logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Technikum czy liceum po 8 klasie? Wybór szkoły pod PRZ i kierunki techniczne

jacxonminecraft 24 Paź 2025 19:37 405 9
REKLAMA
  • #1 21730619
    jacxonminecraft
    Poziom 2  
    Aktualnie chodzę do 8 klasy. Mieszkam w okolicach Kolbuszowej. Interesuje mnie: mechanika, elektryka, elektronika, mechatronika, druk 3D, maszyny CNC itp. Lubię matematykę, fizykę i angielski. Zastanawiam się co po podstawówce. Na początku myślałem o technikum (dokładnie ZST Kolbuszowa) na kierunku technik mechatronik albo technik elektryk, ale zdałem sobie sprawę, że nie żeby się chwalić, ale jestem mądry (przewidywane punkty do szkoły średniej wyszły mi w okolicach 160). Zacząłem myśleć o PRZ na wydziale Budowy Maszyn i Lotnictwa zważywszy na ich współpracę z wieloma firmami w Dolinie Lotniczej i Rzeszowie. Teraz się zastanawiam jaki kierunek na PRZ. Myślę o: inżynierii mechanicznej, mechanice i budowie maszyn, mechatronice oraz lotnictwie i kosmonautyce. Jak trudno dostać się na tego typu kierunki, jak wyglądają zarobki i wielkość rynku pracy? Jestem przygotowany na ciężką naukę.
    AI: Czy bierzesz pod uwagę również liceum ogólnokształcące, czy raczej skupiasz się tylko na technikum i potem studiach?
    Zastanawiam się między technikum, a studiowaniem na PRZ po liceum. Uważam, że studia po technikum są gorsze od studiów po liceum, bo jest rok w plecy i liceum służy do przygotowania do matury i studiów, a technikum skupia się bardziej na pracy od razu po ukończeniu, niż na maturze.
    AI: Czy rozważasz przeprowadzkę na studia, czy zależy Ci, żeby studiować blisko domu (np. tylko PRZ)?
    Nie zastanawiałem się nad tym, ale nie widziałem innych uczelni w podobnym zasięgu (30-40 km) o kierunkach mnie interesujących.
    EDIT: Zapomniałem dopisać, interesuje mnie coś pomiędzy pracą fizyczną, a umysłową, np. projektowanie części jakiejś maszyny bądź projektowanie całej maszyny (część umysłowa/kreatywna) oraz fizyczna produkcja i łączenie tych części (część fizyczna).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21730698
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 500
    jacxonminecraft napisał:
    Uważam, że studia po technikum są gorsze od studiów po liceum

Wyobraź siebie na bezludnej wyspie po liceum i po technikum?
    Masz błędne przekonanie. Po technikum masz fach w ręku i jako takie pojecie o robocie, a po liceum jesteś humanistą.
    Do przemyślenia, nikt za Ciebie życia nie zaplanuje.
    Sztuczna inteligencja nie wyprodukuje wartościowej żywności od której zależy życie.
  • #4 21730771
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Uważam, że dobre technikum, o profilu takim lub podobnym, jak kierunek na studiach wyższych, bardzo ułatwia te studia - to tak z własnego doświadczenia.
  • #5 21730799
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3876
    Dokładnie. Czasy ciężkie, a technikum oferuje nie tylko maturę i otwartą drogę na studia, ale także jakiś fach i kompetencje. Jest wiec wyjście awaryjne, gdyby studiów zrobić się jednak nie dało. Kolejny kryzys i studia będzie sobie włożyć w... Między bajki włożyć. A dobrze wykształcona średnia kadra techniczna potrzebna jest zawsze i wszędzie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21730802
    jacxonminecraft
    Poziom 2  
    Z jednej strony rozumiem, ale z drugiej jednak szkoda tego dodatkowego roku, zwłaszcza że technikum w Kolbuszowej nie jest jakieś dobre, a wszystko inne daleko.
  • REKLAMA
  • #7 21730806
    Mobali
    Poziom 43  
    jacxonminecraft napisał:
    ...technikum w Kolbuszowej nie jest jakieś dobre a wszystko inne daleko
    Dawno temu wymyślono internaty. A dobrych szkół w tej części Polski nie brakuje. Poza tym z nawet najlepszej szkoły można niewiele skorzystać (choćby z powodu lenistwa). Z kolei w przeciętnej szkole można także zdobyć dobre przygotowane inwestując maksymalnie dużo w samokształcenie, praktyki, hobby powiązane z kierunkiem edukacji, itp.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21730807
    jacxonminecraft
    Poziom 2  
    Popatrzę może jeszcze na jakieś szkoły średnie w Rzeszowie.

Dodano po 8 [godziny] 49 [minuty]:

Jeszcze pytanie: czy podczas studiowania po liceum poczuł bym jakąś różnicę między studiowaniem po technikum?
  • #9 21731007
    Mobali
    Poziom 43  
    jacxonminecraft napisał:
    ...czy podczas studiowania po liceum poczuł bym jakąś różnicę między studiowaniem po technikum?
    W przypadku studiów typowo technicznych - zdecydowanie tak, bo dobre technikum oferuje silne podstawy oraz skutecznie rozwija intuicję i ogólną kulturę techniczną. Jeśli chodzi o przedmioty ścisłe (gł. matematyka, fizyka i chemia), naprawdę sporo zależy od poziomu danej szkoły średniej i własnej pracy włożonej w naukę. Są przecież technika i licea ogólnokształcące z kiepską matematyką, ale są także licea i technika z bardzo dobrym blokiem nauk ścisłych. Reasumując, wybierając się na jakikolwiek kierunek techniczny studiów warto zwrócić szczególną uwagę na poziom matematyki i fizyki w wybranej szkole średniej. To właściwie podstawa każdego kierunku studiów tego typu. Także pierwsze semestry na uczelni technicznej koncentrują się przede wszystkim na tych przedmiotach. Kwestie kierunkowe zaczynają dominować później, ale ich podstawą także są matematyka i fizyka.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21731077
    jacxonminecraft
    Poziom 2  
    Popatrzę na technika w Rzeszowie. Jeśli nie da rady z dystansem, to pomyślę o tym w Kolbuszowej. Dzięki za porady

Podsumowanie tematu

✨ Uczeń 8 klasy z okolic Kolbuszowej interesuje się mechaniką, elektryką, elektroniką, mechatroniką, drukiem 3D oraz maszynami CNC. Lubi przedmioty ścisłe: matematykę, fizykę i angielski. Rozważa dalszą edukację po podstawówce, początkowo planując technikum (ZST Kolbuszowa) na kierunku technik mechatronik lub technik elektryk. Ze względu na wysokie wyniki w nauce (około 160 punktów) rozważa studia na Politechnice Rzeszowskiej (PRz), szczególnie na Wydziale Budowy Maszyn i Lotnictwa, który współpracuje z firmami z Doliny Lotniczej i Rzeszowa. Zastanawia się nad kierunkami: inżynieria mechaniczna, mechanika i budowa maszyn, mechatronika oraz lotnictwo i kosmonautyka. Pyta o trudność rekrutacji, perspektywy zarobków oraz wielkość rynku pracy w tych dziedzinach. Rozważa także alternatywę liceum ogólnokształcącego, ale skupia się głównie na technikum i studiach inżynierskich.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA