logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

APC Back-UPS CS 500 - spadek napięcia baterii bez obciążenia

kunster 16 Cze 2019 12:44 1335 5
REKLAMA
  • #1 18014018
    kunster
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Po podłączeniu naładowanej baterii ups działa bezproblemowo, przeprowadza autotest, przełącza się na zasilanie z baterii po odłączeniu zasilania głównego. Na stykach świeżo naładowanej i podłączonej pod zaciski ups baterii jest około 13V i systematycznie, powoli spada aż do progu rozładowania, gdy ups zaczyna wydawać ciągły sygnał. Rozładowywanie (bez obciążenia) trwa kilka dni. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Oznaczenia płyty głównej 640-0245C-03.
  • REKLAMA
  • #2 18014741
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    Jeżeli dobrze kojarzę model ups-a to ładowanie jest zrobione na małym zasilaczu impulsowym. Przyjrzałbym się kondensatorom w okolicach małego transformatora (jeden chyba 470uf jeżeli dobrze pamiętam). W tych ups-ach po kilku latach warto wymienić małe 22/10/4,7uf znajdujące się na płycie w okolicach logiki zwłaszcza gdy ups zaczyna wariować.
  • REKLAMA
  • #3 18015617
    kunster
    Poziom 9  
    Tam są praktycznie same v-chipy, jest tylko jeden aluminiowy 10uF 450V. Wszystkie wyglądają, jak nowe. Jest szansa, że mimo wszystko nie trzymają parametrów? Widziałem już w komputerach mnóstwo "chorych" kondensatorów, ale te w upsie wyglądają na prawidłowe?
  • REKLAMA
  • #4 18016029
    Witek76
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    Może wyglądają jak nowe, ale ESR potrafią mieć nawet 30Ω...
  • REKLAMA
  • #5 18045202
    kunster
    Poziom 9  
    Okazało się, że 10uF 450V rzeczywiście wyciekł, tyle że w dolnej części. Zakupiłem i wymieniłem na nowy, ale problem nie ustąpił. Co jeszcze może być uszkodzone w sekcji ładowania?
  • #6 18046010
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    Czy Kolega pozostałe też wymienił ? Jeżeli są złe to UPS może różne głupoty pokazywać. Akumulator nie jest ładowany jak tylko zasilacz ładowania działa. Procesor musi być przekonany ze napięcie zasilające jest prawidłowe a to wie z pomiaru napięcia w którym bierze udział jedna z małych pojemności. Nie twierdzę że w tym przypadku jest tak na pewno ale koszt tych pojemności znikomy a ja różne problemy rozwiązywałem wymieniając te pojemności. W kilku przypadkach. Kolega nie zwodzi się ich ładnym aluminiowym wyglądem.
REKLAMA