a glownie chodzi o [G930F/FD][ALEXNDR] * U8EUE1 * DevBase v7.4 Encryption support
    bo jak pisalem jego mam teraz i tu jest Android 8.0.

co o tym sadzicie?
    bardziej chyba od strony praktycznej i pod stabilnosc potem LineageOS...

Pozdrawiam, i dzieki z gory za odpwiedz i czas poswiecony!
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #2 21723825
    Spartan33
    Level 20  
    Help: 41
    Rate: 96
    Dla nowych wersji Custom Rom 9.0 - 14 i wyżej wymagana jest najnowsza wersja Android 8.0 na telefonie i wgranie TWRP recovery najnowszej wersji, która bootuje nowe Custom Romy. Można wgrać Custom Rom mając Android 7.0, ale tu wymagane jest przerobione TWRP recovery do bootowania nowych Custom Romów, niestety takich wersji TWRP (przerobionych pod Android 7.0) po prostu nie ma. Nie jestem fanem Custom Rom LineageOS z jednego powodu, brak wsparcia dla Volte i Vowifi.
  • #3 21724162
    Electrobot
    Level 10  
    Help: 1
    Rate: 6
    Witam,

1.
    "Dla nowych wersji Custom Rom 9.0 - 14 i wyżej wymagana jest najnowsza wersja Android 8.0 na telefonie"

tego nie wiedzialem, ze az tak hmmm, i to jest jakies oficialne info od autorow LineageOS?

a tak z innej strony to wiele osob wgyrwala tez na 7 i nawet 6 stkach LineageOS 20 - andro13 hmmm - np. na YTube mozna to zobaczyc i ludzie pisali, ze im dziala hmmm

Czyli wg ciebie jak juz to dzialac na 8.0 Androida, ale w Stock-owej oryginalnej Samsunga? czy ten, co teraz mam [G930F/FD][ALEXNDR] * U8EUE1 * DevBase v7.4 Encryption support - moze zostac? jak pisalem pokazuje mi 8.0 w telefonie ze jest Android po nim

Poza tym nowszy TWRP poradzi sobie z wgraniem no-verity-opt-encrypt-6.0  /w tej wersji? -  czy 6.1  musi byc wtedy? i on chyba byla bardziej pod s7 EDG hmmm?

wiem, ze cyrki byly z TWRP i z nowa wersja ;/ no-verity-opt-encrypt

i  jak dobrze pamietam dzialalem kiedys na wersji 8.1 Android tez na s7 co teraz - i  z TWRP 3.7... i byla to wtedy najnwosza - i nie pozwalala przepuscic no-verity-opt-encrypt-6.0.zip i chyba tez Magisk w nowszej wersji  - byl to wtedy  LineageOS 20 -13 android ktory zainstalowalo ladnie

- dopiero zmiana na nizsza TWRP , ale nie pamietam dokladnie jaka to byla 3.4 lub 3.5 hmmm - zadzialala - lecz wtedy Bootloopa zlapal system - wg mnie wina byla Androida 8.1 jak dobrze pamietam orginal od Samsunga... a wg wytycznych robilem Autora LineageOS i jakiegos fachowca i wtopa  :P

a Ty ktora polecilbys wersje TWRP uzyc na 8.0 oreo stock?

i czy moze widziales gdzies w necie jakis tutek, gdzie ktos ukazuje jakie TWRP wersje uzywac do jakiej wersji np. - LineageOS 20?

2.
    Można wgrać Custom Rom mając Android 7.0, ale tu wymagane jest przerobione TWRP recovery do bootowania nowych Custom Romów, niestety takich wersji TWRP (przerobionych pod Android 7.0) po prostu nie ma.

hmmm, ale tu piszesz chyba o nie wersji z ostatniego czasu np. ta?  LineageOS? czyli tej Download lineage-20.0-20250628
    na dzis https://ivanmeler.github.io/devices/herolte.html

- bo jesli wybiore np. inna - to taka raczej bardziej zadziala z Androida 7 niz ta wyzej? - bo jak pamietam sporo ludzi miala Androida 6-7 i LineageOS dzialal im... ale byla to inna starsza wersja

3.
    Nie jestem fanem Custom Rom LineageOS z jednego powodu, brak wsparcia dla Volte i Vowifi.

VoLTE i VoWiFi to technologie umożliwiające rozmowy głosowe przez internet, które poprawiają jakość połączeń, skracają czas ich nawiązywania i pozwalają na jednoczesne korzystanie z internetu. VoLTE (Voice over LTE) realizuje połączenia przez sieć LTE (4G), a VoWiFi (Voice over WiFi) przez sieć Wi-Fi, co jest przydatne w miejscach ze słabym zasięgiem komórkowym.

faktycznie w Rom-ie LineageOS - jest tylko 4G ze zmiana na 3G jak pamietam...  i np. VoLTE  to chyba chodzi o telefonie internetowa?, a nie np. o rozmowy jak bede uzywal komunikator jakis, ktory z telefonu odpale i nie bedzie mi dzialal? jesli nie mam VoLTE lub VoWiFi ? o to Ci chodzilo?

oraz wazny Warunek musi byc tez spelniony dla VoLTE i VoWiFi - czyii Wymaga dobrego zasięgu sieci LTE... z czym w PL jest roznie nadal ;/

na koniec, a Jaki Room - Ty bys polecal do s7 G930F ?

Pozdrawiam.
ADVERTISEMENT