Aktualnie chodzę do 8 klasy. Mieszkam w okolicach Kolbuszowej. Interesuje mnie: mechanika, elektryka, elektronika, mechatronika, druk 3D, maszyny CNC itp. Lubię matematykę, fizykę i angielski. Zastanawiam się co po podstawówce. Na początku myślałem o technikum (dokładnie ZST Kolbuszowa) na kierunku technik mechatronik albo technik elektryk, ale zdałem sobie sprawę, że nie żeby się chwalić, ale jestem mądry (przewidywane punkty do szkoły średniej wyszły mi w okolicach 160). Zacząłem myśleć o PRZ na wydziale Budowy Maszyn i Lotnictwa zważywszy na ich współpracę z wieloma firmami w Dolinie Lotniczej i Rzeszowie. Teraz się zastanawiam jaki kierunek na PRZ. Myślę o: inżynierii mechanicznej, mechanice i budowie maszyn, mechatronice oraz lotnictwie i kosmonautyce. Jak trudno dostać się na tego typu kierunki, jak wyglądają zarobki i wielkość rynku pracy? Jestem przygotowany na ciężką naukę.
AI: Czy bierzesz pod uwagę również liceum ogólnokształcące, czy raczej skupiasz się tylko na technikum i potem studiach?
Zastanawiam się między technikum, a studiowaniem na PRZ po liceum. Uważam, że studia po technikum są gorsze od studiów po liceum, bo jest rok w plecy i liceum służy do przygotowania do matury i studiów, a technikum skupia się bardziej na pracy od razu po ukończeniu, niż na maturze.
AI: Czy rozważasz przeprowadzkę na studia, czy zależy Ci, żeby studiować blisko domu (np. tylko PRZ)?
Nie zastanawiałem się nad tym, ale nie widziałem innych uczelni w podobnym zasięgu (30-40 km) o kierunkach mnie interesujących.
EDIT: Zapomniałem dopisać, interesuje mnie coś pomiędzy pracą fizyczną, a umysłową, np. projektowanie części jakiejś maszyny bądź projektowanie całej maszyny (część umysłowa/kreatywna) oraz fizyczna produkcja i łączenie tych części (część fizyczna).
AI: Czy bierzesz pod uwagę również liceum ogólnokształcące, czy raczej skupiasz się tylko na technikum i potem studiach?
Zastanawiam się między technikum, a studiowaniem na PRZ po liceum. Uważam, że studia po technikum są gorsze od studiów po liceum, bo jest rok w plecy i liceum służy do przygotowania do matury i studiów, a technikum skupia się bardziej na pracy od razu po ukończeniu, niż na maturze.
AI: Czy rozważasz przeprowadzkę na studia, czy zależy Ci, żeby studiować blisko domu (np. tylko PRZ)?
Nie zastanawiałem się nad tym, ale nie widziałem innych uczelni w podobnym zasięgu (30-40 km) o kierunkach mnie interesujących.
EDIT: Zapomniałem dopisać, interesuje mnie coś pomiędzy pracą fizyczną, a umysłową, np. projektowanie części jakiejś maszyny bądź projektowanie całej maszyny (część umysłowa/kreatywna) oraz fizyczna produkcja i łączenie tych części (część fizyczna).