logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Scenic III – lewe światło mijania nie działa mimo sprawnej żarówki i bezpiecznika

tronics 21 Paź 2025 10:47 588 2
REKLAMA
  • #1 21726754
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 845
    Renault Scenic III - brak lewego światła mijania, żarówka i bezpieczniki ok.

Jak w tytule jestem posiadaczem scenica 1.5dCi z roku 2011. W zeszłym tygodniu jadąc do pracy zauważyłem brak lewego światła mijania. Przekonany, że tylko żarówka dojechałem na miejsce i po zakończonej pracy zająłem się wymianą. Jakież było moje zdziwienie gdy okazało się, że żarówka jest ok.
    Światła drogowe i pozycyjne działają. Mijania z prawej strony też działa. Tylko lewa strona ślepa.
    No to myślę ... może bezpiecznik. Czytam, sprawdzam. Okazuje się, że jest. Jeden zbiorczy bezpiecznik 20A na całą stronę. I jest cały (po wydłubaniu tej skrzynki obok akumulatora ... kto to wymyślił z takim dostępem to go powinni chłostać ...)

Czytam więc dalej, jakieś zgniłe przewody, upalone wtyczki. No to patrzę - z zewnątrz wygląda ok. Ryzyk fizyk - rozpinam całego USM. Wszystkie konektory czyste. Wtyczki czyste. Przejście na wiązce (różowy/fioletowy ... facet jestem to mnie to na jedno) - jest. Może masa? Widzę jakieś niebieskie 2 cienkie... jest. Hmm... Może diagnostyka coś powie. Aktywny DTC 921215. Historyczne też z prawej strony. Po skasowaniu historyczne znikły, aktywny pozostał. Czy rozumiem, że moduł USM jest trzaśnięty? Wygląda dobrze, żadnych śladów wilgoci, korozji ścieżek, ale żeby głębiej wejść to by się przydała dobra rozlutownica.

Zamówiłem już co prawda używkę z alledrogo ale będzie dopiero jutro po południu. A do pracy jakoś trzeba się dostać (40km). Ktoś coś kojarzy co jeszcze można by zrobić by przywrócić samochód do pełnej sprawności w zakresie obowiązkowego oświetlenia?
  • REKLAMA
  • #2 21726787
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 462
    tronics napisał:
    można by zrobić by przywrócić samochód do pełnej sprawności w zakresie obowiązkowego oświetlenia?

Czasowo do stopki oprawki pociągnij przewód z bezpiecznikiem bezpośrednio z akumulatora.
  • #3 21726984
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 845
    Rozebrałem to ustrojstwo trochę bardziej - wygląda na to, że lewa i prawa żarówka z lampy są sterowane przez 2 układy VN5012AK, coś podobnego widziałem w kartach I/O do PLC. Dziwne trochę bo to w dobrych warunkach ma wytrzymać 60A, nie wydaje mi się żeby ta kostka uległa uszkodzeniu termicznemu. Klucz MOSFET w środku wygląda na dobry, w każdym razie wbudowana w strukturę dioda przewodzi jak dioda ;) W jedną stronę. Otoczenie też nie wygląda źle. Tyle ile się udało pomierzyć między kanałami pomierzyłem i wygląda to tak samo. Zakładam, że klękło coś między samym sterownikiem, a tymi układami. Sprawy nie ułatwia conformal coating, którego nie mam nawet jak zmyć. No nic, chyba nie pozostanie mi nic innego jak jakaś rzeźba na dodatkowych przewodach. Dzięki, pozdrawiam!

EDIT - po złożeniu - o dziwo - działa. Dziwne, styki były w relatywnie dobrej kondycji, trochę tylko przydymione z wiekiem. Może gdzieś któryś press-fit między płytkami już słabo kontaktował, trudno powiedzieć. Przyjdzie drugi moduł to będzie na zapas.
REKLAMA