logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jeep Grand Cherokee 3.7 USA – adaptacja przepustnicy, błąd sondy lambda, gaśnięcie na zimnym

cymbalista 30 Paź 2025 16:30 348 3
REKLAMA
  • #1 21736398
    cymbalista
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam kolegów. czy ktoś miał taki przypadek. pacjent Jeep GC 3.7 benzyna ver. USA. po adaptacji przepustnicy silnik pracuje równo na gazie i benzynie. na drugi dzień na zimnym silniku brak możliwości pracy równomiernej generuje błędy sondy lambda o bogatej mieszance. pompa paliwa - ciśnienie poprawne 4bary. silnik gaśnie potraktowany plakiem pracuje równomiernie.. co mnie zastanawia muszę mu podać dodatkowe paliwo aby pracował a jednocześnie wywala bład sondy lambda. szczelność dolotu sprawdzona dymarką. mi już brak pomysłu na temat usterki
  • REKLAMA
  • #2 21736402
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6663
    Wysoki stan sondy = zmniejszenie dawki przez ecu. Dlatego jak podlejesz mu to chodzi dobrze.
    Normalna reakcja. Może być uszkodzona sonda.( zakłócenia od strony sterownika lpg) jeśli podpięty pod sondę
  • REKLAMA
  • #3 21736413
    cymbalista
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    zapomniałem dodać sondy nowe bosch lpg na pokładzie DiegoG3 nie ma podłączonej sondy do instalacji lpg. złapie 30stC przechodzi na gaz jest ok.
    Sondy 5 V tytanowe. Zastanawia mnie ile powinno wynosić napięcie bo kts podaje 2 wartości sond regulacyjnych raz ok 3.6 V a w innej wersji 1.5-1.6V.
    zaznaczam iż nie ma oscylacji na obydwu pomiarach. sztywna wartość i koniec.

Zauważyłem ze jak przepada na obrotach to MAP pokazuje 0.6 bara jak się uspoki to mam 0.31. biorę pod uwagę ze ratuje sie uchyleniem przepustnicy

dochodzę do wniosku iż albo uwalony ecu albo uszkodzenie silnika(wyciągnięty łańcuch) błędów czujników wału i wałka nie generuje co trochę dziwne bo wg mnie powinien walic błąd synchronizacji.
  • #4 21736443
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6663
    Oj , nie wiem czy sondy są prawidłowe. Tam Siemens raczej w oryginale siedzi albo delco remy. Mopar.
    ,600/ szt
REKLAMA