logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha Grizzly / Kodiak 450 - identyfikacja modelu, kilka pytań

marek555551 30 Paź 2025 01:28 672 5
REKLAMA
  • #1 21735821
    marek555551
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie. Od kilku tygodni używam quada Yamaha Grizzly 450. Szukając części czy schematów, w ogóle nie jestem w stanie odnaleźć w katalogach numerów, które posiadam na ramie, tj.
    5Y4AJ... i K45A4...
    Również rocznika nie znam, na ramie ma jakąś naklejkę dotyczącą przyjazdu do Francji w 2002 r., natomiast katalogowo ta pojemność wychodziła od 2006 r. Stąd wniosek, że może być to Kodiak, a naklejki Grizzly ktoś sobie na baku nakleił z biegiem lat.

Z danych mam jeszcze pojemność silnika odczytaną na bloku: 421 cm³ oraz powyżej symbol 5NDOO. Proszę o wskazówki, jak identyfikować ten model w katalogach. To pytanie numer 1.

Mam też kilka pytań co do zaobserwowanych dolegliwości.

2. Jak rozumiem ze schematów oraz z własnego doświadczenia, Grizzly w tylnej osi nie ma mechanizmu różnicowego, z uwagi na hamulec tarczowy po jednej stronie, tak? Świetnie trakcji mu to dodaje. W zamian trochę kopie podwórko nawet przy niewielkim skręcie.

3. Układ hamowania silnikiem robi robotę, ale od kilku dni, na zimnym silniku, po chwili hamowania mam wrażenie, że się wyluzowuje i nie hamuje silnikiem. Co może być tego przyczyną? Jaki element dokładnie odpowiada za hamowanie silnikiem?

4. Szarpak, rozrusznik ręczny, ma ogromny opór. Trzeba wyczuć moment odpowiedniej pozycji tłoka, aby dało się w ogóle pociągnąć. Czy ten opór to właściwa kompresja? Szarpak uruchamia silnik, rozrusznik elektryczny również bez problemu.

5. Bieg postojowy skutecznie unieruchamia quada w połowie góry przy nachyleniu w tył. Natomiast w przód coś głośno przeskakuje i bieg/blokada nie trzyma.
    Czym to grozi niebawem?

6. Jadąc szybciej na luzie, słychać często jakieś zazębianie w skrzyni. Czy jest jakaś tego regulacja, czy to już awaria?

7. Z obserwacji, w sytuacji zakopania quada, widzę, że nie działa blokada przedniego dyferencjału, uruchamiana żółtym przyciskiem na kierownicy. Rozłączanie napędu przedniej osi działa właściwie. Jak blokada jest uruchamiana?

Patrząc na schematy, domyślam się, że po prostu aktuator elektryczny działa dwustopniowo: po pierwsze dołącza jednego satelitę do kosza satelitów, uruchamiając poprzez to napęd osi. Wynika z mojej teorii :-) że wał napędowy zawsze obraca przekładnię kątową i kosz satelitów, ale poprzez odłączenie jednego satelity napęd nie jest przekazywany na żadne z kół przednich. Czy tak to działa?

W drugim kroku wodzik zostaje wepchnięty dalej, przez co tryb zazębia kosz satelitów z półosią i jej satelitą, blokując mechanizm różnicowy. Czy tak?

Kto może, niech odpowie choć na pojedyncze pytanie. Pozdrawiam :-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21736206
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2576
    Wrzuć może zdjęcia tabliczki znamionowej, tabliczki z color code. Te co podałeś zupełnie nie pasują.
    Cylinder od silnika YFM45 stosowany od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #3 21740819
    marek555551
    Poziom 11  
    Dzięki za ten cylinder, mam już jakiś punkt zaczepienia w katalogach.
    Color code: 1D9D 010 B. Na ramie jest 5Y4AJ14W850503615. Ósemka jest niewyraźna, może to zero. Nie znalazłem tabliczki znamionowej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21741089
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2576
    Według VIN:
    Model YFM450FWAN YFM45FAV GRIZZLY 450
    Rok modelowy 2006
    Kolor CZERWONY

Według naklejki color code, kod modelu to 1D9D, internet tłumaczy to jako 2006 Kodiak 450. Ogólnie kod modelu 1D9 dotyczy modeli Grizzly, Kodiak, 400 i 450, od tego kodu zaczynają się numery części dla tego ATV.

Inne internetowe katalogi części też tłumaczą model jako YFM450FWAN YFM45FAV KODIAK 4WD (1D9D, 2006) 010 B

Jak się okazało, mam katalogi kodów do motocykli, a do ATV są inne. Nie zdekoduję tego głębiej.
  • REKLAMA
  • #5 21742101
    marek555551
    Poziom 11  
    Czyli do wyszukiwania części mogę się posługiwać symbolami
    YFM450FWAN lub YFM45FAV? Bardzo Ci za to dziękuję.
    Mam jeszcze taki numer na ramie K45A4002331.

Jak bardzo istotny w tym jest kolor?
  • #6 21854049
    marek555551
    Poziom 11  
    Witam, po pewnym czasie.
    Sprawy, jakie udało mi się ustalić poprzez inne kontakty:

1. Nie przyszło mi do głowy, aby do wyszukiwarek wpisać cały VIN :) Teraz mam już dane modelu.

2. Potwierdziłem rozmowami.

3. Jak ustaliłem, za hamowanie silnikiem odpowiada łożysko jednokierunkowe obok sprzęgła jednokierunkowego, odśrodkowego.
    W moim egzemplarzu szwankuje na zimnym silniku, działa skutecznie na ciepłym.

7. Testy w terenie nie wykazały działania blokady. Jak ona działa?

Dodaję pytanie:
    8. Nie znalazłem w okolicy tylnej lampy przewodu do zasilenia lampy cofania. Gdzie mogę choćby sygnał dla przekaźnika złapać?
    Na skrzyni, pod zegarem?
REKLAMA