logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Came ZBX7 – chwilowa zmiana kierunku silnika po STOP, po naprawie triaka i przekaźnika

lukaszbichowski28 23 Paź 2025 17:22 489 24
REKLAMA
  • #1 21729418
    lukaszbichowski28
    Poziom 6  
    Witam, proszę o pomoc z płytką sterującą napędu Came ZBX7. Nakreślę nieco temat. Płytkę otrzymałem niedziałającą. Na pierwszy rzut oka widoczne były spalone rezystory 1 kΩ i 470 Ω oraz triak BT208x. Przy okazji zmieniłem 1 przekaźnik, bo jego obudowa była stopiona przez uszkodzenie triaka. W efekcie udało się uzyskać w miarę poprawną pracę przekaźników. W miarę, ponieważ po wyzwoleniu pracy silnika i zadaniu sygnału stop, napęd zatrzymuje się i na sekundę zostaje zmieniony kierunek pracy. Widać to dobrze w załączonym filmie. Proszę o podpowiedzi.Zbliżenie na naprawioną płytkę sterującą Came ZBX7 z przekaźnikami i triakiemZbliżenie na płytkę sterującą Came ZBX7 z widocznymi przekaźnikami i elementami elektronicznymiZbliżenie na płytkę sterującą CAME ZBX7 z widocznymi przekaźnikami, kondensatorami i potencjometrami.
    Zbliżenie na płytkę sterującą Came ZBX7 z zaznaczonym przekaźnikiem i rezystorami
    AI: Czy po wymianie rezystorów, triaka i przekaźnika sprawdził Pan dokładnie poprawność montażu oraz wartości wszystkich wymienionych elementów?
    Tak
    AI: Czy problem z chwilową zmianą kierunku pracy występuje niezależnie od trybu pracy napędu oraz czy testował Pan płytkę z innym silnikiem lub w innej konfiguracji?
    Tak

Załączniki:
    • zbx7 SCHEMAT.pdf (546.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VID_20251023_164442759.mp4 (63.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21729431
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3707
    Wygląda to jak odprężenie bramy po otwarciu/zamknięciu.
  • #3 21729437
    lukaszbichowski28
    Poziom 6  
    >>21729431 Oglądałem kilka filmików z podobnymi napędami i na żadnym takiej pracy nie zauważyłem. Montowałem również już kilka napędów FAAC; żaden w ten sposób nie pracował. Myślisz, że to jest normalna praca?
  • #4 21729448
    balonika3
    Poziom 43  
    lukaszbichowski28 napisał:
    Myślisz że to jest normalna praca?

Nie wiem, po prostu pierwsze, co mi się nasunęło, to właśnie odprężanie. W niektórych napędach jest ono opcjonalnie włączane, w tym instrukcja milczy na ten temat.
  • REKLAMA
  • #5 21729464
    lukaszbichowski28
    Poziom 6  
    No właśnie, w instrukcji nic nie znalazłem na ten temat.
  • REKLAMA
  • #6 21729507
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1020
    oglądałem kilka filmików z podobnymi napędami i na żadnym takiej pracy nie zauważyłem.

Gdyby było to wyraźnie widoczne to musiała by powstać szczelina/przerwa/wolna przestrzeń między słupkiem, a bramą, jest to najprawdopodobniej zwalnianie nacisku na słupek po zamknięciu, tak myślę, wiele bram ma taki cykl, w niektórych jest to regulowane, to samo może być na otwieraniu.
  • #7 21729518
    balonika3
    Poziom 43  
    @rokbok Czyli podejrzenie podobne. Odprężenie.
  • #9 21729559
    rokbok
    Poziom 40  
    Poprawną prace widać przy 1.30min

Może jakieś ustawienie w logice należy poprawić/zmienić.
  • #10 21729597
    lukaszbichowski28
    Poziom 6  
    W instrukcji nie ma nigdzie wzmianki o takiej logice działania. Ja bardziej zastanawiam się, czy wina nie leży gdzieś po stronie sterowania przekaźnikami.
  • #11 21729601
    balonika3
    Poziom 43  
    Jest możliwość ustawienia kilku poziomów siły ciągu. Być może przy maksymalnej sile automatycznie się odpręża.
  • REKLAMA
  • #12 21729648
    lukaszbichowski28
    Poziom 6  
    Temat rozwiązany. Po sugestiach kolegów próbowałem różnych konfiguracji dip switch. Okazuje się, że nr 10 musi być w pozycji on. W przeciwnym razie praca napędu uzależniona jest od czujnika optycznego. Najwyraźniej niepodpięcie czujnika wymusza taką logikę działania.
    Ustawienia przełączników DIP na płycie sterującej CAME ZBX7 i opisy funkcji
    Zrzut ekranu dokumentu PDF z opisem płyty sterującej ZBX7 i funkcji bezpieczeństwa
    Jedyne, co mnie jeszcze zastanawia, to iskrzenie podczas przełączania przekaźników. Czy to normalne?
  • #13 21729691
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 379
    To jest normalna praca tej płytki. Na moim kanale jest film gdzie widać że pracuje tak samo z rewersem. Tylko ze on jest mocno widoczny jeżeli masz CT na 4 a jeżeli ustawisz na 1 to będzie słabszy.

Reasumując ten rewers jest to coś normalnego czego nie da się wyłączyć.

Dodano po 6 [minuty]:

Iskrzenie nie może występować, przekaźniki Ci się skleją po iluś razach.

Dodano po 3 [minuty]:

Ta funkcja przełącznika nr 10 to co innego, jeżeli masz zainstalowany moduł n-kodera to za pomocą tego przełącznika wyłączasz tzw hamowanie czyli spowolniony ruch bramy przed dojechaniem do pozycji krańcowej. Z tego co pamiętam to ustawienie dip 10 na on powoduje jeszcze mocniejszy rewers jeśli nie ma zainstalowanego modułu n-kodera czyli tego 001B4336.
  • #14 21729742
    lukaszbichowski28
    Poziom 6  
    Dzięki za odpowiedź. W moim przypadku po przełączeniu DIP-switcha 10 na ON reverse nie występuje.
    Co do iskrzenia przekaźników wyczytałem, że odpowiedzialny jest tutaj triak BT208X i to on powinien brać na siebie cały prąd przełączenia w celu wyeliminowania iskrzenia na stykach przekaźników. Jakie jest twoje zdanie? A może jest coś nie tak z optotriakiem MOC3020?
  • #15 21729745
    Darek0026
    Poziom 31  
    W mojej opinii jeżeli iskrzą Ci przekaźniki to opto jest podejrzany oraz triak który już wymieniałeś.

Zauważ też że ty testujesz płytę na innym napędzie niż oryginalnie i to też może powodować że przekaźniki iskrzą w mojej opinii.

Musze sprawdzić jak to jest z tym rewersem, masz stara płytę, pierwsza wersję, być może tak ona działała po podniesieniu dyszki.
  • #16 21729763
    lukaszbichowski28
    Poziom 6  
    A jesteś mi w stanie nakreślić, w jaki sposób mogę sprawdzić optotriak? Na płycie zastosowany jest K3021P. Według dokumentacji na nóżkach 1 i 2 powinno być zasilanie diody, a tutaj mam 0,7 V. Natomiast nie pamiętam, jak napięcie rozkładało się na nóżkach 6 i 4. Na pewno było tam 230 V, tylko nie pamiętam, czy po wyzwoleniu pracy silnika, czy cały czas.
  • #17 21731099
    Darek0026
    Poziom 31  
    Cześć,

Szczerze to w praktyce sprawdzenie triaka polega na jego wymianie, to są elementy za grosze. A nie ma na to czasu by sprawdzać jak w serwisie czeka wiele płyt do naprawy.

Tu masz działanie rewers na nowszej płycie ZBX 74-78, ale sprawdzę też na ZBX7 jak wpadnie mi w ręce.

• #18 21731431
    lukaszbichowski28
    Poziom 6  
    Dzięki bardzo za zaangażowanie i filmik. Faktycznie masz rację z tym reversem. U mnie działa to tak samo. Generalnie już chciałem ogłosić sukces i zakończyć temat. Wcześniej nie sprawdzałem sterowania centralą z pilota, bo była w nim rozładowana bateria, a na czas naprawy wyjąłem radio i startowałem zworką. Wczoraj nabyłem baterię i myślałem, że to będzie formalność. Niestety centrala nie reaguje na pilota. Na płycie radia widać reakcję odbiornika w postaci migającej diody po wciśnięciu przycisku pilota. Niestety nie wyzwala to pracy napędu. Zero reakcji na płycie sterownika.
  • #19 21731434
    rokbok
    Poziom 40  
    Niestety centrala nie reaguje na pilota. Na płycie radia widać reakcje odbiornika w postaci migającej diody po wciśnięciu przycisku pilota. Niestety nie wyzwala to pracy napędu. Zero reakcji na płycie sterownika.

Skasuj pamięć radia i na nowo zaprogramuj piloty, po prostu na nowo przeprowadź procedurę "PROGRAMOWANIE STEROWANIA RADIOWEGO", strona 9 do 11 manuala.
  • #20 21731444
    balonika3
    Poziom 43  
    Dioda może migać, bo "widzi" pilota, ale go nie rozpoznaje. Tak, jak napisał przedmówca - zaprogramuj go na nowo.
  • #21 21731450
    lukaszbichowski28
    Poziom 6  
    Przeprowadzałem całą procedurę. Za pomocą clear usunąłem piloty. Następnie przytrzymałem CH1 na radiu, potem naciskam pilot i widzę, że radio dodaje pilota i go zapamiętuje, bo po zakończeniu procedury uczenia radio reaguje na pilota, sygnalizując łączność czerwoną diodą po wciśnięciu przycisku na pilocie. Gdzieś wyczytałem, że trzeba potem przytrzymać CH1 na centrali, żeby dodać pilota do centrali, ale to u mnie nie działa. Dioda na centrali tylko pulsuje, nic się nie dzieje.
  • #22 21731497
    rokbok
    Poziom 40  
    Przeprowadzałem całą procedurę

Jesteś pewien że zgodnie z tym?

Instrukcja uruchomienia sterowania radiowego dla kontrolera CAME ZBX7Schemat instalacji zworki dla nadajników serii TOP i TAM na karcie AF43S.Instrukcja kopiowania kodu z pilota MASTER do innych pilotów
  • #23 21731590
    lukaszbichowski28
    Poziom 6  
    Stosowałem się właśnie do tej instrukcji. Jedyne, co to nie ustawiałem żadnego kodu pilota, bo mam tylko 1. Jutro spróbuję przeprowadzić procedurę jeszcze raz.
  • #24 21731905
    Darek0026
    Poziom 31  
    Być może ten przycisk nie działa, płytka jest wiekowa, Trzeba przycisk rozruszać. Miernikiem potrafisz się obsługiwać też to możesz sprawdzić.

Jeżeli przycisk działa a miganie się nie uruchamia to coś jest uszkodzone na płycie.

Miganie diody prog również się nie uruchomi jeżeli płyta jest w stanie wystawienia napięcia na silnik (napęd pracuje).

Ewentualną usterkę na płycie możesz obejść programujac drugi kanał a następnie B1 łączysz z 7 a B2 z 2.

Pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

Na żadnym zdjęciu nie widać jaką masz kartę radiowa ale zapewne jest to taka duża karta SPACE w której lubiły się wyłamywać wtyczki, po paru wyjęciach.
  • #25 21733182
    lukaszbichowski28
    Poziom 6  
    Jestem po kolejnej próbie dodania pilota. Karta, jaką posiadam, to Space AF43SP.
    Generalnie cała procedura przebiega OK, bo oba kanały radia zgrywam z pilotem, natomiast przy próbie zaprogramowania płyty głównej CH1 miga bez jakiejkolwiek reakcji, a CH2 wcale nie wyzwala diody na płycie głównej. Sam przycisk CH2 sprawdziłem i jest OK. Wygląda na to, że uszkodzenie na płycie głównej. Niestety, tego nie jestem już w stanie namierzyć. Wygląda na to, że pozostaje jedynie zastosowanie zewnętrznego radia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z płytką sterującą napędu bramowego Came ZBX7, która po wymianie uszkodzonych elementów (rezystory 1 kΩ i 470 Ω, triak BT208X, przekaźnik) wykazuje chwilową zmianę kierunku silnika po sygnale STOP. Początkowo podejrzewano, że jest to efekt odprężenia mechanicznego bramy, jednak brak potwierdzenia w instrukcji i porównanie z innymi napędami (np. FAAC) wskazały na możliwą nieprawidłową logikę sterowania. Okazało się, że ustawienie przełącznika DIP nr 10 na ON eliminuje problem rewersu, co wiąże się z logiką działania zależną od obecności czujnika optycznego lub modułu n-kodera (001B4336). Iskrzenie przekaźników podczas przełączania jest uznawane za niepożądane i może wskazywać na uszkodzenie triaka lub optotriaka (MOC3020 lub K3021P). Sprawdzanie triaka praktycznie sprowadza się do jego wymiany. Dodatkowo pojawił się problem z programowaniem pilota radiowego Space AF43SP do centrali, gdzie pomimo poprawnego zapamiętania pilota przez radio, centrala nie reaguje na sygnały, co może wskazywać na uszkodzenie płyty głównej. Sugerowano ponowne programowanie, sprawdzenie przycisków i ewentualne zastosowanie zewnętrznego modułu radiowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA