logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Deye 12 kW, 3f - zasilanie domu z LOAD, dwa punkty rozdziału PEN, jak uniknąć błędów

sztyga201 23 Paź 2025 19:02 1977 17
REKLAMA
  • #1 21729515
    sztyga201
    Poziom 3  
    Spróbuję wytłumaczyć, jak to u mnie wygląda,
    Mam dom z garażem wolnostojącym. Falownik Deye 12 kW, 3f zlokalizowany jest w garażu. Sieć jest TN-C, linia idzie najpierw do domu z rozdziałem PEN na PE i N i uziemieniem PE do uziomu fundamentowego, później N i przewody fazowe idą do RCD i dalej będzie zasilanie pompy ciepła i kuchni indukcyjnej. Resztę obwodów domowych chcę zasilić z wyjścia LOAD falownika z przełącznikiem Sieć/Zasilanie awaryjne dla pompy ciepła i indukcji, ale domyślnie będą działać z sieci.
    Ze skrzynki w domu ciągnę też linie TN-C dalej do garażu do zasilania falownika (tam też będą łączyć się przewody fotowoltaiczne i będzie magazyn energii), dlatego dom i garaż łączy dwa kable 4-żyłowe 10 mm² Cu jeden dla TN-C i drugi powrotny podłączony do wyjścia LOAD falownika. Uprzedzam, nie mam możliwości rozkopania i wymiany na 5 żył, mam co prawda pomiędzy domem a garażem poprowadzony przewód 25 mm² Al do łączenia punktów uziemienia i teoretycznie można by go użyć zamiast tego jako przewód ochronny, ale to druciarstwo trochę i nie chcę tego robić.
    W garażu znów PEN rozdzielam na PE i N, PE uziemiam do uziomu fundamentowego, N i fazowe do RCD i zasilanie garażu, zasilanie falownika (przed/z pominięciem RCD?). Teraz przechodzimy do sedna sprawy. Z falownika do wyjścia LOAD podpinam 4 żyły które idą do domu N i fazowe, a do zacisku PE LOAD nic nie podłączam. W domu wszystkie obwody (poza pompą ciepła i kuchnią indukcyjną) zasilane są przez LOAD ale bolce środkowe/przewody ochronne są połączone z uziemioną linią neutralną z sieci. Czy to będzie prawidłowe? Niektóre urządzenia mają połączone obudowy z przewodem ochronnym, w razie jakiegoś przebicia pomiędzy N a obudową dochodzi do zmostkowania linii N LOAD z linią N sieci a przy pracy wyspowej jest to ponoć zabronione przez producenta :) ale może falownik jest przygotowany na taką ewentualność i nie zepsuje się tylko zadziała jakieś zabezpieczenie. Możliwe, że dochodzą do tego pewne kwestie, które mi umknęły, a które są ważne z punktu widzenia bezpieczeństwa i prawidłowości instalacji. Całość końcowo będzie odbierał i sprawdzał elektryk z uprawnieniami ale doświadczenie mi mówi że warto wiedzieć co jak powinno się robić. W instrukcji falownika DEYE 12 kW SG04LP3 na stronie 25 i 26 są schematy dla wersji z połączonym PE z N w skrzynce rozdzielczej i oddzielonym. Wersja polska instrukcji jest przetłumaczona tak średnio ale myślę że mnie dotyczy wersja z połączonym PE i N w skrzynce, jeszcze chciałem się upewnić.
  • REKLAMA
  • #2 21729596
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21729604
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21729618
    sztyga201
    Poziom 3  
    I jeszcze, oprócz potencjalnego zmostkowania przez obudowę N sieci z N load, to dochodzi przecież zmostkowanie przez uziemienie... Schemat z instrukcji DEYE pokazuje, że wyjście N load jest uziemione, a przecież N z sieci jest uziemione w miejscu odejścia PEN w skrzynce. Nie rozumiem tego.

Cytat:

Jak już raz podzieliłeś PEN zaraz na złączu pomiarowym/ w rozdzielnicy, to już nigdzie nie możesz N i PE połączyć razem, lub robić jakiegoś dziwnego rozdziału PE i N z poprzedniej N.

Źle mnie zrozumiałeś, nie łączyłbym ponownie N i PE nigdzie indziej, po prostu pociągnąłbym linię energetyczną dalej do garażu, sprzed miejsca podziału w domu. Coś analogicznego, jakby zakład energetyczny zrobiłby mi drugą skrzynkę dla garażu, gdzie znów bym rozdzielał PEN na PE i N, czyli byłyby dwa osobne rozdzielenia tej samej linii, na obwód garażu z RCD i obwód domu z RCD, ale obwód domu miałby ochronę z własnego podziału, a zasilanie z obwodu LOAD z garażu.
    Dalszą część Twojej odpowiedzi przeanalizuję dopiero. Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #5 21729645
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21729779
    sztyga201
    Poziom 3  
    Tylko tak: jak połączę N grid z N load, to powstanie pętla o różnych rozmiarach w zależności od miejsca połączenia, i boję się, że może to prowadzić do różnych dziwnych zjawisk. Ale gdy łączenie takie jest dopuszczalne, to teoretycznie mógłbym sobie poradzić tymi dwoma kablami 4×10 mm² Cu, w jednym 3F PE, a w drugim 3F zmostkowane N z gridu i loadu.
    Tak czy owak narysowałem schemat, pokazujący dla przejrzystości jedynie linie PE, N, PEN z wykorzystaniem przewodu 25 mm² Al. Bardzo prosiłbym o sprawdzenie, czy tak to powinno wyglądać, że zrobionym schematem wydaje mi się to teraz trochę bardziej przejrzyste.
    Schemat połączeń PE, N i PEN z falownikiem DEYE, uziemieniem i RCD.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21729827
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21729835
    sztyga201
    Poziom 3  
    Dodałem w takim razie jeszcze trochę, w tym kolorem pomarańczowym linie 3F. Dolna część szkicu to to, co znajduje się w garażu, górna to to, co w domu. Punkt podziału PEN jest tylko jeden — w żółtym kółku.

Schemat instalacji elektrycznej 3-fazowej z podziałem PEN i uziemieniami
  • #9 21729841
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 390
    virtualmachine napisał:
    Możesz podłączyć N-LOAD z N-GRID. One i tak łączą się wewnątrz falownika, bo łączy je przekaźnik.

Chyba nie masz racji. Jakoś i na szkoleniu, i w rozmowie z helpdeskiem uzyskałem informację, że nie wolno łączyć N Grid z N load.
    Cytat z instrukcji falownika:
    "Należy pamiętać by nie występowało połączenie między wyjściem LOAD, a przyłączem sieci. Może to spowodować uszkodzenie falownika, lub pojawienie się napięcia na przyłączu podczas prac konserwacyjnych"

Dodano po 3 [minuty]:

virtualmachine napisał:
    A N w offgridzie możesz połączyć na stałe z N sieci, bo jest to żyła bezpotencjałowa

Jesteś tego pewien?

Dodano po 2 [minuty]:

virtualmachine napisał:
    Możesz podłączyć N-LOAD z N-GRID. One i tak łączą się wewnątrz falownika, bo łączy je przekaźnik.

To jest nieprawda. Przekaźnik nie łączy N load z N grid, tylko łączy N load z PE. Jest to subtelna różnica :-).
  • #10 21729842
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21729845
    dzidek1968
    Poziom 28  
    virtualmachine napisał:
    @dzidek1968 autor nie podał dokłądnego modelu falownika, więc posłużę się instrukcją z chyba najpopularniejszej wersji sun-12k-sg04lp3-eu. Tu link do instrukcji bezpośrednio ze strony Deye:
    https://www.deyeinverter.com/deyeinverter/202...structions_sun-5-12k-sg04lp3-eu_240203_en.pdf
    I na stronie 20 widzimy schemat:
    Schemat połączeń falownika hybrydowego z siecią, obciążeniem, PV, baterią i generatorem

Tylko zwróć uwagę jakiej sieci pokazałeś schemat. To sieć TN-S, zresztą nawet ta tym rysunku jest napisane dla jakich krajów ten schemat obowiązuje.
  • #12 21729848
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21729901
    sztyga201
    Poziom 3  
    Cytat:
    po co podłączasz ją przed falownikiem, i chcesz dodać przełącznik pozwalający zasilić je zza falownika?

Ja w tym teoretycznie widzę sens. Dochodzi do mnie linia napowietrzna długim odcinkiem przez zaniedbany las, okolica wietrzna poza tym i zaniki zasilania zdarzają się częściej niż powinny. Kiedyś nie miałem prądu przez 2 dni, i przy zaniku zasilania można się nawet nie zorientować, że wszystko chodzi z baterii i te największe pożeracze prądu szybko wydrenują baterię. A tak będzie od razu wiadomo, że zasilania nie ma. Dom w dwa dni się nie wychłodzi bez pompy ciepła, tym bardziej że jest kominek, ale w razie czego będzie można na chwilę przełączyć na load, żeby zagrzać CWU, a zamiast z indukcji też korzystać z awaryjnej kuchenki gazowej. Ewentualnie, jak coś bardzo trzeba, to na chwilę włączyć indukcję przełącznikiem na load.
    Cytat:

musisz mieć jeszcze magazyn potrafiący taką moc dostarczyć.

Planuję dwa magazyny LiFePO4 po 14 kW, a falownik — bo nie wiem, czy pisałem wcześniej dokładnie — Deye sun-12k-sg04lp3-eu

Cytat:
    Do tego zabezpieczenia, przepięciówki, RCD.

Tak, to będzie kolejny etap, ale muszę ogarnąć przebieg PE w całej instalacji, bo to będzie szkielet do tych wszystkich przepięciówek itp. Jeszcze czeka mnie sprawdzenie, czy elektryk mi wszystko podłączył jak trzeba w skrzynkach, czy podział PEN jest wykonany tak jak trzeba itp., także muszę wiedzieć dobrze, jak to wszystko powinno być zrobione. Najbliższe otoczenie falownika będzie wykonane zgodnie ze stroną 20 zamieszczonej instrukcji.
    Cytat:

radzę dociągnąć przewód komunikacyjny sześciożyłowy do zamontowania przekładników prądowych na kablu idącym z licznika

Pomyślałem o tym, dałem jakiś lepszy kabel ethernetowy.
  • #14 21730191
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21730578
    dzidek1968
    Poziom 28  
    virtualmachine napisał:

Z kim konkretnie rozmawiałeś? Bo oficjalny serwis Deye w Polsce praktycznie nie istnieje. Goście nie mają pojęcia o własnym urządzeniu, a wszelkie reklamacje lub problemy z urządzeniami zgłaszane do nich potrafią ciągnąć się miesiącami. Dzwoniłem do nich wielokrotnie najpierw z problemem, a później z gotowym rozwiązaniem do którego doszedłem sam.

Wiesz... Trudno mi powiedzieć z kim konkretnie rozmawiałem. Ale raczej gość nie miał "zawieszeń" w rozmowie, zresztą kilka problemów pomógł mi rozwiązać.
    Pewnie masz większe doświadczenia z DEYE, ja z nimi dopiero zaczynam, stąd wyjazd na szkolenie. Choć faktycznie masz sporo racji że na niektóre pytania cięzko u nich znaleźć odpowiedź. Np. co z IPZ przy pracy offgrid? Czy wydajność prądowa falownika jest wystarczająca żeby wyzwolić zabezpieczenie nadprądowe w odpowiednim czasie przy zwarciu? Jakoś na to pytanie odpowiedzi nie uzyskałem ;-).
    Jakbym miał jakieś pytania przy następnej instalacji to pozwolę sobię napisać :-). Oczywiście na priv.
  • #16 21730583
    sztyga201
    Poziom 3  
    Cytat:
    [Ziemny?]

Tak, oczywiście, żelowany jeszcze w arocie dwie sztuki.
    A patrzyłeś może na mój niedoskonały szkic? Myślę, że idzie się domyślić, o co chodzi, czy jest to w swojej ogólności i uproszczeniach co do zasady prawidłowe?
  • Pomocny post
    #17 21730588
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21731048
    dzidek1968
    Poziom 28  
    virtualmachine napisał:
    dzidek1968 napisał:
    Np. co z IPZ przy pracy offgrid? Czy wydajność prądowa falownika jest wystarczająca żeby wyzwolić zabezpieczenie nadprądowe w odpowiednim czasie przy zwarciu? Jakoś na to pytanie odpowiedzi nie uzyskałem .

Już Ci tłumaczę.
    Jeżeli chodzi o pomiar IPZ w instalacji pracującej ongridowo (niezależnie czy przed falownikiem czy za nim), to falownik wcale nie wpływa na prąd zwarcia. Przy zwarciu przetwornica jest natychmiast wyłączana i żadne prądy zwarciowe nie płyną przez nią. Natomiast prawdopodobnie falownik może wpływać na pomiar prądu zwarcia, chociaż tego nigdy nie doświadczyłem. Sugeruję się rozmowami z innymi monterami.
    Jeżeli zaś chodzi o pomiar IPZ w offgridzie, to jest to kompletnie nieistotne. Niski IPS z zatem wysoki prąd zwarciowy służy tylko i wyłącznie do wyzwalania zabezpieczeń nadprądowych, które w tym przypadku (dla urządzeń w 1 klasie ochronności) robią za SWZ - środek ochrony dodatkowej przeciwporażeniowej. Natomiast w normie jasno i wyraźnie podano, że by móz użyć IPZ do realizacji SWZ, pętla zwarciowa musi być w pełni metaliczna. A falownik ma w środku półprzewodniki, więc nie możesz użyć IPZ do SWZ, naet jakby falownik fizycznie dał radę. W takiej instalacji zabezpieczenia nadprądowe pełnią tylko funkcję ograniczającą skutki zwarć i przeciążeń, a ochronę przeciwporażeniową dodatkową i uzupełniającą trzeba spełnić czymś innym. Najprościej wyłącznikami RCD. Tak, dwoma, jeden do ochrony dodatkowej a drugi do uzupełniającej, w szeregu. Możesz użyć jednego RCD selektywnego (opóźnienie zadziałania 100ms) na całość jako ochrona uzupełniająca, a w instalacji już normalnie RCD bezzwłoczne lub krótkozwłoczne 10ms do ochrony dodatkowej.

O, zawsze można się czegoś dowiedzieć, całych norm na pamięć człowiek nie zna ;-).
    A z tym RCD to niedawno był tutaj wątek o tym. Okazuje się że należy za falownikiem stosować jako "główny" RCD typu B. Koszt nie jest mały :-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasilania domu jednorodzinnego z garażem wolnostojącym, w którym falownik Deye 12kW 3-fazowy jest zainstalowany w garażu. Sieć zasilająca to TN-C, z rozdziałem przewodu PEN na PE i N w domu oraz uziemieniem fundamentowym. Zasilanie pompy ciepła i kuchni indukcyjnej odbywa się przez linię z domu zabezpieczoną RCD, natomiast pozostałe obwody mają być zasilane z wyjścia LOAD falownika z przełącznikiem sieć/zasilanie awaryjne. Połączenie między domem a garażem realizowane jest dwoma przewodami 4-żyłowymi 10 mm² Cu (jeden TN-C, drugi powrotny z LOAD falownika), bez możliwości wymiany na przewód 5-żyłowy. Dodatkowo między budynkami jest przewód 25 mm² AL do łączenia punktów uziemienia, który rozważany jest do wykorzystania jako przewód ochronny. W dyskusji poruszono kwestie prawidłowego rozdziału PEN, unikania błędów w instalacji, kompatybilności sieci TN-C z falownikiem oraz bezpiecznego stosowania przełączników sieć/zasilanie awaryjne w kontekście zasilania pompy ciepła i kuchni indukcyjnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA