logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPS APC CS 350/500 - Niskie napięcie na baterii, okopcone styki RY1, co zrobić?

wosiekpl 22 Gru 2005 00:52 3676 6
  • #1 2105293
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Witam
    Wlasnie wpadl mi w rece ups ktory wywalono w pracy na smietnik a dokladniej zanim tam dotarl , wpadl w moje rece. Niby dziala ale nie jestem pewien bowiem po zalaczeniu do sieci kiedy zaswieca sie dioda zielona czyli zasilanie z sieci to na wyjsciu mam 220 V ale kiedy odlacze zasilanie wtedy przechodzi na zasilanie z bateri i na wyjsciu mam jedynie 156 V . W instrukcji jaka znalazlem na stronie firmowej APC jest mowa o zaprogramowaniu opcionalnym do ustawienia napiecia przelaczania ale niezbyt to rozumie. Po nacisnieciu przycisku ON po 10 sec zapalaja sie wszystkie diody i nie sprawdza sie z opisem . To co zauwazylem to jeden z przekaznikow RY1 ma dosc okopcone styki i nie wiem czy tutaj moze byc przyczyna ze nap wyjsciowe jest tak niskie. Dlatego tez prosze o porade na temat tego UPS-u. Czy mozna cos na to poradzic i ogolnie jak sie sprawuje ten UPS.
    Pozdrawiam
    Wosiekpl
  • #2 2106240
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    A czym mierzysz to napięcie ?
    Takie mniejsze ups-y mają raczej kiepskie przebiegi wyjściowe
    ni jak do sinusoidy nie podobne i na kiepskich cyfrowych miernikach wychodzą jako mniejsze napięcie.
    Podłącz np żarówkę ( normalną ok 100W) i zobacz czy mocno się zmieni jej jasność świecenia ( minimalnie może) przy przejściu na baterię.

Pozdr.J.
  • #3 2106246
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kolego wosiekpl, Adamjur ma rację. Napięcie wyjściowe powinieneś mierzyć miernikiem z funkcją True RMS. Każdy inny miernik da Ci fałszywą wartość napięcia.
  • #4 2108310
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Witam
    Tez myslalem aby zastosowac taki miernik ale niestety takiego nie mam ( na dodatek dzis rano spalilem jeden z dwoch jakie posiadam , otoz mierzylem rezystencje i nastepnie podlaczylem przewody do wyjascia z UPS-u i z miernika nic nie zostalo , dokladniej spalil sie uklad 062 i znalazlem w internecie prawdopodobny zamiennik TL062 , postaram sie wymienic ale miernik podejzewam ze nadda sie jedynie do smieci ) Wracajac do tematu to w instrukcji znalazlem taka notatke ze nap wyjsciowe nie jest czysta sinusoida ale taka powiedzmy pseudo. Tak wiec potrzebny bedzie miernik true rms. To na poczatek. Druga sprawa jaka chcialem opisac to proy jakie zrobilem i tak zaczne od poczatku.
    W tej chili nap na wyjsciu z ups-u wynosi 225Vac przy podlaczeniu zasilania 220Vac z sieci. Nap na akumlatorze 13,59 Vdc. Prad plynacy do akumlatora czyli ladujacy 380 mA i maleje (270ma) i ups jest bez obciazenia. Po odlaczeniu zasilania sieciowego natapila zmiana kierunku przeplywu pradu i teraz pobierany jest prad z akumlatora 470 mA zas napiecie na wyjsciu wynosi 175V ac.i co chwile slychac buzer . 4 krotkie sygnaly wraz zapalona dioda pomarañczowa ( praca z baterii )
    Teraz przy zailaniu z sieci podlaczylem zarowke 60 W ( nie mam mocniejszej )i nap na wyjsciu wynosi 224 Vac , po odlaczeniu zasilania z sieci nap na wyjsciu spadlo do 0 Vi UPS sie wylaczyl. I teraz zaczal sie cyrk . Po wlaczeniu zasilania sieciowego UPS sie zalaczyl dajac nap na wyjsciu 225 Vac . Nastepnie przy zasilaniu z sieci wylaczylem UPS przyciskiem na panelu i ponownie zalaczylem . led zielony blysnal 16 razy i nastepnie zalaczyl sie pomaranczowy Tak wiec teraz swieca i zielona ( pulsuje ) i pomaranczowa ale po trzech mrugnieciach zielonej pomaranczowa gasnie i zielona swieci ciagle i zapala sie czerwona ( 4 od gory czyli akumlator do wymiany ) oprocz tego brzeczyk wydale szybkie dzwieki.
    Tak wiec teraz zostawie na cala noc wlaczony UPS aby sie naladowala bateria zas jutro w pracy poszukam nowej moze jakas sie znajdzie . Jesli nie to kupie nowa w sklepie.
    Co mnie dziwi to ze przy zaniku nap z sieci nie ma bezposredniego przejasci z zasilania z akumlatora ale po 2-3 sek zalacza sie przrekaznik RY1 i wtedy na wyjsciu pojawia sie napiecie wyjsciowe
    Ostatnio probe jaka zrobilem to zalaczelem nap sieciowe i kiedy zielony led migal odlaczylem , wtedy zapalil sie led czerwony ale 3 od gory i pojawil sie ciagly dzwiek z brzeczyka.
    Na tym koncze dzisiejsze proby do jutra bo juz pozno.
    Pozdrawiam
    Wosiekpl.
    PS troche zal bo kiedys wywalili chyba z 15 UPS , kilka APC i kilka Merlin Gerlin , teraz jest kilka duzych Merlinow na cala fabryke.
  • #5 2112785
    virago
    Poziom 11  
    Sprawdź czy przy przejściu na awarie U na akumulatorze gwałtownie nie spada - jeśli spada za nisko np na 8V to elektronika zgłupieje
  • #6 2115578
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Witam
    Tak jak pisalem we wczesniejszym liscie najpierw zmienie akumlator bo chyba jest padniety. Po nocnych probach zostawilem upsa na kilkugodzinne ladowanie i na drugi dzien sie okazalo ze po wylaczeniu zasilania sieciowego i po obciazeniu zarowka 60w zmiana zasilania na akumlatorowy nastapila blyskawicznie i zarowka swiecila kilka sec ( jakies 5 ) majac na wyjsciu ok 220 V i nastepnie calkowicie zgasla. W tym czasie mirzylem wartosc pradu jaki pobierany byl z akumlatora i wynosil on ok 0,5A czyli stanowczo za malo. Powinno byc przynajmniej 12 x 5 A co daje 60 w bez strat czyli przynajmniej 5A a tu tylko 0,5 . Tak wiec dalsze proby bede przeprowadzal po wymianie akumaltora.
    Pozdrawiam
    Wosiekpl
  • #7 2195468
    Skaarj2x
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Sie ma
    wosiekpl, nie wiem czy wiesz ale to mruganie diód to automatyczne testy UPSa przy włączaniu (10sek. mruga zielona i napięcie idzie z sieci a potem 10sek. świeci pomarańczowa i napięcie idzie z akku) ale do rzeczy...
    mam taki sam ups i mnie zaczyna drażnić, wiecznie mi śniedziała końcówka masy przy akumulatorze (może to było przyczyną kilku problemów) ale ogólnie sprawa wygląda tak:
    w tej chwili mam wpięty akku z samochodu (61Ah, a jak :P) czasami mój UPS "wariuje" i się przełącza na akumulator na ok. 0.5sek i tak co chwile przez ok 10-15minut. Kiedyś jak to zauważyłem zmierzyłem napięcie w sieci i miało normalnie 230V (jak pamiętam, teraz już nie mierzę bo wiem że napięcie jest) inne odbiorniki działają więc jeśli nawet spadku napięcia nie ma to znaczy że wszystko jest ok w sieci elektrycznej, a UPS czasami "swoje"...
    chciałbym zapytać czy ktoś może wie co mu się dzieje? w zasadzie jak pamiętam to od nowości jak go kupiłem tak wariuje (pewien czas na początku było oczywiście dobrze, może z rok)
    i drugie pytanko:
    czy trzeba robić jakiś reset elektroniki (jak w bateriach laptopowych) żeby wykorzystać całą energię z akumulatora samochodowego? bo jak zauważyłem to na tym akku UPS tak samo trzyma ok 3min. a z moich wyliczeń wynika że cały zestaw komputerowy powinien na nim pracować nawet ok 2h (fakt że komp+monitor to jak mi się wydaje zbyt duże obciążenie dla tego UPS'a ale cóż zrobić) :)
    i jeszcze jedna rzecz jaką zauważyłem, mam "świetny" monitor LG Flatron który za każdym razem jak się włącza, załącza automatycznie rozmagnesowanie kineskopu (w tym czasie system operacyjny zaczyna się ładować) i kiedy UPS jedzie z baterii to to rozmagnesowanie powoduje jakiś zanik napięcia czy co (nie mierzyłem nawet) i komp staje w miejscu, tzn świecą mu diody jakby się ładował system ale przestaje poprostu działać (hdd przestaje czytać)
    po pewnych testach wyszło mi że sam monitor powoduje pobór prądu z akku 8A a w czasie rozmagnesowania pobór dochodził nawet do 18A, może ten UPS ma jakieś ograniczenie co do wyjściowego prądu... i przy zasilaniu jeszcze komputera poprostu nie wyrabia

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu z UPS APC CS 350/500, który po przełączeniu na zasilanie z baterii generuje na wyjściu napięcie około 156 V zamiast oczekiwanych 220 V. Użytkownik zauważył okopcone styki przekaźnika RY1 i podejrzewa, że mogą one być przyczyną niskiego napięcia wyjściowego. Wskazano, że standardowe mierniki cyfrowe mogą nieprawidłowo mierzyć napięcie wyjściowe UPS, które nie jest czystą sinusoidą, lecz przebiegiem pseudo-sinusoidalnym, dlatego zalecane jest użycie miernika True RMS. Zauważono, że uszkodzony lub zużyty akumulator może powodować szybkie wyczerpanie napięcia pod obciążeniem, co skutkuje wyłączaniem się UPS po kilku sekundach pracy na baterii. Zalecana jest wymiana akumulatora na nowy o odpowiedniej pojemności i sprawdzenie styków przekaźnika RY1. Dodatkowo opisano automatyczne testy UPS podczas włączania, objawiające się miganiem diod i przełączaniem między zasilaniem sieciowym a bateryjnym. Wskazano również na możliwe problemy z połączeniami masy akumulatora, które mogą powodować niestabilną pracę urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA