logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zacinanie transmisji w IPTV, ustawienia buforowania

WSRH 30 Paź 2025 11:47 1353 10
REKLAMA
  • #1 21736092
    WSRH
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    Witam, Panowie od paru dni mam telewizję internetową od firmy ZIPNET.

Nigdy wcześniej tego ustrojstwa nie miałem i mam parę pytań.

Jeśli chodzi o prędkość internetu to mam najwyższą opcję 900/200 więc telewizja powinna śmigać jak ta lala. Niestety wczoraj w czasie oglądania meczu zacinało na każdym kanale jaki włączyłem. Łącze nie było obciążone, nic się nie ściągało itp.

Wszedłem w ustawienia dekodera i internetu i jedna rzecz była na czerwono:

StatisticsBufferUnderrun (The number of buffer underruns) - 1674

Wartość 1674 była na czerwono, wszystkie inne na zielono.

Po chwili jednak wróciło na zielony kolor i była wartość 3

W opcjach dekodera zauważyłem opcję BUFOROWANIE i są 4 wartości - 100ms, 300ms, 600ms i 1000ms

Czy to ma z tym związek ?
  • REKLAMA
  • #2 21736143
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1144
    WSRH napisał:
    Witam, Panowie od paru dni mam telewizję internetową od firmy ZIPNET.
    A nie lepiej spytać o to w firmie ZIPNET?
  • #3 21736178
    WSRH
    Poziom 16  
    "Jeszcze jak"

Tylko że telefon do nich, a tam paniusia nic nie wie i wysyła serwisanta ODPŁATNIE.

Forum chyba jest od tego, żeby się upewnić, że jednak taka wizyta jest konieczna? Czy się mylę?
  • REKLAMA
  • #4 21736338
    Rognor
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    WSRH napisał:
    Tylko że telefon do nich, a tam paniusia nic nie wie i wysyła serwisanta ODPŁATNIE.
    To nie jest zgodne z prawem, mają obowiązek naprawiać bezpłatnie (tym bardziej że TV masz kilka dni), inaczej ogromna kara. Wyjątek gdy usterka jest z twojej winy.

WSRH napisał:
    Jeśli chodzi o prędkość internetu to mam najwyższą opcję 900/200 więc telewizja powinna śmigać jak ta lala.
    Taka szybkość jest zbędna, szczególnie do tego celu. Najniższa opcja też ma gigantyczny zapas (tu wystarczający łatwo na 10 takich osobnych TV).

WSRH napisał:
    Niestety wczoraj w czasie oglądania meczu zacinało na każdym kanale jaki włączyłem. Łącze nie było obciążone, nic się nie ściągało itp.
    Wina operatora w 100%. Obciążenie łącza bez znaczenia, bo mają to skonfigurować tak by nawet ściąganie gry pełną szybkością tego nie ruszało (wyjątek gdy obie rzeczy robisz na komputerze, wtedy zakłócenia są niemal pewne).

Grzebanie głęboko w opcjach jest niebezpieczne bo mogą się przyczepić i mieć podkładkę pod oszustwo (płatnej naprawy). Generalnie należy ustawić jak największy bufor, ale nawet 1000 ms to żałosna 1 sekunda, o wiele za mało, wymaga ogromnej stabilności łącza (np. włączyłem teraz 2 filmiki z youtube, oba wskoczyły z buforem 30 sekund, choć owszem stabilność połączenia z serwerem operatora powinna być dużo większa).
  • #5 21736427
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5396
    WSRH napisał:
    Forum chyba jest od tego, żeby się upewnić, że jednak taka wizyta jest konieczna? Czy się mylę?

Mylisz się.
    Forum jest od rzeczy przewidywalnych, gdzie przedstawione zagadnienie ma poparcie w przedstawionych faktach, z których można drogą eliminacji próbować problem rozwiązać.

Może winny dekoder, może winna usługa, może winny operator, a może winny dostawca kontentu.
    Masz inny dekoder na podmianę – raczej nie.
    Możesz dekoder sprawdzić u kogoś innego na tym samym internecie z tej samej firmy – raczej nie.
    Zatem co tu chcesz samodzielnie zweryfikować?

A tu co wiadomo – nic.

Jaki dekoder?
    Jak połączony do routera operatora? (WiFi czy LAN, chcesz stabilności tylko LAN)
    Jaki router operatora?
    To usługa IPTV czy OTT - a to nie jest to samo, choć działa podobnie:
    https://www.netia.pl/pl/blog/iptv-a-ott-telewizja
  • REKLAMA
  • #6 21736523
    WSRH
    Poziom 16  
    Dekoder - Arris 4302
    Podłączenie kablowe na całym ciągu od skrzynki na ulicy do telewizora
    Router przy dekoderze to TP-LINK Archer C6 V4 a przy podłączeniu do światłowodu Huawei OptiXstar HG8145V6
    Wg tego co pytałem to IPTV ale pewien nie jestem
  • #7 21736578
    KOCUREK1970
    WSRH napisał:
    przy podłączeniu do światłowodu Huawei OptiXstar HG8145V6

To sprzęt operatora.
    WSRH napisał:
    Router przy dekoderze to TP-LINK Archer C6 V4

To sprzęt Twój, zatem kto go konfigurował, jak i do czego w ogóle jest tam on potrzebny?

Dekoder podpięty do TP-Linka czy do Huawei?
  • REKLAMA
  • #8 21736743
    WSRH
    Poziom 16  
    TP LINK dostałem też od operatora, nikt go nie konfigurował, podłączyli do dekodera i sprawdzili czy działa i poszli, musi być przy dekoderze router.
  • #9 21740727
    WSRH
    Poziom 16  
    Cisza ? żadnych porad/pomysłów?
  • #10 21740764
    KOCUREK1970
    @WSRH
    KOCUREK1970 napisał:
    Może winny dekoder, może winna usługa, może winny operator, a może winny dostawca kontentu.
    Masz inny dekoder na podmianę – raczej nie.
    Możesz dekoder sprawdzić u kogoś innego na tym samym internecie z tej samej firmy – raczej nie.
    Zatem co tu chcesz samodzielnie zweryfikować?

Zatem, możesz tylko pisać reklamację.
  • #11 21740828
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1144
    WSRH napisał:
    Cisza ? żadnych porad/pomysłów?
    Bo pomysłów nie będzie. Tu pomoże tobie tylko firma Zipnet. Nie panienka z infolinii która o niczym nie ma pojęcia. Ale jacyś ludzie z działu technicznego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telewizję internetową IPTV od operatora ZIPNET z łączem 900/200 Mbps, jednak podczas oglądania programów występują zacięcia i wysoki wskaźnik StatisticsBufferUnderrun (1674). W dekoderze Arris 4302 dostępna jest opcja ustawienia buforowania (100ms, 300ms, 600ms, 1000ms), co może mieć wpływ na płynność transmisji. Połączenie jest kablowe, z routerem TP-LINK Archer C6 V4 podłączonym do światłowodowego Huawei OptiXstar HG8145V6. Dyskusja wskazuje, że problem najprawdopodobniej leży po stronie operatora, który powinien zapewnić stabilność usługi i odpowiednią konfigurację sprzętu. Zwiększenie bufora do maksymalnej wartości może pomóc, ale 1000 ms to nadal krótki czas buforowania wymagający bardzo stabilnego łącza. Zalecane jest zgłoszenie reklamacji do operatora, gdyż ingerencja użytkownika w ustawienia może być ryzykowna i niezgodna z prawem, a operator ma obowiązek bezpłatnej naprawy w okresie gwarancyjnym. Wątpliwości dotyczą także rodzaju usługi (IPTV vs OTT) oraz konfiguracji sprzętu, co wymaga wyjaśnienia przez operatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA