logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Toyota Yaris II 2006 – nie działa ogrzewanie lusterek, gdzie jest przekaźnik?

garusgreg 23 Paź 2025 20:52 399 2
REKLAMA
  • #1 21729666
    garusgreg
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem z ogrzewaniem lusterek Yaris 2, 2006 r. Po włączeniu przycisku na desce rozdzielczej zapala się kontrolka, tylna szyba grzeje, ale nie wyłącza się samoczynnie — trzeba ją wyłączyć ręcznie, natomiast lusterka nie grzeją. Czy to może być przekaźnik, a jeśli tak, to gdzie on się znajduje? Proszę o wskazanie konkretnego miejsca i czy to rozwiąże problem z automatycznym wyłączaniem grzania

AI: Czy sprawdzał Pan/Pani bezpieczniki oraz czy było mierzone napięcie na przewodach przy lusterkach? Może problem leży w samych matach grzewczych lub instalacji, a nie w przekaźniku.
    Bezpieczniki OK. Napięcia nie sprawdzałem. Tylko czy obie maty razem mogłyby paść?
    AI: Czy wcześniej ogrzewanie lusterek i tylnej szyby wyłączało się automatycznie, czy od początku trzeba było je wyłączać ręcznie? Problem z automatycznym wyłączaniem dotyczy tylko lusterek czy również tylnej szyby?
    Nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie, czy działo się to od początku. Lusterka nie grzeją, więc wyłącza się ręcznie tylko szyba
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21729746
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6647
    Wyjmij wklad lusterka i sprawdz żarówką 5W czy dochodzi napięcie do maty. Na 90% sa uszkodzone
  • #3 21900002
    garusgreg
    Poziom 2  
    Lusterka po prostu nie są podgrzewane i to cała awaria.
REKLAMA