logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nokia 8110 – jak podłączyć współczesne ogniwa i obejść elektronikę baterii?

semir325 29 Paź 2025 07:52 402 2
  • #1 21734882
    semir325
    Poziom 5  
    Ocena: 18
    Zbliżenie na układ elektroniczny na płytce baterii z widocznymi złączami i przewodami.

Cześć wszystkim.
    Chcialbym uruchomić moją starą Nokię tylko dla swojej satysfakcji bo sieć 2G już nie jest czynna u mnie. Akumulator zakwitł po latach białym nalotem i kompletnie brak reakcji na cokolwiek, tzn. oczywiście nie ładuje się w żaden sposob w i na zewnatrz telefonu oraz nie mozna zmierzyć też rezystancji ogniw. Zasłużony czas utylizacji jej nadszedł niestety. Znalazłem na podmianę inne już współczesne ogniwa ktore sie tam zmieszczą ale problem jest z ładowaniem. Gdy akumulatorki byly naładowane to telefon działał ale gdy sie rozładowały to telefon stale pokazuje ładowanie natomiast faktycznie tego nie robi. Problem zapewne bedzie w układzie baterii i stąd pytanie jak ją oszukać? Ogniwa mają własną elektronikę i czy można je podpiąć z pominięciem oryginalnej? Telefon to Nokia 8110 i bardzo bym nie chciał jej stracić głupim błędem bo to fajny klasyk.Oryginal to byl BLJ-2 na 7.2V.
    Gdzieś przypadkiem znalazłem do innej Nokii jakieś rozwiazanie z rezystorem i diodą ktore podobno dobrze się sprawdza ale podczas setek odwiedzonych stron zgubiłem linka i teraz nie potrafię tego odnaleźć. Podejrzewam,że to nie jest też uniwersalne rozwiazanie dla kazdej Nokii. Czy ktoś z dinozaurów jeszcze pamięta te telefony i ich sposób reanimacji?
  • Pomocny post
    #2 21735113
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1320
    semir325 napisał:
    jakieś rozwiazanie z rezystorem i diodą

Zobacz: Link
  • #3 21735406
    semir325
    Poziom 5  
    Ocena: 18