logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać parę tranzystorów BD911 i BD912 do układu TDA2030?

17 Kwi 2003 22:15 2420 2
REKLAMA
  • #1 190658
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 190800
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    hodzi Ci pewnie o ten kit co sprzedają...JABEL. no wiesz nie próbowałbym zmieniać tych nastawów. MIernik wzmocnienia na pewno używasz z multimetru ja bym temu czemuś nie wierzył. Powiem tylko tyle że główny problem jaki jest w tym układzie że często wzbudza się i podane przez Jabelfachowców wyjasnienie że trzeba zwiększyć kondensatory nic nie daje. Parowanie tranzystorów to nie tylko dobór wzmocnienia... pasmo itp.. skonsultowałbym to z notami katalogowymi. Robiłem 2 takie wzmacniacze żaden z nich nie dozył do dzisiaj problem - zbyt cęste wzbudzanie się, próbowałem róznych tranzystorów i nic. Przy zmianie tego 912 na 244 odczujesz niemiły przydźiwęk, czasy narastania moga być różne... Jak kupujesz 911 i 912 staraj się dobierać dokładnie ta samą serie i numery fabryczne najlepiej kupuj po dwa i w tym samym sklepie...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 629769
    Radagast20
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    hej a mam pytanko czy jest gdzies moze jakis schemacik jakiegos uzadzonka za pomoca ktorego mozna by bylo sparowac tranzystory irfp240 i irfp9240?
REKLAMA